URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Iunie 2013, 14:41

Episcopia Romano Catolică protestează împotriva rebotezării parcului Olosig în Mihai Viteazul: Respectaţi memoria colectivă!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Episcopia Romano-Catolică de Oradea protestează împotriva deciziei Consiliului Local de a redenumi Parcul Olosig în "Mihai Viteazul".

Potrivit unui transmis doar presei maghiare şi semnat de episcopul Böcskei László, decizia Consiliului Local de a redenumi parcul este străină de istoria şi de tradiţia oraşului de pe Criş, deoarece noua denumire "nu are nimic în comun cu istoria şi cultura locală".

Episcopul s-a declarat nemulţumit şi de administraţia locală, căreia îi reproşează că a luat decizia de redenumire fără consultare mai largă şi fără a întreba cultele istorice care deţin în proprietate terenul pe care se află parcul, adică episcopiile romano-catolică şi greco-catolică.

Böcskei afirmă că ar fi fost normal şi necesar ca municipalitatea să discute problema rebotezării cu ceilalţi proprietari ai terenului, susţinând că administraţia locală nu a iniţiat vreo discuţie pe această temă.

În ciuda declaraţiilor Adrianei Lipoveanu, şefa Instituţiei Arhitectului Şef a oraşului, care spunea, în şedinţa de joi, a Consiliului Local, că proprietarii terenului au fost consultaţi, episcopul arată că nu există nici măcar un acord de principiu din partea bisericilor proprietare pentru schimbarea numelui.

"Vă rugăm să respectaţi memoria colectivă a oraşului nostru, incluzând aici numele istorice ale spaţiilor publice, care definesc acest oraş, deoarece acestea pot îmbogăţi întreaga comunitate orădeană", arată comunicatul citat.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, subiectul redenumirii Parcului Olosig a fost atacat, joia trecută, şi de consilierii UDMR în plenul şedinţei consiliului Local, care au reclamat, între altele, că denumirea Olosig face parte integrantă din istoria oraşului şi e prea importantă să fie schimbată, dar şi că nu e normal să se reboteze parcul în condiţiile în care o bună parte din teren aparţine episcopiilor romano-catolică şi greco-catolică, iar acestea nu au fost consultate.

"Era strict necesar să avem avizul comisiei judeţene de atribuire de denumiri, l-am cerut şi acesta există. Nu era cazul să cerem avize şi de la cele două episcopii, deşi, din câte ştiu eu, au fost consultate", a replicat, atunci, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef.

Detalii, în articolul "Scandal "naţional" în Consiliul Local! Maghiarii se opun rebotezării parcului Olosig în Mihai Viteazul"

Citiţi mai jos, traducerea integrală a comunicatului Episcopiei:

"Episcopia romano-catolică îşi exprimă nemulţumirea şi dezacordul faţă de decizia Consiliului municipal Oradea de a redenumi Parcul Olosig, decizie pe care o consideră o încălcare gravă a memoriei colective, deoarece se doreşte alocarea unei denumiri care nu are nimic în comun cu istoria şi cultura locală.

Ne exprimăm nemulţumirea nu doar pentru redenumirea parcului, ci şi pentru modul în care s-a luat această decizie a administraţiei locale: executivul oraşului a decis unilateral, fără consultarea societăţii civile şi a bisericilor istorice care sunt proprietari pe terenul respectiv.

Terenul nu a fost niciodată deţinut în totalitate de către Biserica Romano-Catolică, ci doar în parte. Când regimul comunist a lichidat cimitirul, şi rămăşiţele pământeşti ale credincioşilor, respectiv ale unor personalităţi publice catolice, au fost transferate la alte locuri de odihnă. Apoi, odată cu schimburile de teren pentru înfiinţarea parcului, o parte a revenit Bisericii Romano-Catolice.

Aici funcţionează dieceza Caritas, restul fiind pus la dispoziţia oraşului, pentru a fi folosit ca zonă de agrement, la solicitarea administraţiei locale.

Având în vedere acest lucru, considerăm că s-ar fi cuvenit şi chiar ar fi fost necesar să fim consultaţi în această problemă. O astfel de consultare nu a avut loc şi afirmaţia făcută de administraţia locală, cum că la luarea deciziei a solicitat poziţia proprietarilor de teren, nu corespunde realităţii.

Un motiv pentru criza socială, culturală şi morală a unui individ este ruperea violentă a continuităţii istorice. De aceea, Biserica Romano-Catolică încurajează şi îndeamnă conducătorii oraşului să respecte voinţa comunităţii, care în acest caz şi-a exprimat dezacordul.

Vă rugăm să respectaţi memoria colectivă a oraşului nostru, incluzând aici numele istorice ale spaţiilor publice, care definesc acest oraş, deoarece acestea pot îmbogăţi întreaga comunitate orădeană".

Episcopul Böcskei László"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
31 Comentarii
Felicitari
Felicitari Consiliului Local Oradea. Mult succes in continuare. Romanii va sunt alaturi.
Postat 27 August 2013, 17:38 de Adomnicai Danut
@oradeanca
du-te si spune asta ungurilor. ei fac tot timpul gargara sau esti si tu una in care crapa ranza ca parcul se va numi Mihai Viteazul si nu olosig (pffff... ce denumiri naspa aveti).
Postat 26 Iunie 2013, 20:27 de @oradeanca
@oradeanca
du-te si spune asta ungurilor. ei fac tot timpul gargara sau esti si tu una in care crapa ranza ca parcul se va numi Mihai Viteazul si olosig (pffff... ce denumiri naspa aveti).
Postat 26 Iunie 2013, 20:26 de @oradeanca
istoria ramane istorie
iar am sau au gasit o" gaselnita" pentru oradeni indiferent ca sunt romani ori maghiari statia de tamvai tot asa v-a fi numita si peste 100 de ani iar parcul "fostul cimitir Olosig" in rest toleranta si buna convietuire pentru binele locuitorilor orasului indiferent de nationalitate ,iar alesilor urbei sa se ocupe de bunul mers,proseritatea orasului nu teme de nume pentru a crea animozitati care ascund "neputinta" sa nu o numesc altfel de-a a duce orasul la valoarea pe care ar merita sa o aiba ca pana acum am vazut din "luptele" fara de sfirsit intre si pentru cit au reusit sa readuca la Oradea/Bihor din cit am contribuit la buget si altele sialtele......
Postat 26 Iunie 2013, 19:57 de oradeanca
pt AB
bine face ca schimba denumirea parcului din olosig in Mihai Viteazul. e pana la urma urmei o chestiune de bun simt si de normalitatea, lucruri pe care tu, gozbore si cei asemeni tie, nu le aveti ! hai, valea in pusta ma-tii !!!!!
Postat 26 Iunie 2013, 16:50 de Share
MAGHIARII SA PLECE ACASA !
MAGHIARII SA PLECE ACASA CU TOT CU BISERICA LOR ASUPRITOARE !!! HUUUOOOOOO!!!!!!!!!!!
Postat 26 Iunie 2013, 14:03 de Iancu
Bolojane, sprijin-te pe imbecili, ca-s multi!
Iata cum reuseste Bolojan sa castige sprijinul tuturor dusmanilor. Citesc uimit ca pana si cei mai inversunati contestatari ai sai il sprijina indirect in, probabil, cea mai imbecila decizie de cand e primar. Nici unul nu comenteaza pe fondul subiectului, daca e bine sa schimbi numele parcului, sau nu-i bine. Asadar, Bolojane, daca vrei sa scapi de contestatari, ataca ungurii, sau transforma orice problema in una etnica si garantat vei avea un sprijin mai mare decat avea Iliescu in '90.
Postat 26 Iunie 2013, 11:03 de AB
bolovane, jigodie monarhista, pe romani i-ai intrebat ? de asta te-au ales oradenii ?
Ar fi buna si varianta generalului roman, Constantin Dumitrescu, comandantul Armatei Romane care a cucerit budapesta ! Ori Avram Iancu sa fie mutat in centru ! Asta nu ar fi nici o suparare. Sa fie Mihai Viteazul (i-a alungat pe ungurii escroci, nesatui din Transilvania, redand libertatea romanilor realizand Unirea Natiunii Romane, Constantin Dumitrescu, comandantul Armatei Romane care a cucerit budapesta, sau Avram Iancu, conducatorul Revolutiei Romane de la 1848. Sa mergeti dracului cu "veniturile" voastre monarhice sau unguresti-navalitoare. bolvane, ocupa de drumuri de reparatul scolilor, etc. nu te-au ales oamenii sa schimbi tu statuile prin oras dupa cum te taie capul ala al tau sec.
Postat 25 Iunie 2013, 23:17 de bolovancoadadeciocan
De acord cu voi !
CENZURAT
Postat 25 Iunie 2013, 23:02 de bolovancoadadeciocan
de acord cu Adi Oradeanul
Eu propun realizarea unei noi statui - a lui Constatnit Dumitrescu - generalul care a condus trupele in budapesta!
Postat 25 Iunie 2013, 21:14 de catolic=pedofil
@ROMANI NU UITATI DE COZILE DE TOPOR
Dragi comentatori ROMANI!! (aici ma includ si pe mine!) Nu e vorba de Olosig, unguri, biserici... PROBLEMA DE BAZA dupa mine este ca se muta statuia primului domnitor care a realizat UNIREA Romaniei intr-o forma cat mai apropiata de situatia prezenta, din cel mai important loc al ORADIEI (CENTRUL ORASULUI) intr-un cartier!!! DE CE? Daca ar muta statuia lui Mihai Viteazul in noul parc Salca langa Lotus poate ca ungurii, romano-catolicii si altii nu ar mai fi indignati, dar noi romanii? Dl. Bihorel in ultimul editorial tiparit ia la misto creatia statuii lui Mihai Viteazul (poate ca nu este chiar o creatie artistica deosebita) dar simbolistica acesteia nu va spune nimic dragi romani \"furiosi\"? Sa ne miram ca ne trateaza Europa ca popor de mana a treia daca unii dintre noi (cica romani) reusesc sa \"ne faca\" si dau vina pe altii? 75.000 EURO cheltuiti degeaba plus inca 15000 EURO dati prin incredintare directa... pt. proiecte ce se fac si refac? Daca CL si Primarul maine hotarasc sa schimbe numele orasului in Grosswardein ca suna mai european ce vom zice? Daca tot ii subventioneaza, ce spune Bihorel daca i se va schimba numele ziarului de catre conducerea locala in Bolovanul?
Postat 25 Iunie 2013, 21:07 de Adi Oradeanul
catolicii si pedofilii
ungurii romano-catolici cei mai slabi de inger dintre crestini. de ce nu ne povesteste popa asta despre pedofilii catolici ? altfel, ungurii si tiganii daca nu ajungeau prin zona era o cu totul si cu totul alta viata. istoria ne-a aratat de ce sunt capabili.
Postat 25 Iunie 2013, 21:05 de mikz
pt Oradean
Ai dreptate. Pe unguri nu-i intereseaza decat ungurizarea a tot ce se poate.. Nu le convine ? Sa mearga in ungaria. Acolo vor gasi mai multe denumiri unguresti. Aici suntem in Romania.
Postat 25 Iunie 2013, 19:12 de nail
catolic=pedofil
Greco catolicii au fost mereu lacheii ungurilor... au fost si vor fi cei mai slabi de inger dintre romani...
Postat 25 Iunie 2013, 18:55 de catolic=pedofil
Pe unguri nu-i intereseaza cimitirul ci doar denumirea lui.
Cand cimitirul era un cos de gunoi si loc de intalnire pt. infractori, cu marea majoritate a mormintelor abandonate, ungurii erau multumiti si nu-i durea nici in cot de acest cimitir. Acum ca s-a facut curatenie si locul arata cu totul altfel, brusc ungurii au devenit interesati nu de cimitir ci de denumirea lui.
Postat 25 Iunie 2013, 18:36 de Oradean
ungurii minoritari
ungurii daca vor mai multe denumiri unguresti sa mearga in ungaria. nu-i opreste nimeni. si eu am fost acolo si ungurii au zis ca sunt tzigan. de altfel si in parlamentul ungariei minoritatea ungurilor de aici a fost asemnanata cu tziganii din nordul indiei. idiotii astia sa ne scuteasca cu denumirile lor unguresti. sa mearga la ungaria daca vor sa vada cat e de bine. de ce nu merg ? pt ca v-am spus de ce.
Postat 25 Iunie 2013, 18:25 de Gyorgy
Aris, ai dreptate!
daca nu apar udemeristii, sau tokes-godzila, apre popa asta ungur, cu tot felu de aberatii si prostii. pai, parcul "olosig" ?!? asta e denumire, ma, franelor ?
Postat 25 Iunie 2013, 18:08 de Oradean
@aris
Aris draga, tu realizezi ce prostii vorbesti? Ii jignesti pe o parte a romanilor fiindca nu toti sunt ortodocsi. Mai sunt si greco-catolici, foarte multi neoprotestanti si de ce nu, romano-catolici. Ce-i cu mentalitatea asta comunista?
Postat 25 Iunie 2013, 16:44 de ****
..........
Propun ca parcul sa se numeasca Alexandru Moghioros, pt a pastra memoria colectiva! Sau, de ce nu ,Kun Bela,pt ca si asa acolo sunt inmormantati cateva zeci de soldati romani care au murit pe frontul din 1919,considerati de regimul comunist roman dusmani ai poporului,pt ca au luptat impotriva comunistilor lui Kun.
Postat 25 Iunie 2013, 16:34 de Menumorut
e adevarat ??????
care vechi aliati ? catolicii unguri i-au persecutat pe catolicii romani. doar daca in ultima vreme, nu s-or fi transformat in cozi de topor si asta nu ar fi de mirare.
Postat 25 Iunie 2013, 16:15 de catolici hunguresti
catolic=pedofil
Dar virgil, de la greco-catolici, ce zice pe aceasta tema? Ar fi interesant de vazut de partea cui sunt greco-catolicii... de partera vechilor aliati sau de partea romanilor?
Postat 25 Iunie 2013, 16:11 de catolic=pedofil
catolic=pedofil
Sa se ocupe de pedofilii din eparhia sa...
Postat 25 Iunie 2013, 16:07 de catolic=pedofil
out
udemeristi, tokesisti... toti o apa si-un pamant. vor sa fure iar pamant romanesc. jigodii separatiste.
Postat 25 Iunie 2013, 16:03 de orban falimentarul p
Lasa, popo, grijile
Cica denumirea ar fi ,,străină de istoria şi de tradiţia"... Popo, peste o mie de ani denumirea va avea si traditie si istorie. Noi (adica romanii) sa fim sanatosi !
Postat 25 Iunie 2013, 15:43 de pinonel
demisia episcopului
Rusine, cum indrazneste acest episcop sa faca execute ordinelepolitice ale UDMR? Vaticanul, aloooo? trezirea! da-ti aafara aceste elemente antistatale din fruntea institutiilor ecleziastice!
Postat 25 Iunie 2013, 15:39 de bau bau
@Aris
De acord 100 % !!!
Postat 25 Iunie 2013, 15:35 de 24/7
În România nici o biserică nu plăteşte la buget ceea ce toţi ceilalţi trebuie să plătim !?!
Cea mai mare jignire a memoriei colective o reprezintă faptul că biserica romano-catolică (dar şi toate bisericile în general) nu plăteşte, fiind scutită prin legile adoptate în RO, impozitele aferente pe terenurile şi clădirile deţinute de aceasta. Iar valoarea acestor impozite, într-o ţară normală dacă am fi, este la nivelul a peste 550 de milioane euro anual. Câte şcoli, grădiniţe, spitale, biblioteci, aşezăminte sociale ori culturale, ar putea beneficia de aceşti bani ??? Toate care există în ţară !?! Ruşine să-ţi fie Böcskei László, după ce Mihai Viteazu v-a iertat de toate dările în timpul lui şi i-a ţinut la respect, bătându-i la fundul gol, pe cei care va pus neamul sub statut de paşalâc !?! Neam de trădători ce sunteţi !?!
Postat 25 Iunie 2013, 15:14 de Carp III
du-te mah dreaq
Mihai Viteazul, face parte din istoria locala si are o conotatie pozitiva, pt majoritari in vreme ce trecutul istoric al catolicilor respectivi, in Transilvania, este unul de trista amintire. Daca nu le convine, SA-SI FACA HARAKIRI, incepand cu acest bocskei.
Postat 25 Iunie 2013, 15:08 de catolic
NOI, ROMANII, SUNTEM ORTODOCSI !
NOI, ROMANII, SUNTEM ORTODOCSI ! CUI NU-I CONVINE ASTA SA PLECE DE AICI! ROMANIA NU ARE NICI O OBLIGATIE FATA DE STRAINII DIN TARA. STRAINII AU OBLIGATIA DE A RESPECTA SI DE A SE SUPUNE ROMANIEI!
Postat 25 Iunie 2013, 14:54 de Aris
DA VOI CAND NE CERETI BANI LA BISERICA NU JIGNITI??
BINE CA PLATIM IMPOZIT LA STAT, STATUL VA DA SALAR, DAR VOI TOT NE CERETI BANI LA BISERICA!! DACA MORI SI NU PLATESTE FIU-TAU MORMANTAREA NU TE INMORMANTEAZA! FELICITATI BAI POPILOR!!! ACUMA STITI SA II RUSINATI PE ALTII! FELICITARI!!
Postat 25 Iunie 2013, 14:52 de Aris
dume a facut presiuni in comisie pt proiect
Dume a facut presiuni in cadrul comisiei de atribuire de denumiri pentru ca proiectul sa poata trece! Doar domnul Durgheu a ramas pe pozitii la presiunile facute de Dume asupra membrilor comisiei!
Postat 25 Iunie 2013, 14:52 de elefantel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON