URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Mai 2013, 08:31

De sâmbătă, OTL scumpeşte transportul în comun, iar abonamentele pe hârtie vor dispărea!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma unei hotărâri luate de Consiliul Local, la propunerea conducerii OTL, în ultima şedinţă din aprilie, societatea de Transport Local scumpeşte, începând de sâmbătă, 1 iunie, biletele şi abonamentele. "Ultima majorare a avut loc la începutul anului 2011. De atunci combustibilul s-a scumpit cu 53%, iar curentul cu 117%. Nu rata inflaţiei determină noile preţuri, ci aceste creşteri", motiva, la acea vreme, managerul OTL, Csuzi Istvan, nevoia scumpirii.

Aleşii orădenilor au hotărât majorarea cu 17% a preţului abonamentului lunar şi săptămânal la 70 lei, respectiv 35 lei. Abonamentul nenominal va costa 160 lei, iar o legitimaţie de o zi va costa 13 lei.

Cele mai mari scumpiri se vor aplica însă la preţul biletelor. Biletul cu o călătorie cumpărat de la automat se va scumpi cu 50% de la 2 lei la 3 lei, iar cel cumpărat de la şoferi se va majora cu 33%, de la 3 lei la 4 lei. Preţul unui bilet cu două călătorii a fost majorat cu 25%, de la 4 lei la 5 lei.

O altă noutate în ce priveşte societatea de transport local, aplicabilă tot de sâmbătă, este aceea că nu va mai elibera abonamentele pe suport de hârtie. Astfel, dacă nu au făcut-o deja, posesorii de abonamente cu preţ întreg, elevii şi studenţii vor trebui să treacă pe cardurile electronice de călătorie, introduse în cadrul sistemului e-ticketing. "De la această dată, pentru categoriile de călători menţionate, vor fi eliberate numai abonamentele încărcate pe suport electronic, acestea din urmă fiind obligatoriu de validat la fiecare urcare în mijlocul de transport", afirmă reprezentanţii OTL.

În schimb, deocamdată, pensionarii şi celelalte categorii care se bucură de gratuitate pe mijloacele de transport în comun pot circula în continuare pe legitimaţia eliberată de Administraţia Social Comunitară Oradea.

"Se introduc, ca o noutate, abonamentele pe 3 luni la preţul de 195 lei şi pe 12 luni la preţul de 780 lei. Se modifică, de asemenea, valoarea biletului de suprataxă pentru persoanele identificate fără titlu de călătorie valabil de la 25 de lei la 50 de lei, iar nevalidarea cardului de călătorie va fi sancţionată cu 10 lei", arată un comunicat transmis vineri de OTL.

Pe de altă parte, OTL a mai anunţat că tot de sâmbătă se sistează şi cursa Oradea-Biharkeresztes. "Începând din 1 iunie 2013 ultima cursă, cu plecare din Oradea ( Autogara Nufărul ) la ora 20.45 şi din Gara Biharkeresztes la ora 21.00 ( ora HU ), a traseului transfrontalier Oradea - Biharkeresztes, se anulează", arată comunicatul OTL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Rusine!
Cea mai mare hotie chestia cu validarea cardului, in conditiile in care numarul de calatorii e nelimitat (inca ???) si sanctionarea nevalidarii. De ce nu e posibil sa fie verificata doar perioada de valabilitate a abonamentului ? Ai platit anticipat un serviciu pe o perioada clar determinata, de ce ti se pun conditii in plus? Evident, ca sa se profite de cei uituci / distrati / care nu pot valida datorita aglomeratiei si sa obtina venituri in plus, pe langa scumpirile nerusinate.
Postat 31 Mai 2013, 11:33 de Istvan
Ilie Bolojan & Co.
SA TRAITI CUM ATI VOTAT !
Postat 31 Mai 2013, 09:40 de cineva
@laura
Pensionarii nu au gratuitati pe mijloacele de transport pentru ca le-ar pasa celor din primarie sau OTL de ei ci pt. ca acestea sunt de fapt subventii mascate date OTL-ului. Nu avem noi atatea locuri in puscarii cati sefi vor ajunge mai devreme sau mai tarziu acolo. Doamne ajuta.
Postat 30 Mai 2013, 20:57 de Oradean
Mai URMEAZA:
Urmeaza scumpirea energiei electrice, scumpirea GAZULUI si..... scumpirea GIGACALORIEI :( ...IMPOZITELE LOCALE, ...., TAXE.... .
Postat 30 Mai 2013, 19:46 de Ilie BOLOVAN
in tarile europene un bilet e valabil 90 minute
Ar trebui linsati astia de la OTL si cei care au aprobat hotarirea si ei, toti.In orasele Italiei un bilet e valabil 90 minute, ai timp sa ajungi in capatul orasului, un abonament nu costa NICAIERI 10 % din salariu.Pensionarii nu au gratis nicaieri, au aceeasi reducere pe care o au elevii, nu vad de ce are nevoie un pensionar sa faca turul pietelor zilnic, sa mearga la strand zilnic.CUI FOLOSESTE?Alora care au nevoie de voturi.
Postat 30 Mai 2013, 16:17 de laura
otl
Tarife Metrou Bucuresti, unde salariile sunt aproape duble fata de Oradea: bilet 2 calatorii = 4 lei abonament lunar = 60 lei
Postat 30 Mai 2013, 13:28 de otl
otl
N-ati mai crapa cu rahaturile voastre electronice puse pe niste gioarse de tramvaie aruncate de altii. Nu destul ca ati marit pretul mai mult decat in orasele care ne-au lasat la zeci de ani cu dezvoltarea/salariile, acum va treziti sa mai si obligati oamenii sa se calareasca cu validatul porcariilor. A ajuns calatoria cu rahatul asta de tramvai mai scumpa decat metroul. Bolojan si udmr-istul sau de la otl ar trebui obligati sa umble doar cu tramvaiul, sa valideze pana li se face rau.
Postat 30 Mai 2013, 13:23 de otl
de unde stiti?
Pe site-ul otl-ului ( ) nu scrie nimic de scumpiri, ci doar ca "începând din 1 iunie 2013, nu li se vor mai elibera abonamente pe suport de hârtie. " Dar ca se scumpeste transportul în comun, nu scrie nimic, ebihoreanul.ro de unde are aceasta informatie?.....
Postat 30 Mai 2013, 10:54 de elena
@cetatean european
Cetatene, in unele orase din europa ta transportul in comun e gratuit pentru a descuraja traficul din oras daca tot vi cu exemple de prost gust, sper sa ajungi sa simti un 10% din venituri sa te arda rau... tinand cont ca 50% din salar dai pe intretinere iarna!
Postat 30 Mai 2013, 10:46 de eu
@cetatean(taran)european
Esti un taran universal si nu un cetatean european, betiv esti tu si mata.
Postat 30 Mai 2013, 10:39 de Oradean
Nedumerire
Si de ce noile abonamente trebie validate la fiecare urcare in mijlocul de transport ??? Nu inteleg !!!!
Postat 30 Mai 2013, 10:35 de Calator
preturi
Abonamentele pentru transportul in comun sunt 10% din salariul minim in majoritatea tarilor. In Oradea era pur si simplu atat de ieftin incat oamenii au privit OTL-ul ca pe un drept cetatenesc, si nu ca pe un serviciu pentru care trebuie sa plateasca. 10% din salariu pentru ceva ce folosesti zilnic e acceptabil. Cati bani cheltuiti pe alcool?
Postat 30 Mai 2013, 09:44 de cetatean european
nu suntem intregi la cap
NU ESTE ADEVARAT!!!Si stam asa cu mainile in san si asteptam,si asteptam,dar oare ce mai asteptam,acesti oameni daca ar putea ne-ar lua si pielea de pe noi,bine ca si-au reinoit parcul auto pt sefi si primari cu masini de zeci de mii de euro,pe care le platim tot noi!!!!!Asa fratilor,pa la astia ar trebui sa le dam foc la fiecare mijloc de transport in comun,ca oricum in ritmul acesta nu mai avem nevoie de ele,vom umbla tot mai des pe jos!
Postat 30 Mai 2013, 09:14 de adi
a
Sper sa muriti de foame cu OTL cu tot, pana unde credeti ca puteti intinde coarda? nu va dati seama ca abonamentul este 10% din salariul unei persoane care castiga mai mult decat minim pe economie... acestia fiind majoritatea care folosesc transportul in comun!
Postat 30 Mai 2013, 09:01 de eu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON