URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2013, 19:07

E obligatoriu! Clădirile din centrul istoric vor trebui reabilitate până în 2016

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reabilitarea clădirilor din centrul oraşului se va face cu termen limită. Conducerea Primăriei şi-a propus ca până la sfârşitul anului 2016 să fie reabilitate toate clădirile cu valoare istorică sau arhitecturală. Imobilele rămase pe dinafară vor trebui reparate până în 2020.

"Estimarea noastră este ca până în 2016 în Piaţa Unirii şi în Piaţa Ferdinand nu vor mai avea nevoie de lucrări decât 10% din clădiri", a spus primarul Ilie Bolojan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primăria vrea să dea un nou imbold reabilitării clădirilor după ce, în urma unor demersuri care au durat mai bine de un an, a reuşit să forţeze modificarea Legii faţadelor. Modificarea legislativă face posibilă reabilitarea inclusiv a clădirilor monument istoric până de curând exceptate.

"Faptul că Parlamentul a modificat legislaţia care excepta centrele istorice de la prevederile legii ne permite acum să acţionăm. În perioada următoare vom notifica proprietarii clădirilor din centrul istoric al municipiului, care vor avea obligaţia ca în termen de 60 de zile să decidă între a reabilita pe cheltuială proprie faţada sau pe bani publici, urmând ca ulterior contravaloarea reparaţiilor să fie recuperată de la proprietar", a spus Bolojan.

Proprietarii clădirilor vor avea de ales între a finanţa reaparaţiile din bugetul propriu, dintr-un credit pe cinci ani garantat de stat potrivit legii sau dintr-un împrumut pe cinci ani luat de la Primărie. Potrivit primarului, municipalitatea va aloca anual între 500.000 euro şi 1.000.000 euro pentru sprijinirea asociaţiilor de proprietari în finanţarea lucrărilor.

"La un buget de un milion de euro lucrările de reabilitare ar trebui să aibă un ritm de 10-15 clădiri pe an. În primii 2-3 ani, până încep sumele să se întoarcă, va fi un efort bugetar mai mare, dar apoi lucrurile vor intra pe un făgaş normal", a declarat edilul.

Pentru a veni în întâmpinarea proprietarilor clădirilor din centru, municipalitatea va finanţa documentaţia aferentă lucrărilor. "Pentru clădirile monument istoric vom elabora, prin Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice, proiecte tehnice de reabilitare pe care le vom pune la dispoziţie gratuit celor care doresc să îşi reabiliteze faţadele din proprie iniţiativă. Totodată, acolo unde vom avea faţade de o complexitate deosebită, cum ar fi refacerea unor stucaturi care implică automat costuri mai mari, vom acorda şi o finanţare nerambursabilă de 20% de la bugetul local", a afirmat primarul.

Potrivit Legii 153 din 2011, proprietarii care, deşi somaţi, refuză să ia măsuri de reabilitare a clădirilor, riscă amenzi între 500 şi 2.500 lei. În plus, contravenienţii pot ajunge în situaţia ca municipalitatea să reabiliteze imobilul din fonduri proprii, după care să se îndrepte împotriva acestora pentru recuperarea sumelor cheltuite.

Programul municipalităţii de reabilitare a clădirilor din centrul oraşului a fost întărit luni şi de Consiliul Local, care a hotărât extinderea zonei stabilită iniţial. Programul de reabilitare va cuprinde clădiri cu valoare arhitecturală din următorul perimetru: pieţele Unirii, Ferdinand, 1 Decembrie (între strada Independenţei şi Spiru Haret, respectiv între strada Mihai Viteazu şi Crinului), Parcul Traian şi străzile Republicii (între Piaţa Ferdinand şi bulevardul Magheru), Traian Moşoiu, Vasile Alecsandri, Independenţei, Iosif Vulcan şi Aurel Lazăr.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
hai bolo!
Sa traiasca primarul! In sfarsit vom apuca sa ne vedem orasul pus la punct. Toti indivizii care locuiesc in cladiri de patrimoniu de pe care au cazut fatadele de ani de zile ar trebui scosi din ele cu picioare-n dos. Ei erau obligati sa le intretina, nu sa le lase sa cada in capul trecatorilor. Ca sa nu mai vorbim de aspectul sinistru, ca de dupa razboi. Noroc ca am apucat un primar caruia ii pasa. Singurul, fara discutie!
Postat 10 Septembrie 2013, 11:22 de matei
ai revendicat
,ai scos oameni afara,acum plateste,nu-ti convine,vinde sau doneaz-o statului...
Postat 09 Septembrie 2013, 23:23 de revenge
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON