URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Aprilie 2013, 12:24

Comentând cu umor îndemnurile şovine din Jurnal Salontan, Boeriu propune segregarea etnică în spitale şi crâşme!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un articol publicat în limba maghiară de Jurnal Salontan, controlat de reprezentanţii UDMR, prin care populaţia maghiară din acest oraş era îndemnată să nu-şi pericliteze identitatea naţională dându-şi copiii la şcoli cu predare în limba română, să nu se împrietenească şi să nu se căsătorească cu români, i-a prilejuit senatorului liberal Valeriu Boeriu un "număr" umoristic intens gustat de reporterii care au participat, joi, la conferinţa de presă susţinută de acesta la sediul PNL Bihor.

Curajoşii anonimi

"Este regretabil că Jurnalul Salontan a putut publica un aşa articol, nesemnat, de un curaj care îmi aminteşte despre copiii care sunau la uşa profesoarei şi apoi fugeau", i-a ironizat Boeriu pe cei care au decis apariţia materialului cu mesaj şovin.

"Niciun prieten maghiar din Salonta nu mi-a spus că a citit Jurnal Salontan şi că trebuie să se despartă de mine", a mai spus senatorul liberal, adăugând că autorul articolului a dat dovadă de o "gândire primitivă", pentru că în afară de şcoală "mai sunt şi alte locuri periculoase în care identitatea maghiară poate fi pierdută", precum spitalele şi chiar crâşmele.

Ambulanţe verzi, ambulanţe albastre

Boeriu a afirmat că "din greşeală de proiectare", spitalele au saloane mixte, unde stau împreună nu femei şi bărbaţi, ci români şi unguri, iar autorul articolului a ignorat acest detaliu, astfel că bolnavii maghiari riscă să stea laolaltă cu cei români.

O soluţie, a sugerat senatorul, la fel de ironic, ar fi segregarea pe saloane, "dar nici aşa nu ar fi bine, căci românii şi ungurii s-ar putea întâlni pe coridor", astfel încât mai există o variantă, şi anume ca românii să fie internaţi în spital în prima jumătate a lunii şi ungurii în a doua jumătate, sau invers, ca să nu se mai întâlnească.

Pentru urgenţe, ar exista ambulanţe verzi, care să ducă pacienţii la Bekescsaba, şi ambulanţe albastre, care să-i ducă pe români la Oradea, a sugerat sarcastic senatorul.

Etnia şi alcoolemia

În aceeaşi notă zeflemitoare, parlamentarul liberal a arătat că şi la crâşme "există pericolul ca maghiarii să-şi piardă identitatea naţională", astfel că şi acestea pot fi segregate. "Pe o stradă să fie crâşme numai pentru unguri, pe alta numai pentru români. Totuşi, eu aş vrea ca locul de pe strada mea să fie românesc, nu pentru că n-aş putea suporta ungurii, dar nu vreau să mă deplasez pe altă stradă cu taxiul, că atunci ar trebui să facem şi taxiuri albastre şi taxiuri verzi", a spus Valeriu Boeriu.

"Am şi un amendament la propria mea propunere", a continuat acesta, solicitând ca cetăţenii de etnie maghiară prinşi cu "identitatea naţională clătinată" într-o crâşmă românească să nu fie supuşi oprobriului public, dacă au o alcoolemie de peste 1 la mie.

Prietenie cu sens unic

Concluzionând, senatorul PNL a afirmat că şi-a permis să ducă în derizoriu gestul Jurnalului Salontan, deoarece "la aşa articol, mi se pare reacţia cea mai potrivită, pentru că e de râs", şi a criticat laşitatea editorului de a nu publica textul şi în limba română, "că românii nu ştiu că nu trebuie să fie prieteni cu ungurii, şi nu-i bine ca prietenia să fie cu sens unic".

În finalul comentariului său, Valeriu Boeriu a reiterat că a discutat cu mulţi concetăţeni din Salonta, care i-au spus că "nu împărtăşesc porcăriile din articolul" ajuns şi la cunoştinţa publicului de etnie română din Bihor datorită BIHOREANULUI.

Citiţi pe această temă articolul: "Apel la şovinism: Elevii maghiari salontani sunt instruiţi să nu se îndrăgostească de români"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
NU MAI CRED
Am rude si prieteni de nationalitate maghiara urasc sovinismul dar sa fiu amendat de un agent de politie( nume maghiar)dupa 10 zile ,distanta de la politie p[ana la mine fiind de maxim 1000 de metri este strigator la cer.AM FOST FURAT,SANTAJAT DAR SI AMENDAT de alt agent decat cel implicat in conflict.Una am stabilit la ancheta si dupa ce mi-am retras plagerea de furt,la 3 ore am primit acasa amenda.Cred ca ma numar pintre putinii oameni din aceasta tara care mai avea incredere cam 50%inpolitie dar acum s-a redus aproaoe de 0.Voi vedea ce vor spune sefii lor ierathici.Cu mult respect va saluta si va urmareste un fost ofiter al Armatei ROMANE actualmente pensionar din Salonta
Postat 15 Mai 2013, 05:30 de RADU ION
Foarte urat
Foarte urat ca un om pe care noi l-am ales priveste in gluma asemenea lucruri care sunt foarte serioase, iar noi toti ar trebui sa ne tragem un semnal de alarma
Postat 12 Aprilie 2013, 21:12 de annamaria
Sa pastram integritatea etnica
Si daca vor sa se separe sa-i ajutam si noi si sa ne separam de ei si la locul de munca. Am trei angajate ungurite si o sa le rog sa-si caute alt loc de munca pt. ca nu as vrea ca din greseala vreun roman sa sa dea cu sula peste ele.
Postat 11 Aprilie 2013, 22:30 de Romeo
Si ungur si gay ??? Normal
@Carp lll. Nu, Boieriu in mod sigur nu e gay, gay sunt foarte multi unguri, atat de multi incat isi aleg si primari gay ca de ex. locuitorii din Josani (Harghita) care si-au ales normal un primar gay si care a fost ucis de iubitul sau gay si ungur bineinteles. Va amintiti, anul trecut.
Postat 11 Aprilie 2013, 22:23 de Crap lll
m
...tu ca parinte roman sau ungur ii spui copilului tau ce crezi ca e mai bine...in final tot lui ii apartine hotararea...si, apoi cine are RETZETA PERFECTA a vietii? cate perechi nu se despart? dupa care isi gasesc alti parteneri de etnii diferite!!!! sa fim seriosi, Boeriu are dreptate.punct.
Postat 11 Aprilie 2013, 15:10 de marcell
hai nenea CARP ne lesi sa nu vomam!!!
de cand orientarea sexuala depinde de etnie ? fiecare e liber sa exercite acte si relatii sexuale cu cine vrea exceptie MINORII :))) , animale :)) hai nenea CARP ne lesi sa nu vomam!!! cand romanul pute de hot si birjar mai si putrezeste carnea pe el ramane OSUL :))).
Postat 11 Aprilie 2013, 13:44 de lasa ne !
Subiecte ca să avem ce citi
"Niciun prieten maghiar din Salonta nu mi-a spus că a citit Jurnal Salontan şi că trebuie să se despartă de mine", a mai spus senatorul liberal. DAR ERA VORBA CĂ BOERIU E GAY ŞI ARE AVENTURI NUMAI CU AMANŢI MAGHIARI ?
Postat 11 Aprilie 2013, 13:27 de Carp III
traiasca sovinismul printre labagii !!
numai un jurnalist lipsit de munca poate scrie asemenea articole hai femei la imperecheat cu arabii si turcii nu aveti nimic de pierdut decat mult jeg de curatat in urmatorii 20 de ani, traiasca sovinismul printre labagii !!
Postat 11 Aprilie 2013, 12:51 de la arabi si turci
corect !
ungurii sunt mai civilizati ca rromi si romani,are dreptate si mai curati, mai gospodari nu se compara cu taranismul impus politic de romani, fura si besesc bine ca mai au kuuur daca nu i largist si ala de atatea fecaxle :))) !!! daca este sa aleg ca etnie de habitare in Romania aleg unguri sunt deosebiti si deloc parveniti.
Postat 11 Aprilie 2013, 12:47 de are dreptate
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON