URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 August 2015, 10:14

Mineri blocaţi în subteran la Băiţa: două firme private acuză autorităţile de sabotaj, oficialii acuzându-le la rândul lor de şantaj

Mineri blocaţi în subteran la Băiţa: două firme private acuză autorităţile de sabotaj, oficialii acuzându-le la rândul lor de şantaj foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Confuzie, la exploatările miniere din Băiţa, unde reprezentanţii firmelor private din zonă – SC Băiţa Bihor SA şi SC African Resources Consolidated SA - îl acuză de sabotaj şi pe directorul general al companiei de stat, SC Băiţa SA, Ovidiu Dăescu, dar şi de dezinformare pe prefectul Claudiu Pop şi pe secretarul de stat Maricel Popa de la Ministerul Economiei. La rându-le, însă, prefectul şi directorul companiei de stat spun că şefii firmelor private folosesc ca armă de şantaj minerii blocaţi în subteran.

Sabotaj!

"De marţi dimineaţă, cinci mineri de la firma de stat Băiţa SA s-au blocat în subteran. Seara li s-au alăturat alţi opt, iar acum sunt în mină, la 290 de metri în adânc, 25 de mineri", a declarat miercuri dimineaţă, pentru BIHOREANUL, directorul comercial al firmei private SC Băiţa Bihor SA, inginerul Lucian Popa.

Potrivit acestuia, toţi minerii blocaţi în subteran sunt angajaţi ai companiei de stat, SC Băiţa SA, iar motivele pentru care aceştia protestează sunt legate de blocarea activităţii firmelor private, SC Băiţa Bihor SA şi SC African Resources Consolidated SA, cu care firma de stat are contracte de întreţinere a echipamentelor şi de evacuare a apelor din galerii.

"Oamenii sunt nemulţumiţi de lipsa dialogului autorităţilor cu firmele Băiţa Bihor SA şi African Resources Consolidated SA, în condiţiile în care directorul general al firmei de stat, Ovidiu Dăescu, pus în funcţie pe criterii politice (n.r. – ca membru PSD Bihor), a blocat activitatea firmelor private, încurajat şi susţinut de secretarul de stat de la Ministerul Economiei, Maricel Popa, şi de prefectul-marionetă al judeţului Bihor, Claudiu Pop", a declarat Lucian Popa.

Potrivit acestuia, prefectul şi secretarul de stat au vizitat săptămâna trecută exploatările de la Băiţa, unde directorul general al firmei de stat, Ovidiu Dăescu, a refuzat accesul angajaţilor firmelor private la echipamentele cu care aceştia trebuia să evacueze apa din galerii. Motivul principal este, însă, conform reprezentantului SC Băiţa Bihor SA, faptul că Dăescu nu ar mai permite firmei private exploatarea calcarului din subteran.

"Băiţa SA, ca firmă de stat, şi Băiţa Bihor SA, ca firmă privată, sunt titularele unei licenţe de exploatare acordate în asociere în 2014, pe o durată de 10 ani, pentru exploatarea calcarului, dar Băiţa SA nu mai permite firmei noastre şi firmei African Resources Consolidated să lucrăm", acuză inginerul Popa.

Şantaj!

De cealaltă parte, după ce în cursul zilei de marţi negau că în subteran ar fi blocat măcar un singur miner, atât directorul general al Băiţa SA, Ovidiu Dăescu, cât şi prefectul Claudiu Pop, îi acuză de şantaj pe reprezentanţii firmelor private, care au condus până anul trecut compania de stat, spunând că aceştia îi incită pe mineri la proteste în mod ilegal şi nejustificat.

"Firma de stat a fost condusă până anul trecut de cei care conduc acum firmele private, iar în calitatea pe care au avut-o au asociat compania de stat cu cele private ca să obţină licenţă de exploatare a calcarului. Detaliul cel mai important este că exploatarea, conform licenţei, poate fi făcută doar la suprafaţă, dar Băiţa Bihor SA vrea să extragă calcar din galeriile subterane", a declarat miercuri dimineaţă, pentru BIHOREANUL, directorul general al Băiţa SA, Ovidiu Dăescu.

"În opinia mea, cei de la firmele private practică un şantaj la adresa firmei de stat, profitând că au condus-o în trecut şi că au un contract cu aceasta pentru asigurarea evacuării apelor din subteran. Nu este normal ca minerii de la compania de stat să protesteze pentru interesele celor private", a spus, tot miercuri dimineaţă, prefectul de Bihor, Claudiu Pop.

La fel ca şi Dăescu, acesta afirmă că firma privată Băiţa Bihor SA, acum asociată cu African Resources Consolidated, şi-a pierdut dreptul să extragă calcar nu doar pentru că licenţa ar fi fost acordată în asociere cu compania de stat doar pentru exploatarea la suprafaţă a calcarului, dar vrea să-l extragă din subteran, ci şi pentru că a acumulat datorii la compania de stat, motiv pentru care, conform Legii Minelor, a pierdut inclusiv licenţa pentru exploatarea la suprafaţă.

"Băiţa Bihor SA a adunat la Băiţa SA peste 7 milioane de lei datorii, motiv pentru care a intrat în insolvenţă. În asemenea situaţie, conform Legii Minelor, şi-a pierdut automat licenţa", a afirmat Dăescu.

Vor să lucreze

Directorul comercial al Băiţa Bihor SA, Lucian Popa, l-a acuzat pe prefectul Claudiu Pop că nu-şi exercită atribuţiile conform legii, deoarece este dezinformat de directorul general al Băiţa SA. "Prefectul este o marionetă, Dăescu i-a spus că nu este niciun miner blocat în subteran, iar el a luat de bună această informaţie", a spus Popa.

În replică, prefectul a declarat că "aseară am fost informat de acţiunea unui grup de 20 de mineri şi am luat măsuri să le fie asigurată hrană, apă şi asistenţă medicală la nevoie", insistând însă că nu are prerogative legale pentru a rezolva pretenţiile formulate de mineri. "Dacă o firmă privată îşi pierde licenţa de exploatare, nu prefectul i-o poate înapoia, ci ANRM, însă numai dacă îndeplineşte condiţiile legale", spune Pop.

În zona Băiţa, unde se exploatează calcar şi dolomită, activitatea companiei de stat SC Băiţa SA, care are 180 de angajaţi, este dependentă de cea a firmelor private SC Băiţa Bihor SA şi African Resources (fostă Mineral Mining), care au 79, respectiv 36 angajaţi, deoarece le asigură acestora servicii vitale cum sunt întreţinerea echipamentelor şi evacuarea apelor din galerii.

"Vrem să poată lucra şi firmele private, pentru că dacă privaţii nu extrag, firma statului nu primeşte bani de la ele, şi atunci nici noi nu primim salariile", a declarat miercuri dimineaţă unul dintre minerii angajaţi la SC Băiţa SA.

În mod "tradiţional", compania de stat, SC Băiţa SA, este condusă de reprezentanţi ai partidului de guvernământ, de un an director general fiind Ovidiu Dăescu, fost şef al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi apoi al Gărzii Naţionale de Mediu, iar de o lună director comercial fostul consilier judeţean Valentina Butişcă, ambii membri ai PSD. Controlul firmelor private, Băiţa Bihor SA şi African Resources Consolidated, este deţinut de fosta directoare generală a companiei de stat, Maria Trip, dată afară anul trecut pentru a fi înlocuită cu reprezentantul PSD.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON