URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Noiembrie 2013, 18:52

De "Cascadorii râsului": Sfinţirea locului viitoarei statui a lui Brătianu s-a ţinut fără.... organizatori (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La noi ca la nimenea! Sfinţirea amplasamentului viitoarei statui a omului politic Ion I.C. Brătianu s-a ţinut marţi, cu mai bine de 20 de minute întârziere, tocmai în absenţa organizatorilor evenimentului.

Însoţit de un cor studenţesc, părintele Dumitru Megheşan, decanul Facultăţii de Teologie, a sfinţit locul, ocupat încă de o salcie, în prezenţa deputatului Ioan Cupşa şi a viceprimarului Mircea Mălan.

Punctuali, liberalii dârdâiau la faţa locului cu minute bune înainte de ora 15, la cât a fost anunţat evenimentul. La rândul său, preotul Megheşan aştepta în maşină de o vreme sosirea organizatorilor.

Singurul reprezentant al organizatorilor, sculptorul Cornel Durgheu, a sosit un sfert de oră mai târziu, când invitaţii se gândeau deja să se retragă. Evenimentul trebuia să aibă loc în cadrul simpozionului "Ion I.C. Brătianu, fondatorul României întregite", organizat în sala mare a Primăriei de Asociaţia "Pro România Europeană", cu ocazia a împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire.

"S-au întins domnii istorici cu vorba. Acum cântă Oana Lianu. Vin şi ei după aia", s-a scuzat penibil sculptorul în faţa invitaţilor.

După câteva minute de aşteptare, sfinţirea locului s-a ţinut totuşi în prezenţa celor doi politicieni rebegiţi de frig, după care liberalii au urcat în maşină şi au plecat fără ca organizatorii să fi dat semne că mai apar.

Amplasarea statuii lui I.C. Brătianu în parcul cu acelaşi nume a fost aprobată de Consiliul Local în şedinţa din luna octombrie la sugestia Asociaţiei "Pro România Europeană", monumentul urmând să fie realizat de municipalitate din bugetul local.

Sculptorul Cornel Durgheu speră ca lucrarea să îi fie atribuită prin încredinţare directă, fapt care îi şi justifică în parte prezenţa la eveniment. "Se face o lucrare de for public care se poate atribui direct unui artist consacrat. Eu am deja de trei săptămâni o lucrare care poate fi pusă oricând în operă", a declarat Durgheu.

În schimb, reprezentanţii municipalităţii nu agrează deloc ideea atribuirii directe. "Eu înţeleg că domnul Durgeu îşi doreşte această lucrare, dar aici este vorba de bani publici. Se va face un concurs de idei şi cine va câştiga face statuia", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Statuia lui I.C. Brătianu va fi amplasată pe latura parcului dinspre Aleea Ştrandului la mijlocul distanţei dintre Hotelul Continental şi Bazinul Olimpic. Statuia va fi realizată în mărime naturală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
sfintire de post
De ce nu s-a tinut sfintirea in sala mare a primariei sau mai bine la sculptor in atelier direct pe modelul propus de viceprimar?
Postat 27 Noiembrie 2013, 12:40 de popa michelangelo
sfintire
Eu nu inteleg de ce trebuie sfintit locul.Care este efectul acestei activitati?
Postat 27 Noiembrie 2013, 10:51 de puiu
arta pe mase
Cu un comitet alcatuit din viceprimarul Malan, specialist in orice si politician cu "bun gust" artistic in atribuire directa, alaturi de artistul Durgheu, autor al unor opere de arta care au ajuns sa caracterizeze "epoca contemporana de tranzitie", ne asteptam sa vedem in acel loc ceva intre o sonda de exploatare a gazelor de sist si un crater de slam cu cianuri in care inoata un chinez, adica trecutul, prezentul si viitorul patriei noastre.
Postat 27 Noiembrie 2013, 10:08 de sistul majoritar
cupsa si tremuratul
Mi-e mila de ce-a 'ndurat Cupsa. La cum strangea din pumni, cred ca si-a dat drumul pe el.Frig ma Cupsa? Nu e la fel ca in parlament, la dormit in scaun sau la casting,desi nu inteleg ce tot apari pe la tot felul de manifestari.NU CAUTA SA PARI CE NU ESTI,ESTI UN MARE NIMENI SI UN OM DE NIMIC.
Postat 26 Noiembrie 2013, 21:31 de Corcodel
Statui... de piatra (Nu ma refeream la BOLOVANI)
Poza 6 si 10 (648634c9ca35c845c55bbffd4d9b9869.JPG) sunt cele mai tari poze.... Dom-le ii injutram "pa" politicieni ca sa si pe dincolo si ei uite tre' sa faca act de prezenta sa inghete sa ia cate o mina trista, serioasa, sobra... IN FATA UNEI SALCII!!! Pacat ca fata de oameni politicienii nu au consideratie macar cat are un caine vis-a-vis de un pom dintr-un parc... de reper al "spatiului lor existential". Daca au ajuns unde au ajuns ei se considera vesnici....
Postat 26 Noiembrie 2013, 20:17 de Adi Oradeanul
Dar ce treaba au liberalii bihoreni de extrema dreapta ai zilelor noastre cu ditamai I.C. Bratianu?
?
Postat 26 Noiembrie 2013, 19:49 de Zero
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON