URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2013, 17:16

Bolojan despre demolări: "Va fi o afacere să îţi vinzi casa din strada Avram Iancu!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ideea demolorării celor circa 20 de case de pe partea dreaptă a străzii Avram Iancu cuprinsă în masterplanul care va sta la baza viitorului Plan Urbanistic General al Oradiei a provocat furtună în spaţiul virtual.

Pentru a linişti spiritele, primarul Ilie Bolojan a făcut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe precizări pe această temă, în pregătirea dezbaterii publice a masterplanului care va avea loc joi, de la ora 16 a Primăriei.

"Aceasta discuţie a fost necesară pentru că modul în care au fost reprezentate în presă ultimele discuţii pe tema PUG-ului a pus lumea pe jar. Nu este adevărat că de mâine se va demola ceva", a declarat Bolojan.

Planuri de viitor

Edilul a spus că PUG-ul cuprinde idei privind dezvoltarea oraşului în următorii 10 sau chiar 20 de ani care ţin de îmbunătăţirea infrastructurii oraşului, creşterea competitivităţii acestuia şi, mai ales, a funcţionalităţii sale prin lărgirea spaţiilor pietonale.

În acest sens, municipalitatea va propune sistarea extinderii intravilanului pentru următorii 10 ani, pentru a putea mobila cu infastructură de reţele şi drumuri "petele albe" de pe harta oraşului din cartiere precum Podgoria, Episcopia sau Ioşia din intravilan. Totodată la intrările în oraş, vor fi amenajate terenuri dotate cu reţele pentru a putea fi puse la dispoziţia investitorilor locali sau care vin pentru prima dată în Oradea.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea funcţionalităţii oraşului, municipalitatea propune crearea unui inel ocolitor al zonei centrale prin lărgirea străzii Sucevei care să scoată traficul din zona centrală asigurând legătura directă între strada Nufărului şi Bulevardul Decebal.

La înghesuială

Tot pentru îmbunătăţirea funcţionalităţii oraşului, municipalitatea propune demolarea caselor de pe partea dreaptă a străzii Avram Iancu, pe sensul de mers către Universitate, şi alinierea noului front stradal la gardul unităţii de pompieri.

"La această oră trotuarul este prea îngust pentru a putea circula o jumătate de grupă de studenţi, cu atât mai puţin un număr mare de pietoni. Prin retragerea caselor strada se va lărgi cu trei metri, spaţiu care va fi rezervat pietonilor şi bicicliştilor", a Bolojan.

Edilul a subliniat că retragerea frontului stradal este o măsură impusă de arhitectura locului. "Poate nu este soluţia cea mai bună, dar să vedem care sunt alternativele, pentru că dacă vom respinge toate propunerile nu vom face niciodată nimic", a spus primarul.

Avantaje pentru "demolaţi"

Prezent la conferinţa de presă, Tiberiu Ciolacu, unul dintre arhitecţii care a lucrat la realizarea masterplanului care va sta la baza PUG-ului a declarat, paradoxal, că măsura demolării este doar în avantajul proprietarilor imobilelor.

"Acum, pe strada Avram Iancu se pot construi imobile cu nivelul maxim P + 1, dar dacă deţinătorii lor acceptă să investească, să cedeze oraşului trei metri de drum pentru lărgirea trotuarului şi amenajarea de piste de biciclete, Primăria va permite construirea de imobile cu nivelul P + 3 ca o formă de compensaţie economică", a declarat Ciolacu.

De aceaşi părere este şi primarul Ilie Bolojan. "Aceste case vechi sunt mai ieftin de demolat şi reconstruit din temelii decât de reabilitat", a spus edilul, adăugând că valoarea caselor e dată de amplasament. "Dacă ai o casă veche în zona centrală şi nu ai bani să o reabilitezi, poţi foarte vine să o vinzi şi să îţi iei din banii încasaţi alte două în orice alt loc din oraş", a afirmat Bolojan.

Primarul a spus că experienţa a demonstrat că în majoritatea cazurilor imobilele din centrul vechi al oraşului au fost reabilitate de cumpărătorii acestora, investitori care au vrut să deschidă spaţii comerciale pe principala axă pietonală a oraşului, şi nu de deţinătorii iniţiali, în majoritatea cazurilor pensionari.

"Cartierul" Universităţii

Bolojan a spus că acelaşi lucru se va întâmpla şi pe strada Avram Iancu. "Odată ce pietonalul va fi extins, sunt convins că aici va apărea una dintre cele mai importante zonă cu cafenele şi terase din oraş. Va fi o afacere să îţi vinzi casa din strada Avram Iancu", a spus edilul.

Primarul a afirmat că, odată lărgită, strada Avram Iancu va atrage trafic pietonal masiv. Zona Universităţii, a fostelor unităţi militare şi cartierul Grigorescu sunt zonele care vor cunoaşte în următorii 20 de ani o dezvoltare rezidenţială masivă prin construcţia de blocuri, fapt pentru care va duce la creşterea masivă a populaţiei.

Proiectul masterplanului va fi supus dezbaterii publice joi de la ora 16 în sala mare a Primăriei. Masterplanul va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa de săptămâna viitoare, iar în cazul în care va fi aprobat va sta la baza PUG-ului care va trebui finalizat până în toamna acestui an.

Citiţi mai multe despre PUG, în articolul "Ce facem cu Oradea? Planul Urbanistic General, care dă linia dezvoltării oraşului, se află în dezbatere publică"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
47 Comentarii
Oradea - oras FARA ARHITECT
Eu zic sa-i lasam pe arhitectii ORADENI sa se exprime, nu niste neaveniti de pe nu stiu unde,care ptr. o punga de bani iti demoleaza tot orasul,dupa cum le da comanda unul care ,intamplator este primar la acea data. Cel care ocupa vremelnic un imobil ( mai cu seama unul socotit monument istoric ) trebuie sa se conformeze legilor existente,la fel precum si primarul ales - nu specutatii si interese obscure, respinse de altfel de majoritatea oradenilor. Istoricul cladirilor dintr-un oras isi urmeaza cursul anilor nu prin proprietarii lor ci prin arhitectii si constructorii care le-au ridicat si apoi conservat.Sa-i lasam deci , pe cei in drept sa se exprime, arhitecti precum Mircea Lungu - fost Arhitect Sef al orasului, Cristian Puscas ,Anemari Szabo .. si altii...si altii...Pozitia oradenilor s-a vazut,atat la sedinta din 18.04. precum si din comentariile de pe acest topic( anonim 100, Oradean ? ,dan oradeanul ? - voi NU SUNTETI ORADENI ! ).In rest ,doar amibitii si \\" puneri la punct \\" ridicole , SECTARE !
Postat 21 Aprilie 2013, 20:32 de Adi
cine va credeti voi sa ne invadati ca lacustele ?
vin tarani la oras si nu sin satre sa faca drumuri, sa aiba vaci , sa muncesca pamantul , cine va credeti voi sa ne invadati ca lacustele ? LEGEA o sa o schimbam in bine nu ce faceti voi acum , va bateti joc de cultura , va e rusine de neamul vostru, ce exemplu sunteti voi la oras ?
Postat 19 Aprilie 2013, 10:52 de legea o schimbam
marss la cotet cu taranimea obligat impusa politic !
eu vreuuu un PRIMAR ORADEAN ,nascut aici in Oradea , nu mi trebuie mie migratie taranista comunista de cap uri !! vine taranul sa faca moda la oras, hai ca i de rau augur, aduce ghinion :)). Oradea este un oras tratati l ca atare, respecati ne nu ne batjocoriti cu betoane si betoane, clar, sunt banii nostri nu ai dumisale taranul votat de pocatiti angajati in Primarie , ce nu pricepeti ?
Postat 19 Aprilie 2013, 10:50 de la cotet
nu scrieti corect, e un sfat scrieti orice ca intelegem :)))
nooo ce aveti amu ca nu i el vinovat ca se viseaza deja SENATOR :))) bai piiiissssssssooooooooooorrrrc mai bine ai face o baie in CRIS ca nu stiu de ce iti spun multi Primar, tu peste noapte ai devenit si arhitect si proprietar, cum aseeea ? mamamvoastra de tarani boraxxx , nu te mai vrem, nu pricepi !!! ORICE ai spune , orice vreiu sa faci nu te sustinem noi cei din Oradea , pocaimea ta ne doare undeva de ea :))) fara ea nu erai Primar acum le dai salarii din banii nostri si iti bati joc de noi , chiar de prosti ne crezi !! O sa faca un ORADEAN orasul asta mai ceva ca un PALAT cultural :))) pe el il vom sustine PRICEPI , nu ne mai interesezi !
Postat 19 Aprilie 2013, 10:46 de nu scrieti corect
@anonim100 si @oradean
Asta e si parerea mea, p-aci si pe bihon.ro sunt o gramada de latrai platiti sa conteste si dreptul primarului de a respira in orasul asta. Alde pinonel, carp nu stiu cat si inca unul cu nume unguresc (n-am absolut nici o problema cu numele, dar nu-l tin minte) il incolteau zilele trecute pe primar pentru orice, de la podul de la Silvas pana la centura, nimic nu le convenea pentru simplul motiv ca primarul asta chiar a facut si face ceva pentru Oradea! Ma bucur ca apar tot mai multi oameni care folosesc argumentul impotriva injuraturilor. Nu e normal ca aia care l-au sustinut pe primar in alegeri - si au fost al naibii de multi - sa stea deoparte si sa lase acest loc public prada frustratilor si politrucilor. Insa asa cum zicea si @oradean, nu-mi fac prea multe sperante ca vom putea discuta aici in mod civilizat, dupa cum putem observa din multitudinea de postari de aici e mult mai usor sa arunci o sudalma de doua randuri - dupa care sa le arati hahaind hoaverilor ce tare esti tu ca l-ai injurat pe primar - decat sa-ti expui parerea civilizat, argumentat.
Postat 19 Aprilie 2013, 08:59 de dan oradeanul
proprietarea private
Mai Bolojan,ori esti prost ,ori esti fudul .Tu de ce incalci proprietatea privata ?? Crezi ca strazile din Oradea sunt niste razoare prin tarina din A lesd?? Ai idei de dictator prost.
Postat 18 Aprilie 2013, 22:06 de viero
cainii
AUZI PRIMARE CAND VII SAMI VIZITEZI CATEAUA CAI AN CALDURI SI ZICEAI CA VII SA O STERILIZEZI .HAI CA TE ASTEPT .
Postat 18 Aprilie 2013, 20:04 de TODORAN
@Anonim100
Bravo monser! Speriasi latraii cu niste argumente logice si de bun simt, ceea ce sincer ma cam lasa stupefiat! Nu credeam ca-i pui asa usor cu botul pe labe! Oricum, nu-ti fa iluzii! I-ai speriat dar un pic si au fugit sa latre in alte parte. Doar nu crezi ca s-au cumintit!? E sarcina de partid si sunt platiti la kg de injuraturi!
Postat 18 Aprilie 2013, 15:25 de Oradean
Incercati sa ganditi si din alta perspectiva - PARTEA 6
Asta este tot ce ai putut aduce ca si replica? <<Incredibil e cum poti compara un garaj cu o casa de locuit...>> ??? Aceasta este replica ta?? Se vede ca nu poti spune ceva concret si iti dai seama si tu singur ca nu ai argumente obiective. Poi vorbim de un principiu indiferent ca este garaj sau casa sau palat !! Vorbim despre faptul ca era o proprietate, nu conteaza marimea. Deci sa inteleg ca dupa tine garajul este ok sa-l darame daca dovedeste utilitate publica, pt ca este mai mic sau nu se locuieste in el, dar casa nu este ok, doar pe principiul ca cineva locuieste acolo? Asta vrei sa spui? Atunci de ce nu vi cu o replica la ce te-am intrebat mai jos, referitor la autostrazi sau alte proiecte de utilitate publica? Vad ca alte argumente sau solutii nu ai! Voresti doar sa te aflii in vorba. Pacat
Postat 18 Aprilie 2013, 12:32 de anonim100
Incercati sa ganditi si din alta perspectiva - PARTEA 6
Si apropos de contestatarii lui Bolojan: Spuneau cativa ca nu sunt deacord cu plata parcarilor de domiciliu, dar evident ca parcare ar vrea :) Si le-am spus ca acea plata NU ESTE EBLIGATORIE ! Le-am recomandat sa vorbeasca cu toti vecinii si sa nu mai plateasca nici unul, sa fie ca si inainte cand fiecare "stia" care este locul lui de parcare, doar cu diferenta ca acum au parcare frumos amenajata. Ca doar primaria nu te obila sa o platesti. In felul acesta scapi de plata, dar parcare tot ai, doar ca trebuie sa fie la buna intelegere cu vecinii ca si inainte dealtfel. Dar evident ca nu au fost deacor si ca le convine mai mult sa plateasca o taxa care oricum nu este mare anual si sa stie ca au sigur locul lor. Dar era interesant ca printre contestatarii platii parcarilor de domiciliu erau si unii care nici macar nu aveau masina sau mai mult nici permis :):):):) Deci cam asa se intampla si cu alte proiecte: contestam doar ca sa ne aflam in treaba sau ca "asa trebuie", pt ca nu mai avem ciolan :)
Postat 18 Aprilie 2013, 12:25 de anonim100
hai pa
Incredibil e cum poti compara un garaj cu o casa de locuit...
Postat 18 Aprilie 2013, 12:19 de @anonim100
Incercati sa ganditi si din alta perspectiva - PARTEA 6
Poi da, si vor fi expropriati pentru ca dovedeste utilitate publica!!!! Deci despre vorbim? A zis cineva ca nu ??!! De ce te agiti degeaba ? Dar la fel ii sustinei si pe cei din exemplul meu cu garajele? Ca si acolo unii au trebuit expropriati si despagubiti, sau pe cel cu ABC-ul de pe malul Crisului. Deci si acolo te-ai agitat atat? ca doar tot proprietari au fost si in acele cazuri. In afara de cei care aveau costruite garajele ilegal. Desi asta a fost foarte nostim sa citesc ca inclusiv aceia fara autorizatie se agitau sa nu le demoleze garajele. Cica este garajul LOR :):):) dar ei nu aveau autorizatie de la primarie :):):) Foarte tare. Inredibil asa ceva :):)
Postat 18 Aprilie 2013, 12:13 de anonim100
exista legi
L-am votat si am avut aceeasi parere buna despre Bolojan. Asta ma determina sa fiu si mai dezamagit de unele actiuni recente. Mergand strict pe lege e simplu: art 44 si art. 136 din Constitutie prevad ca dreptul de proprietate e garantat, inviolabil si ocrotit in mod egal de lege indiferent de titular. Daca dovedeste utilitate publica sa procedeze la expropriere cu dreapta si prealabila despagubire, daca nu, ciocul mic.
Postat 18 Aprilie 2013, 12:05 de @anonim100
Incercati sa ganditi si din alta perspectiva - PARTEA 6
Multumesc dan oradeanul. Vad ca mai sunt si altii care vad altfel lucrurile, ca altfel am ramane tot cu primari gen Filip. Sti de ce sunt eu surprins? ca atunci cand vorbesc cu oamenii din jurul meu, un procent enorm de mare il suntin pe Bolojan. Sigur ca asa cum am spus sunt lucruri care puteau sa se faca mai bine sau in alt mod, dar nu asta este ideea generala ci faptul ca se fac foarte multe lucruri si ca orasul nostru in sfarsit are un primar foarte bun. Si sunt surprins sa vad cum aici sau pe Bihon sunt unii care comenteaza aiurea si contesta orice, dar ei defapt nici nu vin cu o solutie mai buna ci doar se arunca asa sa se afle in vorba si doar "trebuie" sa conteste orice unde apare numele lui Bolojan. Dar este incurajator sa vad ca altii mai si gandesc nu doar manaca mititei primiti :):):)Si sper ca oradenii sa judece clar si sa faca diferenta intre Bolojan si fostii ! Si ca dovada ca nu lucrez in primarie si nu am treaba cu primaria sta faptul ca am si spus ca Antena 3 nu facea bine cand il contesta pe Basescu la orice pas, intr-un mod in care ne insulta inteligenta. Deci nu sustin USL,nu am treaba cu politica.Incarc doar sa judec asa cum cred ca ar fi mai bine pentru oras
Postat 18 Aprilie 2013, 11:49 de anonim100
Incercati sa ganditi si din alta perspectiva - PARTEA 5
Prietene, intelegi ca sunt unele proiecte de interes national sau local etc care primeaza in defavoarea unuia sau altuia? Intelegi asta sau o ti doar pe a ta pana in panzele albe ca nu este corect sa-i demolezi casa? La urma urmei daca esti despagubit pentru asta si cu un pret corect, sau poate chiar mai mare, asta este. Da sunt deacord ca pentru acel om poate nu este o veste tocmai buna, dar aici vorbesc de interes local a miilor de locuitori vs cativa. Dupa principiul tau asa nu s-ar face niciodata vreo autostrada de ex, sau ar avea o gramada de curbe sa ocoleasca toate casele sau parcelele de teren unde nu este statul proprietar ! Asta este solutia ta? Vin-o cu un raspuns si o alta solutie la asta cu autostrada pt ca sincer sunt curios care este \"obiectivitatea\" ta! Si vad ca nu mai ai ce sa zici despre podul Sovata. Probabil ca te-au convins argumentele sau esti si tu deacord cu construirea lui. Si daca este asa, bravo tie. Deci am spus-o si o repet: Probabil ca pentru unii nu este confortabil, dar trebuie gandit cativa f putini vs foarte multi, zeci sau sute de mii. Asta este tot. Daca intelegi ce am scris pana acum, atunci felicitari.
Postat 18 Aprilie 2013, 11:34 de anonim100
interesul public
@anonim100, cel care a posta in doua parti nu habarnistii care ti-au furat nick-ul: Da, per ansamblu interesul public al majoritatii oradenilor trebuie sa primeze in fata catorva care eventual vor fi sacrificati. Si la podul Sovata a fost agitatie, si aia de pe Ecaterina Teodoroiu se gandesc ca strada lor cea linistita nu va mai fi asa, totdeauna cineva va avea de comentat. peste tot in lumea normala interesul public castiga in fata celui privat, altfel nu s-ar mai face autostrazi, nu s-ar fi construit orase, spatii comerciale, etc. Aia care vor fi demolati, vor fi despagubiti cu sume nu tocmai de neglijat. Asa a fost si pana acum si asa va fi in continuare. Oradea nu a avut decat de castigat de pe urma proiectelor duse pana la capat de actuala conducere. Mai sunt insa unele intarziate, altele vor stoarce lacrimi, asta e, nimic nu se poate face cu acordul 100% al locuitorilor urbei. E bine ca sunt 60-70% care au votat o anume directie.
Postat 18 Aprilie 2013, 11:27 de dan oradeanul
Incercati sa ganditi si din alta perspectiva - PARTEA 4
Abia astept sa fie gata drumul expres care la fel a fost contestat si acolo sunt si proprietari care au fost despagubiti. Sunt sigur ca se va circula pe el mult si bine si va se va dovedi o idee foarte buna. Imi aduc aminte cand am citit in ziar de scandalul cu prorietarii garajelor din zona Aliminei, malul Crisului, care tot asa faceau gargara si amenintau cu judecata cand multe dintre ele erau folosite pe post de debara in loc sa-si parcheze masina si zona arata vai si amar. Acum, mergeti in zona sa vedeti diferenta. Si in cate si mai cate locuri din oras unde s-a intamplat asta. Dar probabil ca cei care sunt in opozitie si nu mai au ciolanul, trebuie sa faca multa gargara si sa vina cu tot felul de acuze gen Antena 3 despre Basescu, pe principiul ca daca le bagam maselor in cap toata ziua prostii despre omul respectiv, chiar daca sunt multe minciuni, or sa puna botul ca doar romanul uita repede si poate fi ieftin cumparat cu 1 mititel, 1 kg zahar sau 1 litru ulei. Si daca ati face parte din politica si ati fi in opozitie cu Bolojan, tot ar trebui sa va ganditi la dezvoltarea orasului nu doar la obiectivul de al da jos pe Bolojan ! ca este si orasul vostru si al urmasilor vostrii
Postat 18 Aprilie 2013, 11:22 de anonim100
''obiectiv''
''Nu plang de mila catorva familii'' doar le respect dreptul de proprietate. E o diferenta. Pacat ca judecata ta ''obiectiva'' te impiedica sa o sesisezi. Urmeaza donarea obligatorie a 3 metri din frontul stradal al proprietarilor de terenuri din Podgoria, Episcopia etc. Judec-o ''obiectiv'' si pe asta !
Postat 18 Aprilie 2013, 11:13 de @anonim100
cerem falimentul hotilor nu ne obligati sa i imbogatim si sa ne pierdem amintirile si casa, rusineee
cerem falimentul hotilor nu ne obligati sa i imbogatim si sa ne pierdem amintirile si casa, rusineee !
Postat 18 Aprilie 2013, 11:09 de falimentul hotilor !
Incercati sa ganditi si din alta perspectiva - PARTEA 2
Prietene: nu am nici o treaba cu Primaria ! Nu sunt angajat acolo si nu am nici o firma care sa aiba contract sau legatura cu Primaria ! Deci nu mai trage concluzii pripite. Sunt oemeni care il suntin pe Bolojan si daca nu sunt angajati in Primarie. Si ma bucur ca este asa. Rezultatul de la votul pentru al doilea mandat dovedeste asta. Asa ca daca tu esti cumva unul care intradevar are legatura cu politica, mai scuteste-ne ! Iar daca nu, si esti si tu doar cetatean, nu mai duce in eroare cetatenii. Sunt deacord ca unele lucruri se puteau face mai bine, dar hai sa privim per ansamblu si sa facem o comparatie si atunci vedem care primar a fost cel mai bun de pana acum. La asta ma refer. Iar la podul Sovata si acolo erau cativa care spuneau ca vai ce afectati vor fi cei care locuiesc acolo si vad pe geam podul. Poate ca sunt cateva familii, nu spun nu, dar hai sa vedem per ansamblu. La urma urmei si daca muta 20 familii intr-un bloc nou rezidential, tot merita facut pudul pentru beneficiul orasului. Despre asta vorbim, despre a judeca obiectiv si a face o comparatie, nu doar de a plange de mila catorva famili in defavoarea miilor de locuitori.
Postat 18 Aprilie 2013, 11:05 de anonim100
Incercati sa ganditi si din alta perspectiva - PARTEA 2
Cat despre cei care il tot contestati de o perioada pe Bolojan, lasati-o mai moale! Se pare ca uitati ce a facut omul acesta cu orasul nostru! De cand a venit, orasul arata radical mai bine, incomparabil. Uitati-va cate strazi s-au reabilitat, cate parcari, strazi noi, podul sovata, spatii verzi, parcul industrial etc. Dar se pare ca uitam de perioada fostilor primari Filip, Groza, cand se cumparu tramvaie cu 2,9 milioane euro bucata si inca pe credit !!! 10 buc (si la banii acestia nu au nici macar scaunele tapitate) in conditiile in care Clujul a cumparat tot ULF-uri cu 1,6 mil / buc !!! Sau ca se plantau pomi cu 200 mil lei vechi bucata !!! (aduceti-va aminte de pomii din fata bisericii Culune, chiar inainte sa vina Bolojan primar) sau de vanzarea terenului de langa Real 1, pe care fostii primari au vrut sa-l vanda cu 4 mil euro mai putin ! si exemplele pot continua...Macar Bolojan face ceva si faptele chiar vorbesc de la sine. Dar probabil ca cei din opozitie "trebuie" sa se lege de orice si sa-l conteste la orice pas. Am prieten maghiar care l-a votat pe Bolojan la al doilea mandat. Si asta este o premiara, adica clar a vazut diferenta fata de ceilalti primari. Fiti obiectivi !
Postat 18 Aprilie 2013, 10:54 de anonim100
RUSINE
''Nu vorbim aici de sute de case sau de cine stie ce monumente istorice !!! '' NU ITI ESTE RUSINE? DECI CASA UNUI OM NU MERITA RESPECT DECAT DACA E MONUMENT ISTORIC ?
Postat 18 Aprilie 2013, 10:54 de @anonim100
bati campii
Prietene anonim100, ce are sula cu prefectura? proiectul Podul Sovata nu a atentat la dreptul de proprietate al nimanui. sa termine argatii primariei cu postari aberante prin care vor sa explice cetateanului naiv cat de eficace sunt masurile Bolovanului.
Postat 18 Aprilie 2013, 10:49 de @anonim100
Incercati sa ganditi si din alta perspectiva - PARTEA 1
Cei care sunteti impotriva acestui proiect locuiti acolo sau sunteti tot aceiasi care nu erau deacord cu podul Sovata??!! Tin minte si atunci se gaseau toti desteptii sa spuna ca nu este bun, ca nu isi are rostul, ca zona etc, deci abureli evident, pentru ca daca mergi acum in zona vezi trafic continu acolo, deci se justifica si a fost o idee foarte buna. Asa ca incercati sa vedeti si altfel lucrurile. Este vorba de a demola o parte din cateva case pentru a dezvolta ceva. Nu vorbim aici de sute de case sau de cine stie ce monumente istorice !!! Iar daca centrul devine pietonal, are dreptate Bolojan cand spune ca acolo mai degraba s-ar justifica o zona comerciala decat de locuit. La urma urmei si acum sunt o gramada de spatii comerciale acolo. Mie sincer nici nu mi-ar placea sa am geamurile direct la strada ca si acum este trafic destul de mare acolo. Sau ca si cum ai locui pe Republicii si sa ai geamurile direct acolo. Deci despre ce vorbim? Ca le tot plangeti de mila la cativa oameni care inca mai stau poate cu geamurile la sosea, pentru ca restul sunt spatii comerciale. Asa ca mai ganditi putin, nu doar sa spunem nu pentru ca am auzit cuvantul \"demolare\". Cat despre cei care il t
Postat 18 Aprilie 2013, 10:35 de anonim100
CRIMINALI in serie avem noi in ORADEA
va omoara, atat va tortureaza pana isi ating scopul :B A N U L !!!CRIMINALI in serie avem noi in ORADEA si ii privim cu nepasare pana ne infuriem ca ZDRENTELE si gata cu jocul asta malefic si provocator, nu iese fum fara CFOC , atentie !! BOLOJAN sa demisioneze nu sa mai sustina jaful public si sa intretinem milionari cu licitati publice si credite din banci, cerem falimentul HOTILOR !
Postat 18 Aprilie 2013, 10:33 de naspa
e naspa cand faci ceva OBLIGAT
Primaria nu te poate OBLIGA sa demolezi iesiti in strazi si PROTESTATI daca nu sunteti de acord , NICI legea nu te poate obliga sau incalca dreptul tau de proprietate privata, dar e pacat ca va OMOARA in final!
Postat 18 Aprilie 2013, 10:30 de naspa
inapoi in comunism
''Proprietatea privata este un moft'' ca sa citam clasici inca in viata. Mai intai atenteaza la case, dupa aceea la fronturile stradale ale terenurilor intravilan. Ma bucur ca traseistele consiliere, una cu Facultatea de Drept absolvita si cealalta in curs de absolvire, nu au avut timp sa ii explice Bolovanului notiuni elementare de drept constitutional si drept civil cu referire la DREPTUL DE PROPRIETATE PRIVATA. O sa iasa cu scandal si cu procese pe banda rulanta si asa si trebuie ! Iar voi pseudoziaristi, acoliti si aserviti, daca sunteti mandri de munca voastra si o puteti numi ''presa libera'', inseamna ca v-a murit constiinta si ultimul neuron functional.
Postat 18 Aprilie 2013, 10:23 de Cristi
mare figurant!
Eu am o firma de constructii (demolari). Ma ofer voluntara sa ii demolez casa lui DAIA. Gratis!!! Cand incepem?
Postat 18 Aprilie 2013, 09:37 de sanda
DAIA
Draga DAIA. Am o idee. Pt a da un exemplu pozitiv, hai sa incepem cu demolatul imobilului tau. Ca doar asa este oriunde in lume.
Postat 18 Aprilie 2013, 09:04 de Pentru ca
comentarii inutile
Degeaba tot faceti atatea comentarii , de cand e lumea asta orasele s-au dezvoltat prin demolari.Peste tot in lume este valabil acest lucru.
Postat 18 Aprilie 2013, 08:46 de daia
Avantaj pentru cei care isi pierd casele = noua teorie oradeana 2013
Bolojan e atit de priceput la afaceri incit, pe vremea cind avea o baraca cu un ABC printre blocurile din Aleşd, a reuşit să acumuleze atitea datorii, incit a falimentat si a trebuit sa vina unul dintre fratii Micula sa-l salveze de la sinucidere. Din 2008 incoace, acelasi Bolojan experimenteaza pe Oradea ceea ce nu a reusit pe baraca lui de tablă cu o gaură în faţă, adică să o aducă la un grad de indatorare care sa faca imposibila executarea silita.
Postat 18 Aprilie 2013, 08:34 de MOON
Vin vemuri grele
Idea vine de la o discutie cu rectorul universitatii? Nu au loc pe strada studentii? Aveti rabdare ca studentii sunt in scadere continua. O sa incapa incurand in microbuze nu va fi nevoie de autobuze si nici macar de trotuarele existente. Bolojan nu implica Universitatea ca nu este cazul. Este mai falita ca primaria. Asa conducatori asa institutii.
Postat 18 Aprilie 2013, 06:49 de a
Te-ai tampit domnule!!!
Domnule primar v-ati tampit de-a binelea.Cum puteti vorbi cu asemenea usurinta despre demolarea caselor unor oameni.Munca de-o viata a unor oameni.Parca a-ti fi spalat pe creier, cu sufletul impietrit, fara simt fata de oameni.Din moment ce Piata Unirii devine pietonala in mare parte, cum vor ajunge in spatele ei atatea masini si mai ales tramvai de necesita largirea soselei.Peste tot in lume zonele vechi sunt conservate pt ca dau valoare unui oras.Gasiti alta solutie si lasati in pace zona veche a orasului.Am ajuns sa scoatem oamenii si casele si sa punem in locul lor masinile?
Postat 18 Aprilie 2013, 01:57 de Boom
****
Apropo! De cand studentii merg in grupe (''jumatate de grupa de studenti''), probabil tinandu-se de manuta ca la gradinita? Bolojane, ce explicatie puerila!
Postat 18 Aprilie 2013, 00:36 de ****
****
Piei Satana! La exorcizare cu el (la Tanacu)!!!
Postat 18 Aprilie 2013, 00:30 de ****
Mai intai investitori, apoi demolatori !
Orice demolare se poate face dupa semnarea de contracte cu investitori seriosi in zonele respective , pe baza de proiecte aprobate si termene clare, altfel patim ca si cu podul Macio . PUG mai prevede linii de tramvai pe strada Avram Iancu, pentru legatura cu Universitatea. Trebuie inteles ca deocamdata productia si serviciile aduc veniturile principale deci angajatii merita prioritar un transport civilizat spre parcurile industriale. Universitatea trebuie sa se dezvolte calitativ mai intai. Prioritatea maxima este scoaterea serviciilor cu publicul ale tuturor institutiilor din zona centrala si pe cat posibil concentrarea lor intr-o zona accesibila si cu suficiente locuri de parcare .Apoi : exista un intreg cartier viran in spate la Infratirea. Sa se construiasca acolo un bulevard pana la Gara de Vest, cu linii de tramvai pe mijloc, arteziene , cladiri P+3 , ca nu trebuie demolat mai nimic. Puscaria trebuie scoasa undeva pe langa CET II. Un mall si/sau centru cultural e mai adecvat si mai profitabil in locul ei .
Postat 18 Aprilie 2013, 00:03 de Inginer
Eroare!
Modul de gandire al arhitectului Ciolacu, prezent (am inteles) la conferinta de presa, este eronat, deoarece un asemenea "stimulent" gandit pentru cei care accepta sa se retraga 3 metri (apropos: de unde se cunoaste daja distanta..? este proiectul deja intocmit..??) de a li se accepta un regim mai mare de inaltime, contravine regulilor generale care stabilesc "a priori" regimul de inaltime, si nimeni nu poate deroga de la prevederi...! Este aberant mecanismul gandit...!!!! Conform Atlasului zonarii functionale, document "invocat" in conferinta de presa, si care este instrumentul de lucru al administratiei locale in prezent, nu limiteaza regimul de inaltime la P+1... Zona este C5 care permite, citez: "Birouri categoria A si B, Hoteluri, Spatii comercilae, Locuire in cladiri mixte, etc. fara a le limita regimul de inaltime!!! Cel mai elocvent exemplu este cladirea bancii ATE Bank (P+2), situata la coltul cu str. Cuza Voda, dar si cladirea liceului Aurel Lazar, mult mai inalta decat "relativul" P+1, dar si cladirea Brigazii de Pompieri Crisana care este P+3...!!!! Si inca o serie de cladiri care deja sunt P+3 cat promit earhitectul... Pana la urma, criteriul "P+1" sau orice alt regim de inaltime nu spune NIMIC deoarece P+1 poate fi si la inaltimea de 6 m - deci 3 m pe nivel - dar si "sa spunem" 18 m - deci 9 metri pe nivel -. Elocvent in acest caz este elementul "cota la streasina" sau "cota la cornisa" nu regimul de inaltime...
Postat 17 Aprilie 2013, 23:16 de pieton
@ cristi
"Bolo-Bolo-Bolo-uri" - imi place asta - breveteaza-o! E clar ca realitatea bolovanului e cu totul alta decat a noastra - ori deraiaza la greu, ori e disperat si nu mai tine cont de nimic (macar de bunul simt fezabil, legal!), ori deja da cu tifla - tot o deraiere, in fond - crezandu-se invincibilul stapan deplin al orasului iar, noi, supusii sai fara drept de opinie! (oare de ce imi aminteste atitudinea asta de o persoana impuscata candva, cu vreo 23 de ani in urma? pana si in ideea paranoica, aceea ca este iubit si sustinut, ii seamana...)
Postat 17 Aprilie 2013, 22:34 de O oarecare
doamne pazeste!
Edilul a subliniat că retragerea frontului stradal este o măsură impusă de arhitectura locului. "Poate nu este soluţia cea mai bună, dar să vedem care sunt alternativele, pentru că dacă vom respinge toate propunerile nu vom face niciodată nimic", a spus primarul?????????????? Arhitectura locului domnule Primar?Ce stiti dumneavoastra despre arhitectura si urbanism?Nu mai debitati aiureli...ceea ce faceti dumneavoastra se numeste sistematizare comunista nu URBANISM.Poate nu realizati ca infigeti un pumnal in inima orasului!Doamne dumnezeule ce mi-a foat dat sa traiesc in propriul meu oras!
Postat 17 Aprilie 2013, 21:43 de alt_oradean
Pe Avram Iancu sunt deja cladiri P+3
In plina criza, cand orasul e plin de datorii, sa demolezi ca sa poate face motociclistii si studentii smecheri liniute, noaptea, si pe Avram Iancu, pare sa fie o noua sponsorizare care Constructorii de casa a Primariei. Cladirea cu placa memoriala (montata de Primaria Oradea) de la intersectia Avram Iancu / Iuliu Maniu are doua etaje inalte. La fel si urmatoarea. Cladirea turceasca, cea mai veche din Oradea, dupa Cetate, are chiar trei etaje. Deci care e faza ca le demolam si vom avea avantajul de-a construi inapoi tot o cladire multi-etajata? Doar bla-bla-bla-uri. Sau, daca vreti, Bolo-Bolo-Bolo-uri
Postat 17 Aprilie 2013, 21:25 de cristi
poate...
@Carp III: mie explicatia data mi se pare plauzibila! Proprietarii de-acum le pot vinde la preturi bune iar noii investitori isi pot scoate banii prin construirea de P+3(locuinte posibil de vandut la preturi mult mai mari)iar spatiile comerciale pot fi inchiriate la preturi foarte bune! Ceea ce am scris se refera la procedura tehnica a vanzarii/cumpararii si ce urmeaza. Ce nu inteleg eu de unde ar veni linia de tramvai si cum se poate introduce mai ales pe Armatei Romane-Universitatii-Islazului-Real. Strazile sunt relativ inguste(le poti largi daca se renunta la parcari)iar la Cimitir ar trebui sa se faca o "curba" in unghi drept in directia Islazului-Real
Postat 17 Aprilie 2013, 20:04 de TDS
++++
Ce-ar fi sa faci tu afaceri bune cu casa lu ma-ta si-a lu ma-ta mare..mai lasa oamenii in pace si nu-i mai purta lui Rus de grija...ori ai obligatii.....
Postat 17 Aprilie 2013, 19:57 de unu
Serios?
Si din ce bani veti plati domnule primar? Bugetul orasului e cu minus si Bolajan vrea sa faca proiecte de since fiction. Orasul trebuie fluidizat? Deci atata prostie nu am mai vazut in viata mea. Domule bolojan mergeti in Londra si sa vedeti cum se fluidizeaza traficul? Prin demolare? Nu. Pur si simplu in anumite zone lumea umbla cu autobuzul si pe jos. Oradea e un oras mic si nu e suprapopulat si nici traficul nu e imposibil. Ar fi frumos sa demolati tot orasul si sa-l construiti d ela zero si dca as epoate va rugam sa semene cu Viena insa pe ce bani? Tot bugetul il bagati in parcuri si in prostii. Schimbati sistemul de incalzire al orasului cu unul eficient si ieftin si curatati artera de intrare in oras dinspre ungaria.
Postat 17 Aprilie 2013, 19:55 de a.
te cheama Alesdul!!!Du-te!!!!
BA, EU AM CREZUT CA TU ESTI NUMA PROST..DAR LA TINE-I GRAV.....Prea faci tu gargara pe o chestie tampita si pe deasupra irealizabila...cam cum ai facut cu proprietarii de caini...ceva faci tu in spatele fumigenelor?????!!!!!!
Postat 17 Aprilie 2013, 19:52 de soso
Delir- pierdere a simtului realitatii
Am citit de mai multe ori, am crezut ca nu vad bine. Ia uite ce-l doare pe primar: " trotuarul este prea îngust pentru a putea circula o jumătate de grupă de studenţi, cu atât mai puţin un număr mare de pietoni". Astea-s cuvintele primarului in al carui mandat s-au ingustat toate trotuarele la cel mult un metru, alea cateva care au ramas mai late, fiind circulate si de masini, functionand si ca parcari. Pentru delirul asta, Bolojan ar merita o camasa de forta.
Postat 17 Aprilie 2013, 19:37 de AB
E de poveste toată treaba sau e doar la misto?
Hai bre, ca nu cred. Nu poate fi nimeni atat de nebun sa spuna atatea tampenii si pe deasupra sa si scape. Cine sa sparga atatea case si drumuri, pe ce bani si dupa aia sa si amenajeze traseul? Nebunia are limitele ei si se va dezumfla la un moment dat ca sa lase loc numai de prostie.
Postat 17 Aprilie 2013, 18:08 de TAMTAM
Cam până la ce nivel de cretinism se duce oraşul acesta ?
E clar, încă odată dacă mai era cazul, că primarul ăsta e total paralel cu realitatea, atât el cât şi cei care-i susţin trăznăile. Auzi tu inteligenţă: proprietarul unei locuinţe de pe Avram Iancu să dea 3m din casă la municipalitate (cadou probabil), după care să vândă vreunui potenţial comerciant (dacă va exista) felia rămasă din imobilul orientat către stradă, după care să-şi construiască pe banii lui (adică de vreo 3 ori mai mult decât ia de la comerciantul cumpărător încă inexistent şi de vreo 1000 de ori mai mult decât îi dă primăria ca facilitate la taxa de autorizare nouă pe un teren ce nu există încă, dar s-ar putea să fie disponibil din 2018 încolo pe centură undeva), iar apoi pe tronsonul liber de pe Avram Iancu să tragă, viitorii foşti plătitori de taxe şi impozite, o linie de tramvai către cimitir şi, în sfârşit, ca buni contribuabili, noi toţi, să privim cu "mândrie" locală şi să plătim reconstrucţia pereţilor (faţadelor) spaţiilor care rămân după demolarea respectivă.
Postat 17 Aprilie 2013, 17:34 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON