URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2013, 20:10

Proiectul PUG-ului şi regulamentul câinilor au fost adoptate, cu toată opoziţia consilierilor UDMR şi PDL

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Masterplanul care va sta la baza viitorului Plan Urbanistic General, precum şi regulamentul privind controlul reproducerii câinilor de pe domeniul public au fost adoptate joi cu doar două voturi peste minimum de 14 voturi posibil. Cele două hotărâri au fost luate cu opoziţia grupurilor UDMR şi PDL, care s-au declarat împotriva adoptării lor.

Proiectul care va sta la baza viitorului PUG s-a lovit de cea mai puternică opoziţie. Democrat liberalul Dorin Corcheş a etichetat ca "puerile" măsurile care formează strategia de dezvoltare a oraşului.

"Nu pot să fiu de acord cu acest masterplan. Explicaţiile pe care le are Executivul pe marginea acestor subiecte sunt puerile. Nu pot fi de acord nici cu legătura extraordinară dintre Universitate şi centrul oraşului, pentru că nu văd cum se va realiza inelul ocolitor al centrului oraşului, şi nu pot fi de acord nici cu blocarea intravilanului oraşului, pentru că se aduc prejudicii dreptului de proprietate", a spus Corcheş.

Orădenii contează...

Udemeristul Pasztor Sandor s-a pronunţat împotriva masterpanului din raţiuni principiale. "Problema mea e una principială. Noi facem dezbateri publice pentru că vrem să includem şi părerile oamenilor, iar peste o săptămână venim în Consiliul Local tot cu proiectul iniţial", a spus consilierul UDMR.

În încercarea de a răspunde reproşurilor consilierilor locali, Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al Instituţiei Arhitecului Şef, a replicat că materialul în dezbatere stabileşte doar ideile de bază, urmând ca strategia efectivă şi măsurile concrete să fie creionate în etape de lucru ulterioare.

"Până la stabilirea PUG-ului vor mai urma cel puţin două dezbateri publice. Acum discutăm doar direcţiile de dezvoltare", a spus Lipoveanu. Directoarea a negat vehement că municipalitatea ar fi ignorat sugestiile făcute de orădeni la dezbaterea publică de săptămâna trecută. "Dacă veţi consulta materialul cu atenţie veţi vedea că propunerile orădenilor au fost înglobate. Acesta este un material completat, nu primul draft care a fost supus dezbaterii publice", a zis directorul adjunct.

Varianta demolării rămâne

Adriana Lipoveanu a rămas însă fără argumente atunci când consilierul Pasztor Sandor a arătat că orădenii s-au declarat la dezbaterea publică de săptămâna trecută împotriva demolării caselor de pe străzile Avram Iancu şi Sucevei, dar totuşi propunerea a rămas în picioare.

"Cetăţenii s-au pronunţat împotriva demolării, iar noi nu am modificat asta în proiect, conform propunerii orădenilor", a spus Pasztor.

În final, proiectul a fost adoptat cu 14 voturi "pentru" din partea reprezentanţilor USL. Opt consilieri ai UDMR şi PDL au votat împotrivă, iar consilierul local Adelina Coste a preferat să se abţină de la vot.

Cu poliţia după Grivei

În ceea ce priveşte regulamentul privind controlul reproducerii câinilor, care prevede efectuarea unui recensământ al acestora, microciparea lor, precum şi obligativitatea sterilizării, discuţiile au fost la fel de aprinse.

Reprezentanţii UDMR au propus ca municipalitatea să traseze agenţilor Poliţiei Locale sarcini mai importante decât hăituirea câinilor, această corvoadă urmând să fie transferată Administraţiei Domeniului Public care, oricum, gestionează adăpostul "Grivei".

În replică la solicitările aleşilor, Mircea Ghitea, şeful Direcţiei Tehnice a Primăriei, iniţiatoarea proiectului, a spus că municipalitatea a avut această alegere tocmai pentru a da mai multă greutate acţiunii.

"A fost decizia conducerii municipalităţii ca Poliţia Locală să se ocupe de această acţiune, ADP nefiind o autoritate publică. Probabil premisa a fost şi faptul că Poliţia Locală se poate deplasa oriunde în oraş", a spus Ghitea. Directorul a spus că Primăria va achiziţiona două scannere pentru citirea cip-urilor, în valoare de 2.000 euro bucata, care vor fi date în gestiune poliţiştilor locali.

Musafirul Grivei

Discuţia a căpătat accente de tot râsul în momentul în care, speculând o scăpare a regulamentului, consilierul local Szabo Jozsef a întrebat ce măsuri se pot lua împotriva câinilor care, conform documentelor, nu sunt din Oradea, întrucât regulamentul vizează exclusiv orădenii şi câinii lor.

"Câinele cu acte în regulă, locatar într-o comună, dar care se află la un orădean, va putea fi controlat sau nu?", a întrebat consilierul.

Exprimarea nefericită a consilierului a fost taxată rapid de Mircea Ghitea care l-a rugat, ironic, dar pe un ton încă politicos, să îi adreseze întrebarea în scris pentru că nu o înţelege. "Nu vă supăraţi, dar nu înţeleg ce înseamnă un câine cu domiciliul într-o comună venit în Oradea în vizită la cineva", a spus directorul în hohotele consilierilor.

Ulterior, după ce spiritele s-au mai liniştit, Ghitea a precizat că regulamentul face referire exclusiv la câinii deţinuţi de orădeni, ca atare patrupedele care potrivit carnetului de sănătate se află în proprietatea unor persoane din alte localităţi nu intră sub incidenţa regulamentului.

În urma schimbului de replici, normativul a fost adoptat la limită cu 16 voturi din minimum de 14 posibil, pentru că reprezentanţii UDMR şi PDL au preferat să se abţină de la vot.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Ghitea cel tembel !?!
Cazul cu căţelul aflat în vizită e foarte simplu ... o familie are proprietăţi imobiliare în localităţi diferite (inclusiv cazul în care prin familie se înţelege şi partea cu părinţi, copii, etc). Aşadar, dacă un câine X este înregistrat în Oradea de persoana Y (pentru condiţii de sănătate mai bune - vaccinare spre exemplu), nu înseamnă că mama Z, care e dintr-o altă localitate, nu este proprietarul de fapt. Aşa că, eradicarea raselor nu coincide cu sterilizarea sau, cu intenţia evidentă de a mai lua nişte bani de la contribuabili.
Postat 26 Aprilie 2013, 23:04 de Carp III
?!
Nu pot sa cred ca niciunul dintre distinsii avocati ai urbei nu este un iubitor de animale ! Si nu cred nici ca nicio organizatie de protectie a animalelor nu se va sesiza ! Ar ajuta publicarea unui numar de cont unde sa putem depune bani pt. sustinerea acestui demers. @soso Asa-i ca acum il regreti pe Ghilea ? El a blocat tampeniile bolovanului si apoi instanta i-a dat dreptate prefectului. Perfectul actual.... un uslamist de o speta indoielnica.... preș la nea ilie.
Postat 26 Aprilie 2013, 10:28 de pinonel
Penali e putin spus !
De ghitea nu ma mir, il stiu din facultate, am fost colegi de an.... ! Despre directia juridica din primaria Oradea... doar ca e condusa de o d-na despre care colegii dansei spun ca a terminat dreptul la seral !!! Castrarea este sinonima cu mutilarea si cand e vorba de un animal se pedepseste cu pana la 1(un) an de inchisoare ! Daca mirciulica ghitea sau altul mai cu c***ie ma contrazice, sunt gata sa fac un an de puscarie zi de zi si fara sa scriu vreo carte, doar sa-mi incerc cosorul pe ouale lui/lor !
Postat 26 Aprilie 2013, 07:48 de bh
Statueta Regina Maria
Consiliul Local Oradea a fost obligata prin hotarare judecatoreasca irevocabila la plata unei despagubiri in valoare de 15.000 euro in favoarea sculptorului Ioan Mihele, dupa ce rezultatul concursului a fost modificata in mod abuziv de catre consiliu. Cine raspunde pentru hotararile nelegale ale consiliului, cineva ar trebui sa vina cu banii de acasa, sa nu suportam noi contribuabili pretul prostiilor lor!
Postat 26 Aprilie 2013, 06:36 de Cosmo
Primarul,Lipoveanca si GASA DE TARANOI
Ce poti astepta de la un om care nu s-a putut \" sacrifica \" in pastrarea casniciei ? ...macar de ochii nostrii,al celor care l-am ales ?.. ca in fata lui Dumnezeu nu mai conteaza. Si atunci ASTEPTI SACRIFICIU din partea noastra ? ..al oradenilor? PENTRU CE ? ..pentru binele vostru ? Nu conteaza parerile specialistilor oraneni (arhitecti ) nici a marii majoritatii a oradenilor ASA SA VA AJUTE DUMNEZEU !
Postat 26 Aprilie 2013, 00:43 de Justitiarul
Ma intreb
cam cate procese mai vrea primaria??? P,S. ne vedem in instanta!
Postat 25 Aprilie 2013, 22:07 de O oarecare
???
Niste dobitoci. in frunte cu schizoidul sef..sa vedem cand vor scoate banii din buzunar...cum vor da din colt in colt...dar noi nu avem prefect?????ce dracu face /?? DOARME ????
Postat 25 Aprilie 2013, 21:00 de soso
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON