URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2015, 18:41

DNA acuză: Alexandru Kiss, şpăgi de peste 4 milioane euro, inclusiv pe seama CET-ului orădean

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DNA cer arestarea pentru 30 de zile a vicepreşedintelui CJ Alexandru Kiss şi a omului de afaceri Beneamin Rus. Datele făcute publice de anchetatori arată că liderul UDMR Bihor şi partenerul său Alexandru Mudura, decedat anul trecut, ar fi realizat venituri necuvenite de peste 4,3 milioane euro din racordarea firmelor Keviep şi Selina la banii publici, dar şi din furnizarea de cărbune la suprapreţ CET-ului orădean.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii marţi după-amiază de DNA, procurorii au pus în mişcare acţiunea penală împotriva lui Alexandru Kiss pentru următoarele infracţiuni: spălare a banilor, în formă continuată (4 infracţiuni); abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial; luare de mită şi trafic de influenţă, în formă continuată.

La rândul său, Beneamin Rus, administratorul grupului Selina, e acuzat de săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor în formă continuată (2 infracţiuni) şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

Ordonanţele de reţinere ale DNA Oradea arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada octombrie 2003 - mai 2008, Alexandru Kiss, împreună cu Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Roatiş Gheorghe Ioan, Rus Beneamin şi cu Mudura Alexandru "au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul cărora membrii grupurilor au obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 4.312.847 euro".

Şpagă la groapa de gunoi

O primă sumă, de 300.000 euro, ar fi fost pretinsă şi primită de Mudura, Kiss şi Bojtor de la inculpatul Miklossy Ferenc, cetăţean maghiar, patronul firmei Keviep şi preşedintele Camerei de Comerţ Hajdu-Bihar, "pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a Municipiului Oradea".

Fapta s-ar fi petrecut în perioada octombrie 2003 - iunie 2004 şi s-ar fi derulat printr-o serie de firme înregistrate în România (Eco Bihor, East Bau Construct, Martex Trans), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation Ltd Londra) şi Ungaria (Keviep), spălarea banilor realizându-se sub masca plăţii unor livrări de utilaje şi materiale.

"În concret, Keviep Kft Debreţin a livrat către Ariston Distribution Corporation Ltd Londra utilaje şi materiale în valoare de circa 187.000 euro, pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societăţii East Bau Construct S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro. Diferenţa de bani, în sumă de 300.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii Ariston Distribution Corporation, în numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru", arată comunicatul.

Spălarea mică...

O schemă similară s-ar fi derulat în perioada octombrie 2003 - mai 2004, de către acelaşi grup de indivizi, avându-l însă ca furnizor al şpăgii pe Rus Beneamin şi firmele sale Selina SRL şi Trameco SRL Oradea. Deşi negociaseră direct cu furnizorii, firmele lui Rus au importat utilaje din Germania, prin intermediul aceleiaşi Ariston Distribution Corporation, la preţuri cu circa 50% mai mari, diferenţa de bani, adică 100.000 euro, fiind de asemenea scoasă din cont de Bojtor Vilmos-Laszlo şi înmânată cuplului Kiss-Mudura.

DNA susţine că cei 100.000 euro reprezintau "foloase necuvenite pe care inculpatul Rus Beneamin, în calitate de proprietar şi administrator al grupului de societăţi Selina Oradea, le-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru pentru a-şi exercita influenţa asupra funcţionarilor implicaţi în derularea unor proceduri de achiziţie publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul Selina", fiind vorba, din câte se pare, de lucrări la drumuri.

... şi spălarea mare

După doi ani, reţeta deja patentată a fost aplicată de aceiaşi actori şi la tranzacţia privind cumpărarea de la Consiliul Judeţean Bihor a terenurilor pe care ar fi trebuit să se edifice cartierului Luceafărul, scandal ajuns astăzi în faza contestaţiilor în justiţie. Potrivit DNA, de această dată la spălarea banilor a fost folosită o firmă înregistrată în SUA (Wasleys Worldwide LLC Washington), controlaă de acelaşi Bojtor, prin intermediul căreia a fost disimulată o şpagă de 702.375 euro, tot sub masca achiziţiei unor utilaje din Olanda şi Germania.

"Suma reprezintă un folos necuvenit pe care inculpatul Rus Beneamin l-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea Selina S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. În acelaşi context, inculpatul Rus Beneamin a depus diligenţele necesare pe lângă inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, pentru ca acesta, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să întocmească documentaţiile de urbanism caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau să fie realizate pe terenurile respective", arată ordonanţa DNA.

Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu de către Alexandru Kiss, în cadrul celor două proceduri judeţul a fost prejudiciat cu 6.126.219 euro!

Tun de 3 milioane euro la CET

Dacă spălările de bani pe seama ridicării cartierului Luceafărul şi a atribuirii gestiunii gropii de gunoi Eco Bihor erau cunoscute încă din acţiunile de anul trecut ale DNA, o noutate o reprezintă implicarea preşedintelui CJ şi a apropiaţilor săi în realizarea de bani negri de pe urma CET-ului orădean. Procurorii DNA îl acuză pe şeful UDMR Bihor şi de primirea de şpăgi, în mod constant, de la furnizorii de cărbune ai centralei.

"În perioada 2004 - mai 2008,  inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, prevalându-se de influenţa avută asupra funcţionarilor din cadrul societăţii comerciale S.C. Electrocentrale S.A. Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, împreună cu inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo şi cu suspectul Mudura Alexandru, în mod repetat, au pretins şi primit de la un om de afaceri (denunţător în cauză) suma de 3.210.472 euro, promiţând că-i vor determina pe funcţionarii susmenţionaţi să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic către societatea comercială administrată de acesta din urmă", arată documentul.

Comunicatul DNA, care nu dezvăluie numele afaceristului care l-a denunţat pe Kiss în afacerea "Electrocentrale", mai arată că "pentru a disimula adevărata natură a provenienţei banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în preţul de achiziţie al cărbunelui". Altfel spus, îmbogăţirea "băieţilor deştepţi" s-a făcut şi pe seama măririi cheltueililor făcute de oraş cu încălzirea.

Cer arestarea pe 30 de zile

Şi în cazul tunului de la CET, beneficiarii banilor sunt, potrivit DNA, aceiaşi doi amici, Alexandru Kiss şi Alexandru Mudura (cel din urmă decedat acum un an), iar "spălătorul de serviciu" acelaşi Bojtor Vilmos-Laszlo. Dar, precizează comunicatul, "în cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane" decât cele nominalizate.

"În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii, DGA - Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj, precum şi al autorităţilor judiciare din Ungaria, Germania şi Olanda", mai arată procurorii DNA.

Marţi, odată cu reţinerea lui Kiss şi Rus, anchetatorii le-au adus la cunoştinţă acestora calitatea procesuală şi acuzaţiile, urmând să îi prezinte Tribunalului Bihor, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. După toate probabilităţile, acest lucru se va petrece în cursul zilei de miercuri.

Citiţi pe aceeaşi temă şi articolele:

"Teoria conspiraţiei la UDMR: Reţinerea lui Kiss ar avea legătură cu faptul că a susţinut amplasarea statuii Sf. Ladislau în Centru!"

"Şpăgile lui Kiss: De ce l-a luat DNA în vizor pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
Nu e Beni
Poza e a dlui Mudura, nu a dlui "Selina"
Postat 03 Iunie 2015, 13:22 de Augustin
!!!@TC
Unde mai pui ca intra si PNL....NASOLLLLLLL
Postat 03 Iunie 2015, 12:32 de Tinas
@andi
Poate uiti ca la ultima vizita a lui Ponta la Oradea, in campania electorala, Bolojan il pupa in fund si-i indemna pe oradeni sa voteze PSD... De neuitat si de neiertat!
Postat 03 Iunie 2015, 10:21 de User anonimizat
Sunet de catuse: via - udmr & psd
E, acum se da maharama de pe fata adevaratilor boicotisti - udmr & psd.. vor avea timp sa-si scrie amintirile prin celule. Asa conducatori a avut orasul asta...la racoare vor trece la scris de carti si se vor da poeti, ca sa iasa curand la lumina!! Astia au condus orasul oradeni!!! Nu va mai lasati pacaliti de nimicnicia acestor oameni. Iesiti la vot pe 14 Iunie...Oradea e alta de 8 ani si asta pt. ca "omul (noi si Bolojan), sfinteste locul"
Postat 03 Iunie 2015, 09:46 de TC
La Sacuieni unde hUDMR-ul e in floare
Lucrarile de la primaria Sacuieni din 2009-2011 cu procedura de achizitie inafara legii unde a ramas in final cu oferta financiara o singura firma care a castigat in ciuda tuturor lucrarilor asumate in perioada respectiva (cu 40-45 % din valoarea estimata) , castigate zic cu peste 100%. Sunt multe zeci de milioane de euroi acolo manarite impreuna cu hUDMR-ul local si "ministerial". Aceste 1-4 milioane de euroi sunt o nimica pe langa sumele ce s-au tranzactionat acolo, la lucrarile de canalizare si alimentare cu apa a intregii comule(+ satele aferente)
Postat 03 Iunie 2015, 09:15 de scortosul
@bihoreanoradean
E clar ca nu-ti place Bolojan dar ai citit cu atentie materialul de mai sus? Scrie acolo da groapa de gunoi a Municipiului Oradea si de CET. E clar implicata Primaria Oradea, dar daca ai fi fost obiectiv (ccea ce e clar ca nu e cazul)ai fi observat ca e vorba de perioada 2004-2008. Curios ca atunci cand Bolojan promoveaza proiecte incepute in acea perioada este acuzat ca nu e munca lui iar acum tu il acuzi de o spaga data in perioada cand nu era inca primar. De orice s-a facut prost in oras e vinovat Bolojan iar pentru ce s-a facut bine e meritul celor dinaintea lui sau a guvernului. Apropo dragi PSD-isti cum vi s-a parut votul de ieri din parlament in cazul lui Sova? Propun urmatoarul proiect de lege : "Art.1 Orice membru PSD este deasupra legii. Art. 2 Membrii PSD nu se fac niciodata vinovati de coruptie sau trafic de influenta. Art. 3 Daca un membru PSD se face vinovast de o infractiune atunci de aplica prevederile Art. 1." Asta ca sa stam si noi linistiti pt "ca unde-i lege nu-i tocmeala".
Postat 03 Iunie 2015, 09:01 de andy
@david
Bine ma... sunt vechi si coapte retelele... Multumit?
Postat 02 Iunie 2015, 23:26 de User anonimizat
@bihoreanoradean
esti un retardat cu 2 clase
Postat 02 Iunie 2015, 23:16 de David
Si tu Bolo?
Foarte interesanta treaba cu CET-ul... Fraierilor li se vindeau gogosi cu retele si directori invecheti care generau pagube, cand de fapt CET era capusat de 'mai marii' orasului cu girul lui Bolojan care s-a incapatanat sa impiedice racordarea oradenilor la gaze si obligativitatea de a ramane clientii CET. Mersi Bolo! Mai pupi tu referendum la sfantu' asteapta!
Postat 02 Iunie 2015, 23:02 de User anonimizat
bani, bani, bani
bolojan, de ce nu profiti tu acum si ceri sechestru pe averile lui kiss si rus, ca sa poti termina lucrarile incepute in oras, poate mai ramane ceva sa platesti creditele luate prin banci pentru proiecte cu fonduri, mai facem un pasaj, faze d-astea... ciudat e ca fratele pocaitu lu peste rus o incaseaza, insa sa nu uitam ca bolo a avut sprijinul religiilor penti si bapti ca sa castige alegerile si in oras si pt iohannis! cati bani va recupera totusi statul de la imbuibatii astia?! si-au cautat-o de muuuuultaaaa vreme amandoi!
Postat 02 Iunie 2015, 22:06 de roger
Mircea popa
PE directorul tehnic de la electrica nu-l ia nimeni,PENSIUNE, AQUA PARK,nou restaurant deschis în fosta policlinica luata de la Kiss
Postat 02 Iunie 2015, 20:34 de Vancea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON