URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Noiembrie 2013, 11:52

Cutremurături pe şest: Firma care caută în Bihor zăcăminte de petrol lucrează fără aprobări

Cutremurături pe şest: Firma care caută în Bihor zăcăminte de petrol lucrează fără aprobări MONŞTRI. Mari şi gălăgioase, utilajele Acoustic Geophysical Services (foto) au băgat spaima în localnicii din satele pe unde au trecut. Maşinăriile nu doar că lasă urme în pământurile oamenilor, peste care trec fără acordul proprietarilor, ci provoacă şi mici cutremure, pentru a identifica zăcămintele
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câteva săptămâni, sute de ţărani sunt cu ochii-n patru. Au auzit că în câteva comune au apărut zeci de utilaje care cutremură pământul, aşa că se tem că şi terenurile lor vor fi "stricate" de firmele ce caută, zic ei, gaze de şist.

Compania care a băgat spaima în oameni se numeşte Acoustic Geophysical Services, este din Ungaria şi a fost angajată de sârbii de la NIS Petrol, titluarii dreptului de a extrage gaze şi petrol din perimetrul EX-2 Tria. Treaba AGS e să facă aşa-numitele prospecţiuni seismice, adică să adune date despre zăcăminte, pentru a indica cele mai bune locuri pentru amplasarea sondelor.

BIHOREANUL a aflat că, deşi le-au făcut în văzul lumii, lucrările AGS nu au fost autorizate de instituţiile abilitate, iar multe din primării din perimetrul vizat nici nu vor să audă de prospecţiuni.

Proiect controversat

Titulară a unui acord emis de Agenţia Naţională de Resurse Minerale pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX-2 Tria, firma sârbească NIS Petrol, subsidiară a gigantului rus Gazprom, nu este deloc pe placul bihorenilor. De peste un an se zvoneşte că zona e bogată în gaze de şist, aşa că oamenii cred că exact asta caută NIS în Bihor. Degeaba s-a jurat însuşi managerul companiei, Vadim Smirnov, că aceasta nu deţine şi nici nu este interesată de controversata tehnologie a fracturării hidraulice, că oamenii au ajuns să nu mai creadă nimic după ce au aflat despre riscurile acesteia.

Totuşi, NIS şi-a demarat proiectul, angajând firma maghiară Acoustic Geophysical Services să facă aşa-numitele prospecţiuni seismice tridimensionale. Concret, asta înseamnă că utilaje uriaşe, anume construite, trebuie să străbată terenurile din perimetrul concesionat, ca să identifice cele mai bune locuri unde pot fi amplasate sondele de extracţie a ţiţeiului şi gazelor.

Gură-cască

Când şi unde a început AGS să lucreze nu se ştie cu exactitate. Cert e că în primele zile din octombrie utilajele aduse din Ungaria erau în satul Ţigăneşti de Criş, comuna Brusturi, unde sătenii s-au trezit cu zeci de cabluri întinse pe terenuri şi cu ţăruşi împlântaţi peste tot, din loc în loc. Nemulţumirea lor a fost cu atât mai mare cu cât maşinăriile le-au trecut peste terenuri fără să le ceară acordul. Degeaba au garantat reprezentanţii firmei că vor primi despăgubiri pentru fiecare palmă de pământ afectat, că oamenii s-au pregătit de revoltă.

Drept urmare, ungurii şi-au mutat "tabăra" mai încolo, la Spinuş. Aici, deşi tot nemulţumiţi, sătenii s-au arătat mai moi, mărginindu-se să privească spectacolul desfăşurării utilajelor. "După ce au amplasat senzori pe teren, utilajele coboară un instrument ca o talpă mare pe pământ. Talpa asta provoacă nişte mici cutremure", explică tehnica un localnic care a asistat la spectacolul dat de sculele AGS.

Firma a mai tatonat terenul în comunele Sârbi şi Chişlaz, iar apoi s-a oprit brusc. Asta pentru că doar cele patru primării şi-au dat acordul pentru accesul utilajelor, din totalul celor 15 comune cuprinse în perimetrul EX-2: Oradea, Paleu, Biharia, Cetariu, Sălard, Sârbi, Ciuhoi, Derna, Popeşti, Spinuş, Chişlaz, Tăuteu, Săcuieni, Diosig şi Brusturi.

Fără acte

Chiar dacă a avut avizul celor patru primării, AGS nu avea totuşi dreptul să demareze prospecţiunile. Motivul? Firma maghiară nu a obţinut actele necesare din partea autorităţilor judeţene, mai precis certificatul de urbanism ce trebuia emis de Consiliul Judeţean şi avizul de mediu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Culmea e că ambele instituţii au notificat AGS că aceste documente sunt absolut necesare pentru a începe lucrările!

Conform legii, firma era obligată să ceară certificat de urbanism de la CJ pentru că lucrările vizează mai mult de două unităţi administrativ-teritoriale. De cerut l-a cerut, dar actul nu a fost emis pentru că, în prealabil, lucrările trebuiau avizate de primării, ceea ce încă nu s-a întâmplat decât în cazul a patru comune. Cu certificatul de urbanism, dar şi cu un memoriu care să descrie şi să explice lucrările ce urmează a fi făcute, AGS ar trebui să se prezinte apoi la Agenţia pentru Protecţia Mediului, pentru a obţine avizul corespunzător, care să clarifice în ce condiţii pot fi ele efectuate. "Până acum, compania nu a depus documentele", spune Loredana Ţîrţ, purtător de cuvânt al APM Bihor.

Lanţul slăbiciunilor

03 Viorel Tepele.jpgCulmea e că, deşi admit că AGS nu ar fi trebuit să înceapă lucrările, autorităţile nici nu le-au oprit. Garda de Mediu a făcut o inspecţie când utilajele AGS lucrau în Brusturi, dar fără a trage nicio concluzie. "Situaţia cu aceste prospecţiuni este nouă pentru Bihor, aşa că am cerut un punct de vedere de la Bucureşti. În această săptămână urmează să se stabilească la Comisariatul Naţional de ce avize are nevoie firma şi în ce situaţie se află", încearcă să explice comisarul-şef Viorel Ţepele (foto).

Indiferent de decizie, cert e că AGS mai are de adunat aprobări de la numeroase primării, iar majoritatea vor să interzică prospecţiunile. "Noi nu vom da aviz favorabil, pentru că oamenii nici nu vor să audă. Ca să-i dăm aprobare, firma ar trebui să dea garanţii clare că niciodată nu va scoate gaze de şist", spune primarul din Derna, Victor Filip. În ce îi priveşte, edilii UDMR ai comunelor din perimetru au decis să refuze avizul, mai ales că i-au prins pe cei de la AGS cu minciuna. Reprezentanţi ai companiei le-au spus primarilor, pe rând, că alţi omologi de-ai lor ar fi dat avizul, încercând să-i facă să semneze, dar edilii au aflat că, de fapt, niciunul nu dăduse niciun acord. Drept urmare i-au trimis la plimbare...

Afară din Oradea!

03 Ilie Bolojan_11.jpgSituaţia e şi mai complicată fiindcă priveşte şi Oradea! Deşi până acum nici nu se ştia că şi dealurile reşedinţei de judeţ fac parte din perimetrul denumit EX-2 Tria, întrucât nimeni nu a prezentat niciodată o hartă a acestuia, BIHOREANUL a aflat că şi primarul Ilie Bolojan (foto) le-a spus deja "pas" ungurilor.

"Avizul Primăriei Oradea este nefavorabil, pentru că acest tip de funcţiune este incompatibil cu funcţiunile urbanistice ale municipiului", spune, sec, primarul. În aceste condiţii, pare greu de crezut că AGS va smulge documentele necesare pentru demararea lucrărilor în condiţii legale.

BIHOREANUL a solicitat un punct de vedere despre proiectul din Bihor atât companiei NIS Petrol, cât şi firmei AGS. În timp ce purtătorul de cuvânt al NIS, Oana Nisioi, a arătat că reprezentanţii companiei nu doresc să comenteze, fiind vorba despre o lucrare efectuată de firma maghiară, cei de la AGS au susţinut că trebuie să analizeze împreună cu NIS Petrol care dintre cele două firme trebuie să facă precizări publice. În final, n-a mai făcut-o nimeni. Rămâne de văzut dacă vor da mai multe explicaţii autorităţilor...


TEHNOLOGIE MODERNĂ
Cutremure controlate

Metoda utilizată de AGS pentru identificarea zăcămintelor de ţiţei şi gaze, şi anume prospecţiunea seismică, presupune stabilirea formei şi adâncimii fiecărui strat al scoarţei pământului, astfel încât să se releve dacă în subsol există sau nu zăcăminte şi, în prima ipoteză, ce dimensiuni au acestea. Într-o primă fază, în pământ se înfing nişte geofoane, aparate electroacustice conectate prin cabluri. Apoi, cu ajutorul unor utilaje sau cu explozibili, sunt generate unde seismice, adică oscilaţii ale scoarţei terestre, similare cu cele din cutremurele ce se produc pe cale naturală.

Pentru aceste "cutremurături", AGS foloseşte utilaje numite vibratoare seismice, care provoacă vibraţii controlate de câteva secunde. Geofoanele înregistrează undele seismice şi transmit datele către o staţie seismică, unde informaţiile sunt prelucrate. Tehnica este folosită atât în ţară, cât şi în străinătate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
AGS la TINCA
AGS ungurii sau intalnit cu primarul Coste,sigur iese treaba.asta e flamand rau
Postat 13 Noiembrie 2013, 00:31 de vin dupa voi
avizuri
Az a Czepelle de la Zgarda nu stie nimik. El trebue sa va verifice daca aia au acte emise de mediu sau nu, sau nu trebe. Daca trebe si nu are, atunci musai dat amenda. Numai ca czepelle nu cunoaste legislatie si e fricos, Pana asta pune legea pe ei fauna de acolo fuge la magyarorszag.
Postat 12 Noiembrie 2013, 23:03 de attila madarasz
Afara cu ei din tara !
Sa mearga sa frctureze in pusta ungureasca !
Postat 12 Noiembrie 2013, 20:06 de Afara cu ei de aici!
Astia nu trebuiau lasati sa intre in tara ...
Cine ia lasat sa intre cu mastodonti in tara??? pana nu au avut toate aprobarile la Artand ramaneau si azi, ca vin sa faca turism la Padis cu ele deci ramaneau la frontieram, dar statul roman e slab corupt condus de PontAur fan aur , cianuri si gaze de sist daca e posibil el e stapanul El- Dorado-ului deocamdata pana na ajunge la racoare penalul ca roata se invarte ... auzi tu gaze de sist in Oradea si Felix sa crapam cu totii ca asa vrea Pontache ...
Postat 12 Noiembrie 2013, 18:54 de Gelu
Primariile comunale emit Certificatul de Urbanism iar Consiliul judetean Autorizatia de Construire
Asa ca, cine lucreaza are nevoie de patalama emisa de catre Consiliul judetean Bihor, cu semnatura lui Popa Cornel deasupra celor ale Secretarului (Carmen Sultanoiu), respectiv a Urbanismului si Directiei Tehnice. Asa ca doar Popa Prostu poate da drumul sau opri asemenea initiative. Iar cei de Mediu sunt tembeli, pentru ca l baza AC ar trebui sa fie si un Acord de Mediu. Nu este, pa, pa, pa ... daca este, cine, cum, de ce ...!
Postat 12 Noiembrie 2013, 18:35 de Brow
Pe proprietatea mea fac ce vor muschii mei
Abia astept sa vina pe terenul meu sa dau foc la vegetatie dupa ce o stropesc bine cu titei (sau motorina). Am voie ? Nu stiu. Ce-mi pot face autoritatile ? Eventual o amenda. Sunt pe proprietatea mea ? Sunt. Mai vin si altii ? Sa vina, eu mai am motorina.
Postat 12 Noiembrie 2013, 15:12 de PROPRIETAR
a1
Unguri adica. La cum reactioneaza autoritatile romane, maine baga ungurii sonde in cetatea lui Menumorut.
Postat 12 Noiembrie 2013, 13:29 de Tibi
Stati ba .....
Stati ba linistiti ca le'o dat BaciKiss , ala de la UDMR si CJ aprobare verbala asa ca degeaba latrati , ca latrati ca si cainii la satra !!!!
Postat 12 Noiembrie 2013, 13:24 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON