URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2016, 17:15

Bolojan cere susţinere pentru Referendum: "Nu am niciun fel de proprietate sau interes personal în Sînmartin!"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan consideră neîntemeiată reclamaţia făcută la Avocatul Poporului de liderul PSD Liviu Dragnea prin care cere instituţiei să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea OUG 15 din 2016, care permite organizarea consultărilor publice simultan cu alegerile.

"Din punctul meu de vedere nu există niciun motiv ca Ordonanţa să fie declarată neconstituţională", a declarat Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă. Edilul a precizat că normativul promovat "de urgenţă" nu modifică regulile în timpul jocului, aşa cum susţin reprezentanţii PSD, principalii opozanţi ai referendumului pentru unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin.

"Pe de o parte, ordonanţa avea caracter de urgenţă pentru că legea încălca dreptul autorităţilor locale de a consulta populaţia într-o problemă de interes local. Pe de altă parte, ea doar aduce lămuriri că prin referendum se înţelege atât referendum naţional cât şi referendum local, dar nu schimbă regula în timpul jocului. Nu se pune problema că unii se pregăteau să joace fotbal şi ordonanţa vine şi impune reguli de rugby", a spus primarul.

Apel către candidaţi

Mai mult chiar, Bolojan a făcut un apel la toţi candidaţii în scrişi în cursa electorală să promoveze referendumul. "În calitate de primar al Oradiei fac un apel la toţi cei care candidează la funcţia de primar al municipiului, de consilier local sau chiar consilier judeţean şi care solicită votul orădenilor, să îşi îndemne electorii să meargă să voteze la referendum aşa cum îi îndeamnă conştiinţa", a spus Bolojan.

Liberalul a afirmat că "acest referendum se ţine pentru a-i consulta pe cetăţeni într-o problemă locală" şi le-a cerut candidaţilor să "îi îndemne pe cetăţeni să voteze cu "da" la referedum sau să le explice de ce să nu voteze, dar să o facă cu argumente".

Primarul a reluat teza conform căreia "unul din mijloacele prin care municipiul îşi poate menţine ritmul de dezvoltare de 6% din PIB-ul local e ca, pe lângă industria care a asigurat dezvoltarea economică din ultimii ani, să avem şi alte motoare de dezvoltare, aşa cum este zona de turism şi servicii care se poate dezvolta foarte bine având în vedere patrimoniul oraşului, de la monumentele istorice la apele geotermale".

Referendum fără informare!

În stilul caracteristic, Ilie Bolojan a ţinut să dea o replică reprezentanţilor PSD care susţin că organizarea referendumului simultan cu alegerile îi va permite să îşi facă reclamă electorală mascată eludând prevederile Legii alegerilor locale 115 din 2015, extrem de strictă cu cheltuielile de campanie.

"Ca nu aibă nicio grijă cei care se tem de referendum, vreau să spun foarte clar că Primăria nu va cheltui niciun leu în afară de tipărirea buletinelor de vot şi nu va face nicio cheltuială care să poată fi interpretată că ar promova un anumit candidat sau un anumit curent de opinie", a spus edilul.

Primarul nu s-a referit, însă, deloc la dreptul publicului de a fi informat cu privire la chestiunea supusă consultării publice, precum şi la normele europene care recomandă ca autorităţile ce organizează asemenea referendumuri să faciliteze popularizarea tututor argumentelor, fie ele pro sau contra.

"Totul are o limită!"

Vizibil iritat, Bolojan a avut, în schimb, un mesaj pentru cei care susţin că ar promova unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin pentru că ar avea proprietăţi în localitatea învecinată.

"Am văzut că postacii şi răspândacii postează tot felul de mizerii pe site-uri, de aceea declar fără echivoc că nu am niciun fel de proprietate sau interes personal în Sînmartin", a spus liberalul.

Edilul s-a declarat hotărât să ceară celor care îl acuză că ar avea interese personale în campania pentru referendum să îşi demonstreze afirmaţiile în instanţă. "Va trebui probabil să îi dau în judecată. Sunt obişnuit cu criticile şi înjurăturile în 12 ani de când fac politică, dar totul are o limită!", a spus Bolojan.

Primarul de Oradea mizează speră că din cei 90.000 de orădeni care se prezintă, de regulă, la vot în cadrul alegerilor locale, peste 56.000 de cetăţeni cu drept de vot să se exprime şi în privinţa unificării localităţilor Oradea şi Sînmartin astfel încât referendumul să fie validat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Postacii si raspandacii , sunt in fapt majoritatea oradenilor
Oare de ce ii este frica,sau este deranjat Bolojan de cei cativa postaci,raspandaci daca reprezinta un procent de numai 5% ? Adevarul este altul,iar acest lucru nu va convine.Urmariti comentariile pe bihon.ro sau pe eBihoreanul,majoritatea sunt impotriva Referendumului, majoritatea nu sunt de acord cu masurile dictatoriale initiate de Bolojan Ilie,ordonatorul principal de creditare pe proiecte in Oradea. Intrunirea cu cetatenii din Iosia,care a avut loc pe str. Mestesugarilor in data de 17.05.2016 a fost edificatoare in acest sens.Toti sunt impotriva proiectelor paranoice initiate/aprobate de administratia Bolojan in aceasta zona a orasului. Blocurile de zece etaje ,aflate pe un proiect ,de-alungul str.Onestilor spre Calea Aradului,in imediata apropiere a caselor ,sunt initiative care nu sunt pe placul cetatenilor aflati in aceasta zona. Bolojan,a negat acest lucru,pana cand un oradean i-a prezentat planurile si acordurile semnate chiar de el,primarul Oradei impreuna cu Lipoveanu A.In fata faptului implinit, Bolojan a replicat ca el a dat in concesiune terenul,iar proprietarul,daca dorewste sa construiasca blocuri,el nu se poate opune !!?? Unde este Institutia Arhitectului Sef,cu pozitia specialistului legat de respectarea unui ritm ,a unui echilibru,a unei simetrii arhitecturale,pentru a se implini Legea echilibrului si a armoniei atat de vitale dezvoltarii unei urbii.Dezvoltarea ,ascensiunea unei urbii nu se cladeste in dispretul total al opiniei cetatenilor sai,ci prin coroborarea bunei credinte,a implicarii reale,a ravnei profesionale a celor chemati sa lucreze pentru oras intr-un registru ireprosabil de tinuta morala - in respectul cetateanului si al banului public.Deci,Bolojan Ilie are motive sa-i fie frica de acei asa-zisi "5 procente",care in fapt,sunt majoritatea oradenilor.
Postat 19 Mai 2016, 23:21 de platona
Sunteti maximum 5 procente :)
Ceata lui Pițigoi e omniprezenta pe net. Doar suntem in plina campanie electorala! Macar mai scoateti asa...de-o bere. Ca Partidu n-o duce prea bine in Bihor! :)
Postat 19 Mai 2016, 09:47 de Neutryno
Auleuuuuuu
Din ciclul-Un tzaran avea o iapa -...sunt ultimile zvirniri megalomane ale unui personaj de trista amintire.....Doamne apara si pazeste de omul fudul si sarac...!!!!!!!!!
Postat 19 Mai 2016, 09:28 de grigore
ce construim?
mda, trebuie bani pentru dezvoltare si buget la oras - multi bani aruncati cu lucrarile in oras, care consuma mult prea mult din buget. niciodata, absolut niciodata lucrarile nu sunt terminate la timp, iar iarna in permanenta apare cate o avarie la magistrala masii in 9 puncte zen in tot orasul, astfel incat sa nu fie discriminare intre cartiere. dezvoltam aeroportul, dar jegul ala de pascu ramane comandant pana il muta definitiv la rulikoswky. cam multe nu se leaga dom primar! cate scoli sau licee s-au contruit? ca stiu sigur ca o gradinita a fost ridicata in oras in ultimii 10 ani. cate baruri si cazinouri s-au construit in oras?! multumim primariei care are cabinet de urbanism doar ca sa poata da salarii!
Postat 18 Mai 2016, 19:50 de roger
Pacat
Bolojan du-te acasa..ai nenorocit orasul asta..
Postat 18 Mai 2016, 18:38 de Tinas
Domnului Primar - partea a 2-a
Mai tii minte de ce-a fost retinuta Olguta Vasilescu, dle Bolojan? Cica s-ar fi reabilitat niste cladiri in Craiova pentru a-si face ea "imagine". Pai la tine de ce nu se poate aplica aceeasi regula cu retinerea? Pui de-un referendum sa-ti faci "imagine". Ca doar e acelasi lucru ca la Olguta.
Postat 18 Mai 2016, 18:08 de Aghaurr
Domnului Primar - prima parte
Personal, te consider un tip inteligent si iti recunosc capacitatile. Nu cred in ruptul capului (fara nicio urma de jignire) ca ai da dovada de prostie, implicindu-te in aceasta campanie pentru folosul tau personal. Dar nici noi nu sintem prosti sa nu ne dam seama ca exista interese ascunse in "legarea" celor doua localitati. Ce-i asa de greu de cercetat in legatura cu proprietarii de terenuri din acea zona, SAU DACA S-AU FACUT COMASARI DUBIOASE cu acele terenuri si persoanele care le-au facut? DACA LE-AU FACUT! Ca o parere personala, s-au facut si acolo sint terenuri care valoreaza milioane de euro.
Postat 18 Mai 2016, 18:05 de Aghaurr
Te cred, toti mintim!
Nea ilie, arata-mi un singur obiectiv, UNUL, realizat in timpul mandatelor tale terminat la timp si in conditii de calitate ireprosabila! DOAR unul! In rest poti sa le vinzi gogosi prostimii care probabil te va realege... Cine se aseamana se aduna!
Postat 18 Mai 2016, 13:12 de pinonel
.
Cel mai bun răspuns dat postacilor PSD v fi faptul că referendumul va trece de data asta. Şi punct.
Postat 18 Mai 2016, 07:31 de Mekong_Delta
propunere
Dacă tot insistă Bolojan să transforme o comună în oraș, îi propun să transforme Birtinul din sat în oraș si să se ducă primar acolo...
Postat 18 Mai 2016, 01:26 de caragiale
Bolojan are dreptate.Totul are o limita !
Argumentele lui Bolojan.." ..criticile, injuraturile postacilor si raspandacilor...sunt obisnuit...dar totul are o limita " Ei,nu mai spune !Dar procesele cetatenilor, aflate pe rolul instantelor ,cu Primaria Oradea nu se datoreaza cumva,in mare parte si Dvs? Ura, dusmanie,ingradirea drepturilor cetatenesti,polite platite oradeanului "reclamangiu"(cu atitudine civica), sunt numai cateva modalitati de relationare ale primarului Bolojan cu cetatenii. Asa ca,in aceeasi nota, la fel spunem si noi, majoritatea oradenilor :TOTUL ARE O LIMITA ! NU candidatului Bolojan.Nu Referendum.
Postat 18 Mai 2016, 00:20 de platona
TDS
@Mick : Cu un plus de atentie ati fi sesizat ca semnez TDS ! Daca aveti o intrebare pentru PSD adresati-o direct ! Eu , ca cetatean m-am adresat Institutiei Avocatului Poporului ! Ce termene va fixa CCR nu stiu ! Da , stiu cum sta treaba cu Ordonantele dar sper totusi sa se delibereze cu celeritate , pana in 5 iunie 2016 !
Postat 17 Mai 2016, 22:02 de TDS
@ TSD
CCR nu are cum sa blocheze OUG, aceasta isi poroduce efecte juridice de la data publicarii in M.O.,iar curtea nu are cum sa se pronunte in 4 saptamani a supra constitutionalitati ei. de ce nu face PSD demersuri pt a sesiza CCR, nu stiti, e cam greu sau preferati sa l puneti pe ciorbea sa o faca, ca norocul ca i priceput baiatul in ale dreptului constitutional si nu o sa o faca?
Postat 17 Mai 2016, 21:37 de User anonimizat
Nu Băsescu 2 !
DIS-PE-RA-RE !
Postat 17 Mai 2016, 21:19 de vocilebihoreanului29
DETERGENTUL PUR ! TE SPALA DE ORICE
@AgentulTermic : " Nerusinatule " , adica te iei de fosta mea vecina ? Minunata I.I.F. ? Dar ce ti-a facut biata femeie ? O biata asistenta care ingrijeste cu devotament bolnavii ! Am spus BOLNAVII ! Ce nu pricepi ? SHAME ON YOU ! Da-o naibii de Selina ! ! Acolo " e " neo...CE TE BAGI TU ? Acest text este un PAMFLET ! Orice asemanare cu persoane din viata reala este PUR intamplatoare !
Postat 17 Mai 2016, 21:01 de TDS
n-ai tu...
...are concubina ta, ditamai casa construita de Selina !!! De-aia n-ai luat-o de nevasta, ca sa nu apara in declaratia de avere ce acareturi are concubina, din salariul de asistenta ! Sictir !
Postat 17 Mai 2016, 20:48 de AgentulTermic
MIAU MIAU
@David : Ce inseamna " pisolcos " ? Mie mila se scrie " mi-e " ! Nu stau acum " SAT-I" " eSplic " de ce...
Postat 17 Mai 2016, 20:16 de TDS
.
Windos + TDS = 2 pesedisti pisolcosi, care nici in ultima suta de metri nu isi revin. Mie mila de viata voastra distrusa fratilor
Postat 17 Mai 2016, 20:08 de David
UN POST DE PRESEDINTE AL VENEZUELEI pt. BOLOJAN
In mod normal OUG va fi blocata de CCR ! Probabil de aici iritarea evidenta ! Daca totusi OUG va ramane in picioare asta va fi ! Totusi pericolul ar exista si in aceasta varianta ! Si de aici un plus de iritare ! Ilie Gavril Bolojan considera ca detine adevarul absolut ! NU-L DETINE ! In ce calitate isi permite sa faca recomandari celorlalti candidati ?
Postat 17 Mai 2016, 19:16 de TDS
Du-te, mă...
Mai las-o-n spanac, Bolojan! Iar începi cu poeziile învățate de pe la "experții în comunicare" de la București?!? Poezii de adormit copiii... Non multa, sed multum - zice un dicton latinesc... Sau (mai bine)- "Ad calendas graecas" - adică niciodată.frate...
Postat 17 Mai 2016, 19:15 de Danutz
Parerea mea
" le-a cerut candidaţilor să îi îndemne pe cetăţeni să voteze cu "da" la referedum sau să le explice de ce să nu voteze, dar să o facă cu argumente " ... Sa ne explice el de ce "da" cu argumente
Postat 17 Mai 2016, 19:02 de boris
Bolojan Ilie Gavril !!!
Impozitul pe proprietate, pe care eu îl plătesc anual în ”piramida” în care sper să nu te conservi pe restul perioadei de falimentat Oradea, reprezintă fix 95% din salariul tău brut lunar ... așadar, un pic mai mult de 12 ca mine, îți asigură salariul anual !!! Cum îți permiți să mă faci postac și răspândac pe banii mei, *** ??? Ieși afară *, dacă nu ești în stare să gestionezi banii orădenilor autentici ... ne-am săturat de vinituri ca tine !!!
Postat 17 Mai 2016, 19:01 de WinDos
CORECTURA
Chiar aceste afirmatii... , cei care scriu pro sunt evident oameni progresisti.
Postat 17 Mai 2016, 18:51 de TDS
RECLAMA ELECTORALA
Chiar aceste reclamatii sunt o reclama electorala mascata ! In plu observ ca Ilie Gavril Bolojan preia termeni consacrati ca " postaci " , " raspandaci "... Urmeaza " mancatori de mici " si " bautori de bere " ? Imi place sa vad ca toti cei care scriu contra sa sunt catalogati " postaci " , cei care scriu pro sunt evident sunt oameni progresisti , care inteleg ce este bine pentru urbe etc. ! PS Ma bucur ca nuvoi fi dat in judecata de stimabil pentru ca eu nu am afirmat niciodata ca ar de tine proprietati in Sanmartin ! Dar ca OUG nu este in regula AFIRM DIN NOU , RASPICAT !
Postat 17 Mai 2016, 18:47 de TDS
Minciuna are picioare (scurte) !!!
La edil, picioarele (SUA) sunt deja transformate în metri (EU), iar la calculul total sunt niște ari pe care se ridică o clădire ce se măsoară în metri pătrați !!!
Postat 17 Mai 2016, 17:38 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON