URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Mai 2016, 21:50

Jurnalistul-diplomat Emil Hurezeanu a făcut sală plină la Universitate, unde şi-a lansat "Jurnalul politic românesc" din anii ’96-2015 (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Jurnalistul şi scriitorul Emil Hurezeanu, acum ambasador la Berlin, a reuşit marţi să umple şi să anime Aula Magna a Universităţii din Oradea.

Cu o punctualitate nemţească, publicistul, invitat de conferenţiarul Cristina Matiuţa, de la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii orădene, să-şi lanseze şi aici volumul "Pe trecerea timpului. Jurnal politic românesc 1996-2015" la un an după publicarea la Editura Curtea Veche, şi-a făcut intrarea în sală exact la ora rânduită. A trecut cu ironie fină şi nejignitoare peste întârzierea rectorului Constantin Bungău (ba chiar i-a adresat mulţumiri pentru ea odată cu ele pentru cuvintele de întâmpinare) care i-a îngăduit să se mai întreţină încă 10 minute cu prietenul său, profesorul orădean Mircea Morariu.

Un exemplu de stil

Pedant cunoscător al istoriei postului de radio Europa Liberă, unde s-a lansat Hurezeanu în calitate de comentator politic (de altfel acesta l-a şi complimentat spunând că "Mircea Morariu ar fi trebuit să fie unul dintre noi", deoarece a recuperat această istorie cu o "măiestrie de care niciunul dintre noi, cei care suntem în viaţă, nu suntem în stare"), profesorul orădean a punctat câteva dintre momentele de referinţă din activitatea autorului, evidenţiind valoarea analizelor care au atins "cam toate evenimentele" perioadei 1996-2015 şi a interviurilor selectate în carte, dar şi valoarea "locurilor de întoarcere" ale autorului, detectabilă în textul unor conferinţe susţinute în Sibiul copilăriei sau în Clujul studenţiei.

"Fiecare comentariu din această carte este un exemplu de stil, un exemplu de folosire a limbii române, pe care tinerii studenţi de la Facultatea de Jurnalism ar trebui să-l studieze", a îndemnat  profesorul Morariu, exemplificând că în textele destinate citirii la radio şi abia apoi tipărite "fiecare cuvânt tipărit are şi sunet".

Cartea e mai mult decât o culegere de articole, interviuri şi conferinţe, a spus şi conferenţiarul Cristina Matiuţa, este "o relatare despre cum ne-am petrecut timpul în ultimii douăzeci de ani", textele având meritul nu doar de a fi fixat evenimentele, ci şi de a le fi contextualizat, de a le fi analizat şi judecat pe ton calm. "Noi avem neşansa să vedem pe ecranele televiziunilor tot felul de analişti, ca să nu mai vorbesc şi de politicieni, arţăgoşi, nervoşi. Scriitura lui Emil Hurezeanu te lasă să judeci singur", spus Matiuţa, în acord cu unul dintre primii ei prezentatori, Andrei Pleşu, care elogia stilul autorului tocmai pentru că pune la dispoziţia cititorului elementele necesare unei judecăţi şi eventual o opţiune, nu şi sentinţe.

"Să stăm între scaune"

Mai mult decât despre carte, Emil Hurezeanu a vorbit despre necesitatea unui jurnalism documentat şi echilibrat, denunţându-l pe cel gălăgios şi distructiv. Autorul a rememorat vremurile de început de la Europa Liberă, când jurnaliştii de aici aveau misiunea de a demonta minciuna regimului comunist, fără a-şi permite însă niciodată să îndemne la revoltă împotriva acestuia, spunând, de pildă, "Jos comunismul!" (de altfel nu le permitea nici managementul american al postului), adăugând imediat că odată cu Revoluţia "adevărul s-a spart în multe cioburi", iar maniheismul, judecata în alb şi negru, a început să-i "displacă".

De altfel, el a criticat "aroganţa aşezării în mijlocul unei arene" a acelui jurnalist care "nu ţine seama de mozaic", nominalizându-l la un moment dat, elogios-critic, inclusiv pe fostul său partener de emisiuni de la Realitatea TV şi Digi 24. "Îi admir pe toţi cei care sunt nervoşi, tumultuoşi. Pe Cristian Tudor Popescu îl admir pentru suveranitatea opiniilor, îi admir pe cei care se iau la luptă cu taurii, comunali sau mitologici... Îi admir, dar nu-i pot urma", a spus Hurezeanu.

"Unii jurnalişti cred că sunt mai importanţi decât evenimentul. Eu am o nostalgie a jurnalismului eseistic, calm, înţelegător, nu senzorial, inflamat, vindicativ şi fără referinţe", a spus publicistul, amintind îndemnul pe care un conducător al săptămânalului german "Die Zeit" îl adresa redactorilor: "Să stăm între scaune", adică să încerce şi altă perspectivă decât cea preconcepută, să fie rezervaţi şi detaşaţi, nu categorici şi definitivi.

Înainte să satisfacă solicitările doritorilor de autografe care s-au aşezat la o coadă cam "ca pe vremea lui Ceauşescu" la lapte ori în anii 2000 la Finanţe, actualul ambasador le-a urat tinerilor studenţi "să-şi atingă potenţialul".

"Vreau să avem toţi încrederea că ne putem atinge potenţialul", făcând şi destăinuirea că din noul său job poate spune că "nu stăm atât de rău precum credem", dar fără a adăuga dacă "stăm" bine.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON