URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2011, 16:02

Verdict final în primul caz de malpraxis din Bihor: Medici condamnaţi la despăgubiri de 150.000 euro, pentru ucidere din culpă

Verdict final în primul caz de malpraxis din Bihor: Medici condamnaţi la despăgubiri de 150.000 euro, pentru ucidere din culpă Anestezistul Vladimir Topală (stânga) şi ginecologul Radu Scridon (dreapta), acuzaţi de ucidere din culpă, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare şi plata unor despăgubiri de aproape 150.000 de euro familiei victimei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, marţi, în dosarul deschis pentru malpraxis pe numele anestezistului Vladimir Topală şi al ginecologului Radu Scridon, din cadrul Spitalului Municipal Beiuş, după ce, în 2006, Marcela Gruie, o tânără de doar 28 ani le-a murit pe masa de operaţie, în timpul unei intervenţii de cezariană.

Astfel, magistraţii Curţii au admis recursurile formulate în cauză şi au redus pedeapsa aplicată ginecologului Radu Scridon de Tribunalul Bihor, de la 3 ani de închisoare la 2 ani de închisoare cu suspendare condiţionată pe durata unui termen de încercare de 4 ani.

În cazul anestezistului Vladimir Topală, judecătorii au menţinut pedeapsa de 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiţionată pe o perioadă de probă de 5 ani.

Totodată, judecătorii Curţii de Apel Oradea au majorat daunele acordate celor doi copii rămaşi orfani de mamă, de la 50.000 euro la 60.000 euro sau echivalentul în lei la data plăţii, dar au redus daunele morale acordate soţului victimei, de la 50.000 euro la 25.000 euro.

Sentinţa este definitivă şi, potrivit Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, va fi comunicată Colegiului Medicilor, pentru luarea unor eventuale măsuri disciplinare sau administrative.

Medici în funcţii

Totodată, potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Marius Pârcioagă, situaţia celor doi medici va fi discutată şi de către comitetul director al Spitalului Beiuş pentru a decide dacă îşi vor păstra funcţiile de şef Secţie, Topală fiind şeful Secţiei Terapie Intensivă iar Scridon la Secţia de Obstetrică - Ginecologie din cadrul unităţii.

"Cei doi deţin funcţii administrative în cadrul Spitalului Beiuş. Comitetul director al spitalului va trebui să decidă dacă vor fi menţinuţi sau înlocuiţi. Nu este normal să rămână în funcţii şi să beneficieze de indemnizaţie de conducere persoane cu condamnare definitivă, în legătură cu profesia", a declarat directorul DSP Marius Pârcioagă.

Pe de altă parte, avocatul familiei Gruie, Răzvan Doseanu, susţine că va continua demersurile pentru ca cei doi medici să nu mai poată profesa în sistemul public. "Dacă vor fi lăsaţi în continuare să profeseze într-o instituţie spitalicească, ne vom adresa CEDO", a declarat Doseanu.

Despăgubiri pentru familie

Iniţial, Judecătoria Beiuş îl condamnase doar pe anestezistul Vladimir Topală la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, şi plata unor despăgubiri de 170.000 de lei către familia tinerei decedate, fără a ridica dreptul de liberă practică a medicului.

Familia a atacat soluţia la Tribunalul Bihor, care a hotărât şi condamnarea ginecologului Radu Scridon, la aceeaşi pedeapsă, tot cu suspendare. De asemenea, magistraţii au decis şi aplicarea unei pedepse accesorii, interzicându-le ambilor medici dreptul de a profesa, pedeapsă care a fost suspendată, tot pe o perioadă de încercare de 5 ani.

Totodată, Tribunalul a majorat daunele morale dispuse de Judecătoria Beiuş, de la 170.000 lei la 50.000 de euro pentru fiecare urmaş, adică pentru soţ şi cei doi copii, şi a dispus achitarea unor daune civile în valoare de 27.700 lei soţului victimei, Dorel Gruie, sumele urmând să fie plătite de către ginecolog şi anestezist în solidar cu spitalul şi firma cu care medicii au încheiată asigurarea de malpraxis.

Moarte pe masa de operaţii

Marcela Gruie, o tânără de doar 28 ani, a murit pe 17 noiembrie 2006, în timpul unei operaţii de cezariană cu rahianestezie. Înainte cu două luni, pe 19 septembrie 2006, un medic cardiolog o diagnosticase cu tahicardie sinusală şi i-a prescris tratament, de care ulterior nici ginecologul şi nici anestezistul nu au ţinut cont.

În timpul intervenţiei chirurgicale, la doar 5 minute după anestezierea ei, femeia a făcut stop cardio-respirator, iar după 20 de minute a murit. În urma ei a rămas o fetiţă care atunci avea doar 4 ani şi un băieţel nou născut.

Autopsia a evidenţiat existenţa unei culpe medicale. Raportul de constatare medico-legal a arătat că, din punct de vedere tehnic, "operaţia de cezariană a fost corect executată", însă monitorizarea anesteziei a fost "deficitară", motiv pentru care nu s-a observat că tânăra a reacţionat negativ. "Moartea s-a datorat unor complicaţii hemodinamice, cel mai posibil survenite ca urmare a anesteziei aplicate", conchide raportul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
COBAIUL PENTRU TESTAREA CUTITELOR DE BISTURIU A SISTEMULUI MEDICAL CRIMINAL DIN ROMANIA,VICTIMA UNUI SISTEM JUDICIAR PERVERS SI TOXIC,CARE APARA IMAGINEA,PERSONALITATEA INFRACTORILOR DE MEDICI.....
PAREREA MEA ESTE:CA TREBUIE SA-SI FACA TOTI UN CONTROL,EXPERTIZA PSHIATRICA ,ATIT MEDICII ,CIT SI JUDECATORII,SA FIE TRIMISI IN STRAINATATE NU IN ROMANIA PENTRU ASTFEL DE TEST !!! IN ROMANIA SE MUSAMALIZEAZA ACEASTA EXPERTIZA. EU AM STAT CU MOARTEA IN COLOANA VERTEBRALA,,SI AM FOST INFECTAT,CONTAMINAT SI CU 2 HEPATITE....DEMONIII INTRUCHIPATI IN ROBE, MAFIA JUDICIARA,DIN CLUJ-NAPOCA AU APARAT INFRACTORUL SI MACELARUL DE MEDIC !!! PENTRU ACESTI JUDECATORI,CU,CORTEXUL AFECTAT ESTE MAI IMORTANTA IMAGINEA,PERSONALITATEA INFRACTORILOR DE MEDICI,DECIT VIATA OAMENILOR !!! IN CONCLUZIE: TOTI SUNT NISTE CRIMINALI ! NISTOR IONEL
Postat 25 Noiembrie 2011, 08:33 de NISTOR IONEL
vom muri pentru dreptate dar acesta casta nu mai trebuie sa existe, au invatata pe banii statului ca
totii medicii trebuiesc incdrati la malpraxism si exaziune continuata fara sa platesca taxele aferente sumelor incasate la negru pacientul si 100 de euro, aici sunt banii nostri intr o casta care "ucid suflete umane", statul ia intretinut ca sa ce "ucida vietii umane" la placerea sadica
Postat 16 Noiembrie 2011, 08:19 de vrem dreptate!
parere
Sa ne gindim ca au trebuit cinci ani pentru ca sistemul judiciar romanesc sa raspunda la faptele comise de cei doi medici. Viata unei mame a foast evaluata la 145.000 de euro. In cazul de malpraxix Ciomu a fost obligat la daune de cateva ori mai mari si nu s-a soldat cu moarte victimei. Dar aici nu este vorba doar de daune materiale stau si ma gandesc ca acel colpil care nu si-a cunoscut mama va aniversa peste doua zile cinci ani. mai stau si ma gandesc cum sarbatoreste acel tata ziua copilului si comemorarea fostei sale sotii care este doar peste doua zile. De asemenea as dori ca cei doi medici sa reflecteze doar pentru cateva clipe la durea acestei familii si eventual sa aprecieze solutia data de instanta.
Postat 15 Noiembrie 2011, 21:06 de oradean
Sa nu mai profeseze ca medici
Eu nu pricep nimic . Am inteles ca cei doi criminali , chiar din culpa ,sunt condamnati prin hotarare definitiva si irevocabila pentru malpraxis . Cum adica sa poata sa mai profeseze ca medici ? Cred ca e o gluma . Ne-am tampit toti la cap ? Asta e tupeu maxim . Ce legi avem ? Traim intr-o tara bananiera ?
Postat 15 Noiembrie 2011, 20:14 de gogu
avocatul poporului ce face?
avem AVOCATUL poporului, declarati acolo orice abuz ati consatat sa va reprezinte .
Postat 15 Noiembrie 2011, 17:53 de de ce cedo
NU CEDATI LUPTA
Domnule Gruie , nu cedati . Mergeti la CEDO si luptati ca acesti doctori sa nu mai poata profesa niciodata sa nu mai nenoroceasca alte familii . Oricum e un inceput pt ca pana acum doctorii aveau imunitate . Tot timpul era pacientul vinovat si nu doctorul .
Postat 15 Noiembrie 2011, 17:16 de DREPTATE
CUM ADICA?
SI CUM, CARE-VA-SA-ZICA, IN SISTEMUL PRIVAT O SA POATA PROFESA? HM...CRED CA E O OMISIUNE...IN ARTICOL...SPER!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 15 Noiembrie 2011, 16:58 de PRAXIS
acum un dacal da 3 ca parintele sa merga cu pachetulll, e legal????
profesiile libere au furat statul cel mai mult si acum se reflecta in firme"FANTOMAS" sa nu va ierte D_ZEU!!! asa cum ati bagat in buzunar sa si platiti ce ati facut altora si cum nu ati dat acte sa poata plati taxe legal.
Postat 15 Noiembrie 2011, 16:39 de da ce nu stiati!!!
justitia noastra
cu executare trebuiau sa primeasca ambii!!!nu se poate asa ceva!!!probabil daca sotul decedatei i-ar fi ”tratat” cum se cuvine nu s-ar fi ajuns la asa ceva!!!numai bani asteapta criminalii astia!!!uitati ce masini au doctorii de la Spitalul Jud Oradea!!! din salarii de bugetari nu???
Postat 15 Noiembrie 2011, 16:32 de yo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON