URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Mai 2017, 20:55

Dezbatere despre o lege a mirosurilor, organizată de USR în absenţa autorităţilor, dar cu 4 parlamentari din 3 judeţe (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În organizarea USR Bihor, joi după-amiază, în sala mare a Primăriei Oradea, în prezenţa a circa 25 de persoane, locuitori ai municipiului, dar şi ai comunei Sîntandrei, unde funcţionează fermele porcine şi avicole ale Nutrientul, a avut loc o dezbatere despre poluarea olfactivă şi modul în care ar trebui adoptată o lege care să monitorizeze, măsoare şi impună atenuarea acesteia.

Nu proiect, ci nevoie...

Deşi, practic, nu a fost dezbătut un proiect de lege propriu-zis, aşa cum anunţa la începutul săptămânii preşedintele USR Bihor, avocatul Cristian Rusu, cei patru parlamentari prezenţi – deputaţii USR Bihor Silviu Dehelean (Bihor), Cornel Zainea (Ilfov) şi PNL Bihor Florica Cherecheş, plus senatorul USR Allen Coliban (Braşov) – au afirmat că documentaţia care a constituit baza discuţiilor va fi folosită pentru redactarea unui asemenea proiect, care să fie înregistrat la Parlament, conform spuselor celui din urmă, „în cursul acestei luni”.

În cadrul dezbaterii, Rodica Militaru, cadru didactic la Politehnica Timişoara, a prezentat noţiuni tehnice privind poluarea olfactivă, tipurile de poluare olfactivă generate de compuşii chimic organici şi anorganici, precum şi tipurile de emisii din industrie şi de origine „naturală” provocate de activităţi precum creşterea animalelor şi depozitarea deşeurilor.

În ce priveşte problemele identificate în România în legătură cu poluarea olfactivă, Militaru a enumerat absenţa legislaţiei pentru măsurarea mirosurilor (aceasta existând în alte ţări europene), inexistenţa unor laboratoare acreditate pentru măsurarea mirosurilor (unul singur, al Ecoind Bucureşti, fiind în curs de acreditare) şi inexistenţa certitudinilor că operatorii economici care poluează olfactiv nu îşi modifică modul de lucru pentru a influenţa rezultatele măsurătorilor.

Tot universitarul timişorean a explicat cum se evaluează nivelurile poluării olfactive în alte ţări, prelevându-se probe de aer care analizate în laboratoare, dar şi cu olfactometre portabile (cum se întâmplă în SUA, Japonia şi Coreea de Sud, cu dispozitive încă neomologate în Europa).

La rându-i, inginerul chimist Carmen Lezeu, preşedintele Asociaţiei Sîntandrei Metropolitan Area, a explicat consecinţele negative pentru calitatea vieţii şi sănătatea oamenilor generate de chimicale precum amoniacul şi hidrogenul sulfurat, prezente în dejecţiile produse de complexurile zootehnice, avicol şi porcin, al firmei Nutripork din comuna limitrofă Oradiei.

Ce să spună legea

În ce priveşte soluţiile ce ar urma să fie incluse în viitorul proiect al legii mirosurilor, acestea ar fi obligarea agenţilor economici de a folosi soluţii tehnice pentru tratarea dejecţiilor, eliberarea autorizaţiilor de mediu pentru asemenea ferme doar ţinându-se cont şi de valorile critice de expunere a populaţiei la poluarea olfactivă, impunerea unor valori-limită pentru emisiile de amoniac şi hidrogen sulfurat, precum şi stabilirea unui nivel maxim de azot din terenul pe care se împrăştie dejecţiile, aşa încât să fie ţinută sub control şi concentraţia nitriţilor din apele subterane.

„Legea pe care noi vrem s-o facem nu este îndreptată împotriva cuiva, a agenţilor economici, ci se doreşte a rezolva problema disconfortului olfactiv al populaţiei”, a spus deputatul Silviu Dehelean.

La dezbatere nu a participat, însă, niciun reprezentant al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Direcţiei Sanitar-Veterinare, Gărzii de Mediu ori Agenţiei pentru Protecţia Mediului, după cum nu a fost prezent niciun reprezentant al principalului poluator olfactiv din Oradea, firma Nutripork.

În schimb, deşi demisonară din USR în urmă cu două săptămâni, a participat la dezbatere fosta candidată la Deputăţie Nadia Pal, care a amintit despre numeroasele incidente poluante care afectează orădenii din cartierele Ioşia şi Rogerius, dar şi localnicii din Sîntandrei, precum şi lipsa unui răspuns satifăcător la petiţia semnată din acest motiv de către peste 3.000 de persoane din oraş şi din comuna învecinată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
?????
Super independenta Pal a demisionat din USR ? Uite ca am si eu...SCAPARI ! Probabil...MIROSITOARE...
Postat 25 Mai 2017, 21:03 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON