URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Decembrie 2014, 17:41

Înainte, marş! Consiliul Local a votat mutarea statuilor Mihai Viteazul şi Emanuil Gojdu din Piaţa Unirii

Una la două minute. Consiliul Local a aprobat vineri, rapid şi fără comentarii, opt proiecte de hotărâre în circa un sfert de oră. Majoritatea punctelor de pe ordinea de zi au fost aprobate cu unanimitate de voturi.

Statui, la plimbare

Singura excepţie a constituit-o proiectul de hotărâre referitor la mutarea statuilor Mihai Viteazul şi Emanuil Gojdu din Piaţa Unirii care urmează să intre în reabilitare. Hotărârea a fost luată cu 19 voturi "pentru" din partea majorităţii PNL-PSD, cu opoziţia celor 5 consilieri UDMR prezenţi, care au votat "împotrivă".

Conform hotărârii adoptate, statuia ecvestră a voievodului va fi mutată în parcul cu acelaşi nume amenajat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig din cartierul Rogerius. Porţiunea de parc situată în prelungirea străzii Lacul Roşu va fi reamenajată prin amplasarea unui soclu adecvat statuii şi reconfigurarea aleilor în cadrul unui proiect de amenajare peisagistică.

Dacă Mihai Viteazul are deja un loc pregătit, Emanuil Gojdu se va muta într-un depozit al municipalităţii. Statuia va fi luată în custodie până la reamenajarea zonei delimitate de Calea Mareşal Alexandru Averescu şi strada Griviţei. Reabilitarea Pieţei Gojdu implică mutarea traficului auto în subteran şi amenajarea unui spaţiu destinat exclusiv pietonilor în porţiunea dintre Parcul 1 Decembrie şi catedrala episcopală din faţa Cetăţii.

Conform unui proiect al municipalităţii, în Piaţa Unirii va fi amplasată, după reamenajarea zonei, statuia Regelui Ferdinand, a cărui realizare urmează să fie scoasă la licitaţie în cursul anului viitor.

Atenţie, gaze!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au aprobat noul Plan Urbanistic Zonal al amplasamentului din spatele CET-ului. Acesta prevedere instituirea unei zone de protecţie de 2,7 hectare pentru viitoarea conductă de gaz care va racorda CET-ul la Sistemul Naţional de Transport Gaze Naturale prin Staţia de Reglare Măsurare şi Predare a Transgaz.

Parcela va fi desprinsă din suprafaţa de teren deţinută de parcul industrial Eurobusiness III din spatele CET şi va fi mutată în extravilan pentru a îndeplini condiţiile legale prevăzute pentru reţelele de gaz de mare presiune.

Noua centrală este prevăzută a funcţiona cu gaze naturale livrate la o presiune de peste şase atmosfere, situaţie care impune racordarea direct în sistemul naţional de transport întrucât cel de distribuţie nu poate asigura presiuni mai mari de 6 bari. Ca un avantaj suplimentar, alimentarea direct din magistrală presupune costuri de alimentare cu circa 27% mai mici prin eliminarea tarifului de distribuţie practicat de Distrigaz.

Emerson ne mai amână...

Tot vineri, Consiliul Local a aprobat prelungirea cu patru ani, până în decembrie 2022, a termenului de finalizare a investiţiilor în valoare de peste 80 milioane euro asumate de compania Emerson în parcul industrial Eurobusiness I din Şoseaua Borşului. Termenul a fost decalat la cererea investitorului american, care a invocat deteriorarea mediului economic din Europa situaţie agravată de criza din Ucraina. În schimb, compania americană s-a obligat să finalizeze 40% din investiţie până la finalul anului 2018.

De altfel, reprezentanţii Emerson au semnat joi cu conducerea municipalităţii orădene contractul de vânzare-cumpărare a unei suprafeţe de 25 hectare de teren, pe care a şi început construcţia primei hale, pentru suma de 10,4 milioane lei. Banii au fost viraţi în aceeaşi zi bugetului local.

Listat la bursa din New York, grupul Emerson are 135.000 de angajaţi în 240 de fabrici deschise în întreaga lume. În România firma deţine un campus în parcul industrial Tetarom II din Cluj Napoca unde lucrează în prezent peste 2.200 de angajaţi şi are un birou de vânzări în Bucureşti.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Cine e dirijorul Florea, Bolojan, Mălan?
"Reabilitarea Pieţei Gojdu implică mutarea traficului auto în subteran şi amenajarea unui spaţiu destinat exclusiv pietonilor în porţiunea dintre Parcul 1 Decembrie şi catedrala episcopală din faţa Cetăţii." Despre mutarea traficului auto în subteran... n-au nici măcar ceva schițe, vreun studiu de fezabilitate ceva... Dar întrerb DACĂ PIAȚA DEVINE UN SPAȚIU EXCLUSIV PIETONILOR:::: CHIAR AȘA DE MULT I-AR ÎNCURCA PE PIETONI STATUIA LUI GOJDU?
Postat 13 Decembrie 2014, 22:17 de Adi_Oradeanul
Statuile
udemristii nu vor ca statuia lui Mihai Viteazul sa fie mutata in parcul cu acelasi nume (fost Olosig).
Postat 13 Decembrie 2014, 17:50 de Valhalla-Asgard
50 %
Decizie salutata pe jumatate. De acord cu mutarea lui Mihai viteazul si inlocuirea lui cu Ferdinand (asa a fost demult), dar de ce sa il bagam in depozit pe Gojdu? Pana se sa finaliza proiectul acela vor trece multi ani. Asadar de ce? Pe cine incurca?
Postat 13 Decembrie 2014, 12:42 de CristiDac
MDR
Vineri, langa Primarie am vazut o masina cu numarul : xx MDR! MDR imi sugereaza fostul MDRT si eu suspectez ca circula cu ea parintele diacon celib! Care, conform presei ar avea probleme la Ministerul Transporturilor cu niscaiva fonduri europene! Doar 262 milioane de euro! Dar daca supozitiile mele se confirma ce cauta parintele vineri in Primarie?
Postat 13 Decembrie 2014, 10:40 de TDS
Lecţia maghiară !!!
Pentru a câta oară consilierii maghiari gândesc ce votează, în timp ce majoritatea din consiliul acesta nu face altceva decât act de prezenţă !!!
Postat 13 Decembrie 2014, 10:20 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON