URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 August 2013, 18:52

O beiuşancă, victima torţionarului Vişinescu: Ne controla până şi în fund!

O beiuşancă, victima torţionarului Vişinescu: Ne controla până şi în fund! (foto: kmkz.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mărturii cutremurătoare făcute de o bihoreancă din Beiuş, stabilită în ultimii ani în Capitală. În mai multe interviuri acordate presei centrale, Aurora Ilea Dumitrescu, fostă deţinută în puşcăriile celebrului torţionar Alexandru Vişinescu, a povestit pe larg durerile şi umilinţele îndurate din partea acestuia, şi nu numai.

Lotul Beiuşenilor

Potrivit Realitatea TV, femeia a fost condamnată la 6 ani de închisoare în "Lotul Beiuşenilor". A fost arestată în floarea vârstei, la 19 ani, în 1951, pentru fapte comise, chipurile, la 16 ani. "Am fost ridicaţi 29, într-o noapte, şi duşi la Securitate unde încerca să se facă un lot, să se dea un nume. Foarte multe "loturi" au fost create de Securitate. Arestau câte unul, doi, îi întrebau cu cine au mai vorbit şi făceau un grup de 20 de persoane. Până ne puneau de acord, ne băteau pe toţi".

Bihoreanca a rememorat în emisiunea "Realitatea la Raport", confruntările din beciurile securităţii orădene: "Nu aveai aer, lumină indirectă, fără bec, fără sobă. Acolo a început ancheta, care a durat un an şi o lună. Asta însemna presiune fizică, presiune morală"...

Tinerii din lot au primit până în 20 de ani de închisoare. "Eu am primit 6 ani condamnare. Ne rugam la Dumnezeu să scăpăm de Securitate, să ne facem pedeapsa, neştiind că înhisoarea e doar o prelungire a Securităţii. Fiecare închisoare din România avea câte o închisoare mai mică care se numea "neagra" care mereu avea un locatar. Era o celulă fără geam, cu apă pe jos. Intrai dezbrăcat şi desculţ stăteai acolo", a rememorat Dumitrescu.

În carceră

Pe torţionar l-a cunoscut în două puşcării, la Jilava şi la Mislea, unde tânărul Vişinescu şi-a demonstrat din plin autoritatea. Prima întâlnire a fost la Jiava. Întrebată, în termeni vagi, câţi ani de închisoare a primit, ea şi-a spus vârsta şi apoi a şi comentat.

"Vine şi mă întreabă: "Câţi ani ai?". Eu, crezând că mă întreabă de vârstă, îi spun că 20. Şi a început să mă înjure, că sunt duşman al poporului, fiind condamnare mare. Mi-am dat seama şi i-am zis că am 6, dar nu îi fac. Mi-a zis că mă gândesc că vin americanii. Iar eu îi spun că mai mult se gândeşte el la ei decât mine. Nu a zis nimic. A plecat. Peste 10 minute, m-a luat şi m-a băgat la "neagra". A doua zi m-au scos. Apoi am plecat la Mislea", îşi aminteşte Dumitrescu.

Când bihoreanca a ajuns la penitenciarul Mislea, Vişinescu era directorul închisorii. Aici, a reperat-o într-o discuţie cu o nevastă de fost ministru. Văzând-o îmbrăcată în zeghe şi fustă, a luat-o din nou la ochi. "Eram cu zeghea, dar aveam fusta. Zice: "Tu de ce nu eşti în uniformă naţională?". M-am luat cu mâinile de zeghe şi i-am zis: "Dacă asta e uniformă naţională, halal naţie". Atât mi-a fost. În 10 minute am fost la neagra".

Umilite-n pielea goală

Pentru revista Kamikaze, femeia a relatat pe larg cum a stat închisă un an şi o lună la Securitate în Oradea, apoi la penitenciarele Oradea, Jilava şi Mislea, bătăile, înfometările, munca silnică pe timpul nopţii, înjurăturile birjăreşti, tortura fizică şi psihică la care a fost pusă continuu. Şi acum are în cap o gaură de la bătăi. Dar, pe lângă durerile fizice, nu poate să uite şi umilinţele prin care au trecut. Părinţii ei nici nu mai ştiau dacă trăieşte.

Muncea, în închisoare, în atelierele puşcăriei, iar comuniştii făceau percheziţii, ca nu cumva să fure aţă şi ace. "Vişinescu ştia tot, el ordona tot. Pe noi, muncind la croitorie, ne bănuia că furăm aţă. De ce să furăm aţă, ce să facem cu ea, doar nu ne îmbogăţeam în puşcărie furând aţă! Dar el o ţinea mereu că să nu furăm aţă. Ţi să vezi ce făcea nemernicul: ne dezbrăca pe toate în pielea goală, ne punea pe un culoar îngust şi ne percheziţiona, în frig, iarna. Ne făcea până şi tuşeu rectal să vadă dacă nu cumva am ascuns aţă în fund. Iar când nu ne făcea tuşeu, avea altă idee de geniu. Ne punea să sărim ca broasca, aşa, în pielea goală cum eram, ca să ne cadă cică aţa de unde am ascuns-o. A fost execrabil", a spus femeia.

Concluzia? "Nenorocitul ăsta avea 28 de ani, era cu opt ani mai mare decât mine. La 28 de ani să fii director de puşcărie, la cea mai mare puşcărie de femei pe vremea aceea, îţi dai seama ce încredere aveau comuniştii în el! Ştiau cât de ticălos e"...

Cercetat pentru omoruri

În vârstă de 88 de ani, Alexandru Vişinescu, este cercetat în prezent de procurori, ca urmare a unui denunţ formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Conform acestuia, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 - 1963 se face vinovat de omor deosebit de grav, deoarece sub conducerea sa mai mulţi deţinuţi politici au murit, fiind torturaţi fizic şi psihic, ca urmare a regimului de detenţie extrem de dur.

Înainte de a fi numit în funcţia de comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu a deţinut poziţii în sistemul penitenciar, activând în unităţile carcerale Mislea şi Jilava, la începutul anilor '50.

Potrivit IICCMER, Alexandru Vişinescu este primul dintr-o listă cu 35 de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor care au exercitat funcţii în perioada 1950-1964. Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani şi locuiesc în România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
sa te puna sa asri ca broasca si tu sa acepti pentru ca te omoara !!
e clar ca a facut si altceva :)) numai alea au o ura ca s au lasat FOLOSITE, in loc sa fie m,andra si sa i faca felul sta cu ura in ea !! de de nu l a ucis , de ce alsat si alte fete sa fie chinuite, era o eroina periculoasa dar nu sarea ca capra la comanda, yyyeeeeaaahhh ca vomit scursura! toate sunt mari si largi in pppp dar in fapte zero, rupe i gatul , fai ooo dar nu privi la ce face un obsedat sexual :)))).MULTE SUNT FOLOSITE SI CAUTA SA I DENIGREZE PE FOSTI DAR ELE S AU LASAT folosite nu au facut ei de buna voie ce au vrut si ele :)) la mintea prostilor te pune sa stai goala si sa nu l calaresti !!!
Postat 11 August 2013, 23:51 de ce idioata !!
Cu Scula MARE
Te controlam la fund cu penisul aia mare de 32cm.
Postat 10 August 2013, 23:46 de Visinescu
tu crezi ca toate sunt ca EA
sa nu uiti ceva special orice ucenic isi intrece maestrul in orice domeniu ar activa restul sunt cobai, sacrificiu :) UCIDE daca trebuie fara MILA dar nu pentru bani ,. fa o pentru viata ta atat, e echilibru.
Postat 10 August 2013, 21:52 de @?
tu ala cu wsm de noi
tu ala cu wsm de noi..zici ca trecutul nu mai conteaza ???la fel de bine puteai fi tu in locul ei...as putea sa iti dau in cap ca in secunda urmatoare va deveni trecut ce am facut si nu va mai conta???mai bine stai in banca ta daca nu te duce capul..tii umbra degeaba la pamantul asta!!!
Postat 10 August 2013, 17:16 de ???
Halal popor
Mai lingailor, toti o laudati pe martira Aurora, dar voi ce-ati facut, cum v-ati razbunat inaintasii? Va multumiti ca altii sa sufere pentru voi, iar voi ii incurajati, ca oricum nu va costa nimic. Halal popor!
Postat 10 August 2013, 16:29 de puiu
Te admir si acum pt.curajul de atunci
Te admir si acum, ca in copilarie cand auzeam despre tine de la tanti Iosana (mama ta) ce ti s-a intamplat. Ai fost atunci o fata inteligenta, diferita de alti tineri de seama ta, care nu puteai sa accepti ce se intampla in tara. Ai fost pedepsita crud pt. curajul tau. Esti la fel de inteligenta si acum cand ai o varsta respectabila, nici curajul nu te-a parasit si luciditatea cu care vorbesti. Cred ca iti lasa un \\\\\"gust amar\\\\\" pentru ce ai suferit atunci, si ce este acum in tara asta - nedreptatea e la loc de cinste-. Ai inca destula intelepciune sa mergi inainte .
Postat 10 August 2013, 16:16 de neuitata
:)
nu ma intereseaza trecutul cum ma afecteaza prezentul, va faceti griji in van avem criminali in libertate nu un om de 88 de ani este un pericol real in Romania , lasati l in pace, fapta s ca prescris asa cum legea perimite! Avem revolutionari falsi, sportivi falsi ,asta da ne afecteaz zi de zi.Avem pioni in sisitem care ne ucid la comanda, da asta ne afecteaza pe noi zi de zi.
Postat 10 August 2013, 11:13 de vsm de noi !!
sa ne traiti
Bravo stimata doamna ca amintiti de acest ticalos Visinescu , Mai sunt cel putin 30 ca el in viata in Romania si vreo 12 au plecat dupa revolutie , ca nu se stia daca le vine randul . Ei iata ca le vine randul incet . Decat babe care iubesc cainii maidanezi mai bine sa auzit de aceste femei adevarate care au infruntat moartea , umilinta etc
Postat 09 August 2013, 23:51 de dorin
bravo
un om inteligent, fara urma de ranchiuna,educata;la anii pe care ii are e foarte tonica;se vede diferenta fata de multi din jurul ei,stie sa vorbeasca fara a acapara discutia la un nivel intelectual vizibil superior;un optimism debordant
Postat 09 August 2013, 22:25 de emilia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON