URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2013, 09:22

Garda de Mediu Bihor a sistat activitatea firmei care face prospecţiunile seismice pentru NIS Petrol

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au oprit pământul bihorean de la scuturare. În urma articolului publicat de BIHOREANUL în urmă cu două săptămâni, care arăta că firma maghiară Acoustic Geophysical Services, angajată de compania NIS Petrol să facă prospecţiunile seismice în perimetrul Tria, a început să lucreze deşi nu deţine încă avizele necesare din partea autorităţilor judeţene, prefectul Claudiu Pop a cerut Gărzii de Mediu Bihor să ia măsuri.

"În urma controlului, am decis suspendarea activităţii societăţii pentru lipsa actelor de reglementare", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Bihor, Viorel Ţepele (foto). Potrivit acestuia, AGS poate să-şi reia activitatea în Bihor doar după ce-şi obţine certificatul de urbanism din partea Consiliului Judeţean, respectiv avizul de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, AGS a solicitat CJ Bihor emiterea certificatului, însă acesta nu a fost încă eliberat. Asta pentru că nu toate primăriile de pe raza perimetrului pe care AGS ar trebui să lucreze s-au pronunţat dacă avizează favorabil sau nu aceste lucrări. De asemenea, AGS trebuie să depună la APM Bihor un memoriu de prezentare a lucrărilor, care să cuprindă procedura şi datele tehnice, dar şi certificatul de urbanism. În baza acestor acte, Agenţia va emite sau nu avizul de mediu.

Din cele 15 primării de pe raza perimetrului denumit generic EX-2 Tria, doar 4 şi-au dat acordul până acum pentru realizarea lucrărilor de prospecţiuni: Brusturi, Sârbi, Spinuş şi Chişlaz. Alte primării, printre care şi Oradea, au dat deja aviz negativ, iar unele încă nu au dat niciun răspuns.

Prospecţiunile seismice tridimensionale reprezintă o metodă de determinare dacă în subsolul unei zone există sau nu zăcăminte de ţiţei ori gaze, iar dacă da, ce dimensiuni au acestea. Prospecţiunile se fac de companiile deţinătoare ale unor acorduri petroliere pentru a identifica cele mai bune locuri în care urmează să fie amplasate sondele de explorare, respectiv cele de extragere a resurselor.

Citeşte mai multe detalii în articolul "Cutremurături pe şest: Firma care caută în Bihor zăcăminte de petrol lucrează fără aprobări"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Cum a fost posibil?
Cum a fost posibil sa se faca prospectiuni fara aprobare?Au venit si s-au apucat de lucru fara sa intrebe nimic?Au venit gata montati de la Bucuresti, stiind ca oamenii nu vor fi de acord!
Postat 28 Noiembrie 2013, 10:01 de Boom
Re: Agricultor
Iar cand sunt multi si prosti deopotriva, de atata votat degeaba, furia va fi dubla.
Postat 27 Noiembrie 2013, 18:15 de Fuel
Avertizare
Acei primari care au dat sau vor da aprobari ilegale, adica fara acordul proprietarilor pentru efectuarea de operatiuni petroliere vor avea surprize foarte neplacute atunci cand se vor intampla lucruri grave pt.cetateni. Nimeni nu-i va scapa de furia celor multi.
Postat 27 Noiembrie 2013, 12:36 de Agricultor
Explorarea nu poate fi facuta fara acordul proprietarilor(nu al primarilor)
CAP. 2 din Legea 238/2004 Legea petrolului Dobândirea folosinţei şi accesul la terenurile pe care se efectuează operaţiuni petroliere ART. 6 7 Dreptul de folosinţă a terenurilor necesare efectuării operaţiunilor petroliere se dobândeşte în condiţiile legii, prin: a) vânzarea-cumpărarea terenurilor şi, după caz, a construcţiilor situate pe acestea, la preţul convenit între părţi; b) schimbul de terenuri, însoţit de strămutarea proprietarului afectat şi de reconstrucţia clădirilor pe terenul nou acordat, pe cheltuiala titularului care beneficiază de terenul eliberat, conform convenţiei părţilor; c) închirierea terenului pe durată determinată, pe bază de contracte încheiate între părţi; d) exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în condiţiile legii; e) concesionarea terenurilor; f) asocierea dintre proprietarul terenului şi titularul de acord
Postat 27 Noiembrie 2013, 12:26 de Legea
Tepele Viorel o sa fie eroul necunoscut al gazelor de sist din Bihor
Daca era pe vremea directoratului lui Mocan Calin la garda de mediu, acesta prima data s-ar fi dus la prefectul de atunci Ghilea si l-ar fi intrebat daca poate face cum zice legea. Daca primea acceptul inseamna ca exista aviz politic de mediu, iar daca raspunsul ar fi fost nu, atunci mocanul ar fi luat firma la puricat si in loc de 2 lei amenda aplica doar jumatate, iar un sfert din jumatatea neacoperita ar fi fost spaga luata.
Postat 27 Noiembrie 2013, 10:43 de Land
Pedeapsa capitala pt.cei corupti
In tara noastra toti banditii fac ce vor atat cu respectarea cat si fara respectarea legilor. Ce mama dracului fac angajatii statului in loc sa apere cetatenii si bunurile lor ? SUNT CORUPTI CHIAR TOTI ????? Si cum se pot da aprobari pt."explorare-dezvoltare-exploatare" pe terenurile proprietate privata, fara acordul proprietarilor ? Vrem reinfiintarea pedepsei cu moartea si spanzurarea tuturor celor corupti.
Postat 27 Noiembrie 2013, 09:50 de Cetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON