URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Ianuarie 2017, 16:30

Două milioane euro în minus: Primarul Bolojan anunţă reduceri de personal pentru a compensa diminuarea veniturilor oraşului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria orădeană pregăteşte măsuri de austeritate pentru a compensa diminuarea veniturilor municipalităţii prin eliminarea celor 102 taxe de către Guvernul Grindeanu.

"Guvernul României a anunţat o serie de măsuri, aparent bune, care vor avea un impact negativ de cel puţin 2 milioane de euro asupra bugetului oraşului", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Ilie Bolojan.

Venituri lipsă

Potrivit edilului, la crearea în bugetul oraşului a unei găuri de circa 11,9 milioane lei (echivalentul a 2,6 milioane euro) vor contribui majorarea cu 20% a salariilor bugetarilor, ceea ce implică creşterea plafonului de salarii cu 7,5 milioane lei, eliminarea impozitului de 3% pe tranzacţiile imobiliare de până la 450.000 lei, ceea ce înseamnă un minus de încă 3,5 milioane lei, şi anularea taxelor pentru eliminarea documentelor de stare civilă, a permiselor auto sau înmatriculărilor de maşini, reprezentând neîncasări de încă 3,2 milioane lei.

Singurele măsuri cu impact pozitiv asupra bugetului local sunt plata integrală, de la bugetul central, a îndemnizaţiilor persoanelor cu handicap şi a salariilor asistenţilor acestora, care va scuti municipalitatea de o cheltuială de circa 2,5 milioane lei, şi majorarea salariului minim, care va aduce bugetului local venituri suplimentare de circa 2,4 milioane lei prin Impozitul pe Venitul Global.

Aceste măsuri vor reduce "gaura" din buget de la 2,6 la 2 milioane euro, o sumă oricum semnificativă.

Primarul Ilie Bolojan a arătat că din aceşti bani municipalitatea ar fi putut finanţa parte din amenajarea unui pod nou peste Crişul Repede în zona fostului centru de calcul (estimat la 3 milioane euro), reabilitarea tuturor faţadelor clădirilor din centrul istoric al oraşului (4 milioane euro) sau construirea unui pasaj suprateran peste şoseaua de centură în continuarea străzii Universităţii (4,5 milioane euro).

Vin reducerile!

Pentru a compensa scăderea veniturilor la visteria oraşului şi a păstra bugetul alocat dezvoltării şi investiţiilor în jurul sumei de 10 milioane euro pe an, conducerea municipalităţii pregăteşte un pachet de măsuri care urmează să fie supus aprobării Consiliului Local în şedinţa din 26 ianuarie.

"Măsurile vor implica o reducere de personal, o diminuare a cheltuielilor de personal prin eliminarea unor drepturi sau sporuri, reducerea cheltuielilor de funcţionare, diminuarea alocărilor făcute către companiile publice locale şi creşterea unor venituri. Nu putem modifica impozitele pe anul 2017, care au fost deja aprobate, dar există posibilitatea să intervenim asupra unor taxe, cum sunt cele de parcare", a declarat primarul.

Cel mai probabil municipalitatea îşi va reduce persoanul cu circa 48 de angajaţi, va tăia toate posturile vacante, va elimina sporul de antenă acordat salariaţilor şi va impune măsuri similare, de reducere a costurilor, inclusiv instituţiilor subordonate.

Ilie Bolojan a afirmat că municipalitatea va trebui să găsească punctul de echilibru între protecţia socială operată prin reducerea de taxe, dublată de majorarea de salarii, şi dezvoltarea oraşului prin angajarea de noi investiţii. "Dacă abandonezi dezvoltarea în folosul socialului de conjunctură, în mod clar lucurile se vor agrava în timp", a spus edilul.

Liberalul este de părere că investiţiile angajate de municipalitate, cum sunt cele făcute în parcurile industriale ale oraşului, vor aduce în timp bugetului local venituri din care administraţia va putea finanţa ulterior măsuri de protecţie socială.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
24 Comentarii
@Innes
Privind imaginea, oricum ar întoarce-o, tot pe cap se şterge cu el/ea. C.V.-ul/diploma.
Postat 21 Ianuarie 2017, 12:24 de eutanasiu
@eutanasiu
Ai vrut sa scrii in c.v. sau in v.c. ? Ma refer la diploma.
Postat 20 Ianuarie 2017, 12:14 de Iness
@Adrian_Preda
Nu dau din gura, scriu ! Nu te cheama in viata reala Bolojan , ca prea sustii prostelile lui , prosteli evidente pe care le platim taxati fiind la greu ????? Mergi un pic prin PMO si trage cu urechea la ce discuta si cum vorbesc angajatii despre problemele nascute de birtinez si dupa mai gandeste !
Postat 19 Ianuarie 2017, 23:20 de scortosul
Pentru "tehnicienii birtinezi" facuti la apelul bocancilor de la UO !!!
A da vina pe ploi e o prosteala maxima ! Pe dealul ciupercii ploa de cateva ere , de la facerea Pamantului !!! Nici ceasca nu a facut nimic pe dealul ciupercii caci costurile investitiei (din cauza consolidarilor necesare) erau enorme (a se vedea cat v-a costa mp. de iarba in noile conditii !!!! Fumul de la CET era cauzat de faptul ca din 1990 nu s-au mai utilizat filtrele facanduse economie de orice !!! Am fost un pic mai la vest si am trecut pe langa central pe carbuni , pe langa fabric de ciment la care le mergeau filtrele si daca nu recunoasteam tipul de cladiri nu stiam ca acolo sunt CET-uri si fabric de ciment !!! da , birinezul e un geniu, un geniu al prostiei !!!
Postat 19 Ianuarie 2017, 23:15 de scortosul
Pasapoatre _ ma repet pentru cei ce nu pricep ce citesc.
Problema pasapoartelor a rezolvato prin programul pilot la nivel national ministerul de interne Oradea fiind primul oras din cadrul programului pentru ca ministrul de interne de la aceea data era oradean (blaga) Birtinezul era prefect si a spus la vremea respective doar : am inteles, sa traiti !
Postat 19 Ianuarie 2017, 23:08 de scortosul
@Innes
Nu! Domnu` Bolojan este doar profesor (la fel de special cum este şi ca primar). Inginer, nu este! Diploma de inginer trebuia să poarte un nume şi întâmplător e scris numele lui. Cât timp o foloseşte doar în c.v., nu "se cheamă" că ar fi inginer.
Postat 19 Ianuarie 2017, 21:53 de eutanasiu
!!!
@Florin Ciucas : D-le Ciucas, care este problema? Eu daca gresesc ceva recunosc !
Postat 19 Ianuarie 2017, 19:23 de TDS
Auleeeeuuuu !
Deci domnu Bolojan e si profesor si inginer ?! A-A... Asta-i oleaca de bai aci , nici nu-mi vine sa cred de fapt. Ouau !
Postat 19 Ianuarie 2017, 16:07 de Iness
Geniile naţiunii române au fost recunoscute DUPĂ ce au emigrat.
Meseria domnului Bolojan este aceea de profesor (de şcoală specială). În acest sens are şi calificare (fără de care nu ar fi putut profesa). E la fel de adevărat că are doar un an vechime, ceea ce n-ar fi trebuit să fie suficient pentru vreo o promovare. A doua diplomă, cea de inginer, nu-i acordă caliatea de "meseriaş" în domeniu, atât timp cât nu a profesat niciodată. Ceea ce face acum, dovedeşte cu prisosinţă acest lucru. Referitor la cantitatea de precipitaţii DIN ORADEA (fie şi în ultimele 90 de zile), am verificat, nu reprezintă vreun record! Nu se califică nici măcar în top 10.
Postat 19 Ianuarie 2017, 15:13 de eutanasiu
Și apropo de pasapoarte
Serviciul pașapoarte aparținea de prefectura ca organizare ,cum de ex și serviciu înmatriculare aparține de primarie
Postat 19 Ianuarie 2017, 14:47 de Adrian_Preda
Pt Scortosul
Din gura știm toți sa dam, ne place nu ne place de el ca om e un primar f Bun! Judeca la rece lasă antipatia fata de el și dacă cunoști cât de cât puțină parte d costructii ți ai da seama de ce a luat o dealul la vale vb de ciuperca , ai vedea cantitatea de precipitații căzută în ultimile 60 zile și o medie a acestora! Nu are el nici o vina și nici constructorul în fata unei calamități, cu cetul p gaz mai putina poluare, nu mai vezi zăpadă cu negru de fum ca la Copia Mica cum era în Rogers și Iosia. Și pe lângă toate vb din perspectiva unui om care deține afaceri care depășesc poate cu mult visul unu I om nemulțumit ca tn.Din punctul meu văd schimbări și le văd în bine chiar e un geniu în meseria p care o are ca primar! Cum Coanda a fost un geniu în aviație! Fiecare e un geniu în felul sau și are merite. ..Îți mai spun ca nu fac parte din clasa politica nici nu o admir dar Bolojan și echipa sa a făcut o trăia foarte buna pana acum și I dau perfect dreptate lui gicacontra în ceea ce I privește pe bugetari.
Postat 19 Ianuarie 2017, 14:33 de Adrian_Preda
@ TDS
Deci te rog, mai multa seriozitate... Cum adica retractezi, corectezi, asta nici io nu fac, decat pe greseli de ortografie eventual.. Ori, nu mancam si nici n-am mancat vreodata din acelasi blid, ida ?!
Postat 19 Ianuarie 2017, 13:35 de Iness
PASAPOARTE !!
Ca sa lamurim problema de la pasapoarte : nu acest individ a rezolvat problema , el era doar prefect in acea perioada insa min. de interne era Blaga care a incepul un proiect pilot si fiind el oradean a inceput la Oradea. Singurul merit al birtinezului a fost acela de a se afla atunci la Oradea in rest "NULA" !!! Rezultatele viselor lui se vad deslusit in retelele de termificare sub dimensionate, ciuperca , drumul rapid,.... astea sunt "genialiatile" lui, mizerii noi in reparatii !!! Dar la's ca vine ea primavera si o sa mai "infloreasca" si alte realizari !
Postat 19 Ianuarie 2017, 10:02 de scortosul
Te doare mintea sa citesti asa ceva !!! "omul ăsta ca și primar e un geniu un exemplu de urmat pentru mulți politicieni"
" omul ăsta ca și primar e un geniu un exemplu de urmat pentru mulți politicieni " , Numidu-l "geniu" jignesti oameni ca si Coanda, Mircea Heliade, Vuia,Enescu, Eminescu ...... cand spui de un mizerabil asa ceva !!! Dureros e si faptul ca cineva poate spune asa ceva despre un om foarte limitat in gandire !
Postat 19 Ianuarie 2017, 09:58 de scortosul
REVENIRE
Retractez comentariul NEO N ! Verificand mai bine cred ca este vorba despre o alta Ligia Oala !
Postat 19 Ianuarie 2017, 09:14 de TDS
RE: REVENIRE
Ce bun ziarist ar fi TDS-ul :)
Postat 19 Ianuarie 2017, 18:44 de Florin Ciucas
???????????
@AgentulTermic: Ce functie are Ligia Oala in PMO? N-o gasesc pe site-ul PMO. Nici Declaratie de avere nu are .....
Postat 19 Ianuarie 2017, 09:02 de TDS
23 ianuarie
acum am aflat ca au mai castigat o zi libera, noi restul vom muncii.
Postat 19 Ianuarie 2017, 08:15 de gicacontra
@preda
nu toti avem ceva cu primarul personal am cu bugetarii care sunt vesnic nemultumiti dar nu inteleg ca au de ales;munca la privat!
Postat 19 Ianuarie 2017, 07:36 de gicacontra
Bolojan primar exemplar!
Dincolo de apartenența la un partid sau altul, un lucru este clar; omul ăsta ca și primar e un geniu un exemplu de urmat pentru mulți politicieni....ăsta a desființat birocrația de la pașapoarte (primul în România),buletin rapid, numere auto la fel, la primarie operativitate...cata spaga trebuia sa dai pt un pașaport? Cat așteptai pe la rânduri? Sa nu vorbim de infrastructura orașului ! Știe cineva cât se făcea pe centura pe vremea lui Filipine și Cum arătau străzile în oraș? Cate poduri câte proiecte care au propulsat Oradea în primele trei orașe din tara ca civilazite , nivel de trai , infrastructura, locuri de munca și curățenie. ...Dar noua ne place sa ne uitam la nemți în curte și sa zicem oauuu....dar când vine sa apreciem oamenii care fac cv pt noi toți I criticam, le băgăm bete în rate. ..nu? Sau tot ce s a făcut în oraș o sa le duca Bolojan la el în curte?sau ne rămân noua și ne folosim toți în mod civilizat de toate beneficiile create? ...Din păcate știm sa dam din gura da sa facem mai nimic, așa ca sa lăsăm totuși pe cei care fac ceva sa facă nu sa I înjosim de fiecare data. ...și de cine? De cei care nu au făcut nimic toată viața. ...ăla nu I român ăla e un incapabil, un frustrat și un nimeni care știe doar sa critice și ce critica chiar pe unul care a făcut frate și chiar a făcut! !!! Bravo Bolojan-primar eropean!
Postat 19 Ianuarie 2017, 00:32 de Adrian_Preda
Vai de noi !!
Vai de noi cu asemenea individ !!! Are nevoi special pentru a repara lucrarile noi nefinalizare din 2015 !!! Noroc ca nu a fost in locul lui ceasca ca ne nenorocea de atunci !!!! Carpaciu asta nu e capabil de a face nimic trainic si de calitate. !! daca citesti printer randuri declaratiile e lui Roman iti dai seama ca autorul, cel putin moral' al problemelor de la Ciuperca ii apartin 100% . O vina au si firmele (proiectare, constructii) care accepta sa lucreze la preturi misère facand astfel lucru de proasta calitate, insa poarta raspunderea angajata, asumata prin contracte ! Bolovanul iese misto ca el nu semneaza nimic , doar da indicatii pretioase specialistilor, meseriasilor care mai sunt !!!!
Postat 18 Ianuarie 2017, 22:05 de scortosul
NEO N
AgentulTermic nu minte ! Completez doar ! Pe ea o cheama Ligia , pe sot Emanuel ! Ambele prenume se intalnesc frecvent intr-o anumita confesiune religioasa ! Q.E.D.
Postat 18 Ianuarie 2017, 21:37 de TDS
o sa-i dai afara...
...si pe aia de la PNL pe care i-ai angajat prin primarie, taietori de frunze la caini ? Plin de tineret-liberali in primarie, habar n-au sa faca nimic dar incaseaza salarii barosane din banii fraierilor care te-au votat ! Uite, ai putea incepe cu Ligia Oala, de la organizatia de tineret a partidului tau, pe care-ai angajat-o in primarie ca sa ia 27 de milioane pe luna si in timpul programului sa lucreze pe laptopul personal pentru... Rotaract ! In timp ce celelalte angajate de la departamentul consiliu local muncesc ca proastele ca sa-si ia liberala ta salariul ! Hai sa te vedem, o dai afara, daca tot n-ai bani chipurile ? :)
Postat 18 Ianuarie 2017, 20:45 de AgentulTermic
@bihoreanoradean
Toti politicienii procedeaza la fel, dar nu inteleg de unde ura fata de oradeni/bihoreni si toleranta fata de cei din guvern, care fac acelasi lucru, repet, indiferent cine ar fi primar sau prim-ministru. M-as bucura sa vad aceeasi pozitie si atunci cand cresc taxe la nivel central ... Apropos: salariile nu le-a marit primarul, ci doar le acorda ... In rest, toti o apa si-un pamant, asa cum doresc unii sa si credem, pt a putea fura in voie cu totii ...
Postat 18 Ianuarie 2017, 19:16 de oradea_mea_si_a_ta
scarba totala!
Adica exista posibilitatea interventiei asupra unor taxe! Pai deja avem taxe peste media pe tara! Luati si pielea de pe oradeni, nenorocitilor! Pana nu demult parca va plangeati ca oradenii nu se inghesuie pe locurile de munca din parcul induatrial.. E bine, e momentul potrivit sa va trimitati taietorii de frunze din primarie la lucru. Adica de tot la lucru! La banda in parcul industrial! Asa vor produce bani in loc sa stea pe banul contribuabilului. Despre marirea de salariu nu stiu de ce mai vreti sa o puneti in aplicare in aceste conditii. Dati-le de ales angajatilor intre a lucra la banda sau a ramane bugetari pe acelasi salar (ma refer la cei care nu vor fi disponibilizati)
Postat 18 Ianuarie 2017, 16:59 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON