URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2016, 19:35

De la Oradea, Asociaţia Prefecţilor şi Subprefecţilor din România cere depolitizarea reală şi întărirea acestor funcţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu se vor demnitari politici

Organizată în Băile Felix, Adunarea Generală a Prefecţilor şi Subprefecţilor din România îşi doreşte depolitizarea, profesionalizarea şi întărirea acestor funcţii, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele proaspăt ales al acestei structuri profesionale înfiinţate în 2006 şi care reuneşte 45 de membri. "Aproape în unanimitate membrii Asociaţiei s-au pronunţat ca prefectul să fie menţinut pe poziţia de înalt funcţionar public, să nu fie demnitar", a spus preşedintele APSR, Gigi Petre, prefect al judeţului Ialomiţa.

Conform acestuia, Asociaţia va înainta propuneri de modificare a legislaţiei printr-o Hotărâre de Guvern, deci cât mai repede, astfel încât prefecţii şi subprefecţii să fie cu adevărat înalţi funcţionari publici, după cum s-a angajat România în 2006, la negocierile de aderare la UE, şi nu la discreţia factorului politic, care poate schimba fără nicio motivare persoanele ce ocupă poziţiile de reprezentanţi "în teritoriu".

Deşi e notoriu că prefecţii şi subprefecţii provin din partidele aflate la putere şi sunt schimbaţi de cele ce le succed după alegeri, membrii APSR susţin că vor să se rupă definitiv de factorul politic. "Din cei 42 de prefecţi aflaţi acum în funcţii, 18 nici nu au făcut parte vreodată dintr-un partid politic", a spus directorul general din Ministerul Administraţiei Publice responsabil de relaţia cu Prefecturile, Constantin Mihart, care susţine că dacă România nu-şi respectă angajamentul depolitizării reale a funcţiei de prefect "riscă procedura de infringement", adică sancţionarea din partea UE.

În context, el a criticat faptul că din 2009 nu s-au mai organizat concursuri pe aceste funcţii, ocupanţii fiind numiţi cu delegare, şi a spus că speră în reluarea concursurilor, deoarece acestea pot furniza înalţi funcţionari publici bine pregătiţi şi care să merite stabilitatea pe posturi.

Să ne întărim statul

Pe de altă parte, membrii APSR spun că vor face propuneri de modificare a legislaţiei şi în sensul întăririi puterii prefecţilor şi subprefecţilor, deoarece în prezent, deşi aceştia răspund direct de aplicarea a 84 de legi, nu au pârghii de exercitare a autorităţii.

"E inadmisibil ca prezenţa statului în teritoriu să fie nesemnificativă. Toţi ne dorim să întărim aceste instituţii ale Prefectului", a spus prefectul de Cluj, Ioan Gheorghe Vuşcan, vicepreşedinte al Asociaţiei.

În acest sens, Mihart a spus că în prezent prefecţilor nici măcar nu li se cere un aviz la numirea directorilor de servicii guvernamentale deconcentrate în teritoriu, iar Vuşcan l-a completat arătând că unele servicii de acest fel, precum Protecţia Consumatorului sau Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, au ajuns să nu mai recunoască vreo responsabilitate faţă de Prefecturi. "Prefectul a ajuns un fel de moaşă comunală, răspunde de toate în judeţ, dar nu are pârghii", a spus şi preşedintele APSR, Gigi Petre, convins că toate serviciile deconcentrate cu atribuţii de control ar trebui să răspundă în faţa prefecţilor.

Mai multă putere

Tot pentru a sublinia antiteza între pretenţiile de la prefecţi şi instrumentele de care aceştia dispun, prefectul de Bihor, Claudiu Pop, a dezvăluit că recent a trebuit să soluţioneze o urgenţă la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe, dar fără a avea niciun fel de capacitate legală de acţiune. "Nişte români păcăliţi în Suedia (n.r. – cu promisiunea unor locuri de muncă) au fost trimişi în ţară cu un autocar şi a trebuit să-i aştept în vamă. Era nevoie să li se ofere apă, hrană şi bilete de transport spre localităţile de domiciliu, dar Prefectura nu are buget pentru aşa ceva", a spus Pop. Concluzia? Prefectul ar trebui să fie nu ordonator terţiar de credite, ci ordonator secundar, şi să aibă la dispoziţie fonduri pentru situaţii speciale, poate chiar şi pentru cele de urgenţă.

Tot în cadrul întâlnirii din Felix, membrii APSR şi oficialul din Ministerul Administraţiei Publice au abordat şi alte teme de interes, ca de pildă problemele în organizarea alegerilor locale. Cea mai mare este că autorităţile nu găsesc persoane dispuse să activeze în Birourile Electorale ca experţi electorali şi operatori de date, în pofida faptului că li se oferă o îndemnizaţie de 85 lei pentru fiecare zi de activitate, de la instructaje până la ziua scrutinului, iar în ziua votului şi o alocaţie de 10 lei pentru hrană, cafea şi apă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Dragi prefecti si subprefecti de peste tot, am o solicitare la voi.
Neaparat sa cereti, atunci cand o sa faceti scrisoarea catre Ciolhannis, ca dupa ce voi nu veti mai putea semna ceva, de la atat artrita capoasa, sa va dea poporul nu numai pensia speciala (indemnizatia) de care beneficiati dupa legea de acum (1500 Euro, ca sa stie tot neamul cat luati cand plecati din post), dar si dreptul de a desemna doar voi, pe cei care va vor lua locul, adica copii, nepotii sau ceva rubedenii la care tineti voi mai mult.
Postat 09 Aprilie 2016, 15:53 de SirmaGhipata
Hahaha, ce vrajala ieftina
Dupa ce a postat @WinDos nu ar mai fi de spus mare lucru, probabil ca 100% dintre ei au ajuns acolo pe criterii politice, ce concurs?, voi nu vedeti ca toate functiile se dau pe criterii politice, as putea da ex. clare referitor la neamurile lui Bolojan, dar nu asta e scopul sa atac o persoana anume, problema este generala. Iar dupa ce au ajuns prefecti sa ceara cica depolitizare, e ipocrizei clara. Bun, sa depolitizam concomitent cu organizarea de concurs pt toate functiile de prefect, ce ziceti, mai doriti? (dragii nostri prefecti perfecti)
Postat 09 Aprilie 2016, 15:41 de detectiv
Mincinosul de serviciu de la prefectura.
Zice caraghiosul de Mihart ca, daca Romania nu-si respecta angajamentul depolitizarii reale a funcţiei de prefect, risca procedura de infringement. Mai mare gogomanie nu a auzit nici Junker.
Postat 09 Aprilie 2016, 10:24 de SirmaGhipata
Scribalăi puși de partide să facă politica guvernamentală în teritoriu se vor tehnocrați ...
În primul rând e rău că li s-a permis s-și facă ONG-ul lor, încălcând astfel chiar Legea Asociațiilor și Fundațiilor !!! Apoi e rău că niște indivizi de la care ai avea ceva pretenții, se vor independenți, adică să facă ce vor pe politica și salariul dat de la Guvernul aflat, la un moment dat, la putere. Și nu în ultimul rând, ei și-ar dori un rol de city-manager la nivel de județe, în contextul în care nici măcar nu sunt ordonatori de credite desemnați prin legislația românească !!! Așa că, ia cărați-vă voi din funcții și lăsați locul gol, că poate vrem să angajăm niște prefecți și subprefecți pe bază de concurs real, nu simulat ca până acum ... unul nu ar mai ocupa vreo funcție după o testare adevărată !!!
Postat 09 Aprilie 2016, 10:20 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON