URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2016, 20:40

Dispute în Consiliul Local: Liberalul Mircea Mălan şi UDMR-istul Huszar Istvan s-au contrat pe tema donaţiilor de terenuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Donaţiile de terenuri pe care sunt obligaţi să le facă orădenii atunci când vor să construiască un imobil pentru a dovedi că sunt racordaţi la un drum public au fost, joi, din nou un subiect de dispută în Consiliul Local.

Pe de o parte, reprezentanţii PNL au votat fără comentarii proiectele de hotărâre înaintate de municipalitate pe considerentul că este în interesul donatorilor să poată construi, pe de cealaltă parte consilierii PSD şi UDMR s-au opus sub pretextul că, de vreme ce orădenii renunţă la o parte din terenul lor, aceştia ar trebui despăgubiţi.

"Toate materialele privind donaţii nu le vom vota. Data trecută v-am dat numărul dosarului (n.r. în care există o sentinţă) care declară ilegală această măsură. Mai mult, există un punct de pe ordinea de zi unde e vorba de un teren care trebuie eliberat pentru amenajarea unei piste pentru biciclete, iar acolo cumpărăm terenul!", a protestat din capul locului, liderul grupului UDMR, Huszar Istvan.

Dublă măsură

Poziţia udemeristului l-a iritat vizibil pe viceprimarul Mircea Mălan. "Pe vremea când aţi fost viceprimar aţi semnat şi aţi votat toate materialele care aveau ca obiect donaţii, iar acum le consideraţi ilegale! În esenţă, niciun oraş, deci nici Oradea, nu are capacitatea financiară să facă exproprieri de terenuri, după cum un cetăţean sau altul decide să îţi construiască o casă la capătul uneia din sutele de străzi nou apărute din oraş şi îi trebuie are acces la un drum public", a spus Mălan.

Viceprimarul a spus că, prin donaţia pe care o face, orădeanul îşi creează condiţiile legale necesare pentru a-şi putea obţine autorizaţia de construire, iar refuzul Consiliuliui Local de a accepta donaţia făcută de acesta îl pune pe cetăţean în imposibilitatea de a construi legal.

"Cetăţeanul să cunoască realitatea!"

Din acest motiv, primarul Ilie Bolojan a şi trimis scrisori orădenilor afectaţi în luna august de respingerea de către deliberativul local a 48 de oferte de donaţie. Pe fondul absenteismului consilierilor liberali, având în vedere opoziţia reprezentanţilor UDMR şi PSD, proiectele de hotărâre nu au întrunit numărul minim necesar de 18 voturi, iar oamenii nu şi-au putut primi autorizaţiile de construire.

"Când aceste proiecte de Hotărâri de Consiliu Local au căzut, domnul primar Ilie Bolojan s-a ţinut de cuvânt şi, aşa cum a promis, i-a comunicat fiecărui donator în parte cum a votat fiecare grup de consilieri pentru ca cetăţeanul să cunoască realitatea", a spus Mălan.

În plus, reprezentanţii municipalităţii spun că speţa invocată de Huszar Istvan se referă la disputa dintre municipalitate şi un cetăţean şi nu are aplicabilitate în cazul de faţă în care însăşi proprietarii vor să doneze din teren ca să li se facă drum.

Războiul continuă...

De altfel, expedierea acestor informări a fost confirmată inclusiv de şeful grupului UDMR. "Zilele trecute am fost sunat de o cetăţeană din zona Episcopia, spunându-mi că i s-a spus că având în vede că cele două partide nu se înţeleg (nr. UDMR şi PNL), noi nu votăm proiectele Primăriei. Femeii i s-a spus să ni se adreseze nouă", a spus Huszar.

Consilierul local a apreciat gestul expedierii acestor scrisori "nu este o dovadă de bărbăţie" şi a spus că i-ar fi putut plăti primarului Bolojan cu acceaşi monedă. "Nu cred că, în replică, v-ar fi plăcut să vă trimit dumneavoastră toţi cetăţenii din dosul Gării să vă întrebe revoltaţi: "Când se termină drumul rapid?"", a spus Huszar.

Poziţia celor două părţi pare ireconciliabilă şi astfel de confruntări vor mai avea loc în mod cert, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi UDMR susţin, populist, că donatorii ar trebui despăgubiţi de municipalitate, iar cei ai puterii reprezentată de PNL spun că donaţia este în interesul direct al celui care o face.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
@pinonel
"Punctualitatea" în acest caz (al votului diferit pentru situaţii similare/identice) s-ar putea să fie penală. Mai mult ca sigur!
Postat 22 Octombrie 2016, 21:30 de eutanasiu
@eutanasiu
Cazul seamana leit cu cel in care un avocat oradean, celebru pe plan local, a dat in judecata primaria pt. ca nu voia sa-i dea aviz pt. racordarea imobilului la reteaua de gaz metan. In chestia cu ,,donatia" terenurilor catre primarie cel care a castigat procesul cu primaria a fost Horia Vuscan. In ambele cazuri primaria a tratat hotararile instantelor ca fiind ,,punctuale", adica nu se aplica tuturor.
Postat 22 Octombrie 2016, 17:14 de pinonel
Precedentul a fost creat!
Acest lucru este cel mai important. Motivele politice ale scandalului privind exproprierile au trezit curiozitatea unor consilieri pentru aspecele legale ale propunerilor de HCL. Mă bucur că, aşa cum am scris mai de mult, au rămas doar consilierii PNL să voteze toate HCL-urile primarului care produc abuzuri în formă continuată. Dar!!! Odată cu terminarea campaniei electorale şi a constituirii noului guvern, consilerii NU SE VOR MAI PUTEA RĂZGÂNDI în privinţa votului legat de astfel de Hotărâri. Dacă touşi o vor face, pe lângă că vor face figură de personal de manevră, vor deveni şi vulnerabili din punct de vedere penal. Ca urmare, cel mai probabil, drumul pe care au luat-o cu ocazia acestei şedinţe este unul nou şi fără întoarcere. Dacă până la începutul anului 2017 (februarie) nu vor mai vota nimic din ceea ce propune PNL şi nu respectă ad-literam legea, inclusiv mult aşteptata rectificare bugetară pentru Oradea, lăsând asta în seama majorităţii PNL, domnul Bolojan ori învaţă ce e respectul pentru lege, ori pleacă ... (la Bucureşti). Ar merita toată aşteptarea pentru a dovedi lipsa de caracter a acestui personaj! Pe deasupra e şi laş.
Postat 21 Octombrie 2016, 16:57 de eutanasiu
????
Nu mai inteleg rolul consilierilor locali...orice spune tartorele se voteaza...pai pt. asta nu trebuie sa iei atatia bani /luna...stai acasa...
Postat 21 Octombrie 2016, 09:00 de Tinas
?!
Dom' vice, stergeti-ma din cv facultatea de drept, chiar daca aveti scuza ca ati terminat-o la sorbonica! Scrieti ca ati absolvit prelucrarea lemnului... Sunt convins ca v-ati luat greu, foarte greu licenta cu un subiect despre protejarea cetatenilor in relatia cu autoritatile! Asa s-ar explica si ura cu care le tratati proprietatea.
Postat 21 Octombrie 2016, 06:00 de pinonel
Donatii fortate sau benevole?
Se pare ca nu doar pentru a fi racordat la drum trebuie sa donezi teren. Asta putem spune ca este de bun simt deoarece se face un drum "public" care te serveste numai pe tine. Chiar mi s-ar parea corect sa donezi un drum nu iarba verde pe care primaria, din bani publici, sa-ti construiasca drum de acces. Dar daca ai teren pe marginea unui drum public si daca doresti o autorizatie de constructie trebuie sa donezi teren pentru largirea drumului asta nu o mai inteleg. Prin acest fapt, primaria te obliga sa faci un efort financiar suplimentar fata de ceilalti cetateni ai orasului/zonei fara a avea un beneficiu sulimentar.
Postat 20 Octombrie 2016, 23:15 de Uv
M.M.
M.M., uneori " Bunul Dumnezeu / neparticipant in anumite proiecte / uneori, ce sa vezi, poate fi si ungur ?! Asta e...
Postat 20 Octombrie 2016, 22:47 de TDS
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON