URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2013, 18:08

Boeriu şi Bodea cer desfiinţarea timbrului de mediu şi includerea taxei de poluare în preţul carburanţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei doi senatori liberali din judeţul Bihor, Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea, au depus marţi la Biroul Permanent al Senatului un proiect de lege pentru eliminarea actualului timbru de mediu şi transformarea lui în taxă de poluare care să fie inclusă în preţul combustibililor, la valoarea de un ban pe fiecare litru de carburant. De asemenea, conform proiectului de lege, toţi banii astfel colectaţi vor fi folosiţi doar pentru împăduriri.

"Noi am pornit de la constatarea că taxa de poluare datorată de posesorii de autovehicule din România a cunoscut de-a lungul anilor mai multe variante, dar niciuna nu a fost bazată pe un principiu echitabil, şi anume cel de a plăti în funcţie de cât poluezi, adică de cât circuli", a declarat pentru BIHOREANUL senatorul Cristian Bodea, unul dintre cei doi iniţiatori ai proiectului legislativ.

Potrivit acestuia, prin iniţiativa legislativă înregistrată la Senat, cei doi autori urmăresc "abrogarea taxei de mediu, care moşteneşte aceleaşi probleme ca şi formele precedente ale taxei şi este la fel de vulnerabilă în faţa proceselor de despăgubire, precum şi instituirea unei taxe de poluare de un ban pe litrul de combustibil (indiferent că este vorba despre benzină, motorină sau gaz petrolier lichefiat)". Acest fapt, spun liberalii, "ar asigura o colectare pe măsura poluării, conform principiului poulezi doar cât circuli".

Senatorul Cristian Bodea a spus că şi cheltuirea banilor colectaţi în acest fel, prin includerea taxei de poluare în preţul combustibililor, ar fi mai uşor de controlat, iar destinaţia lor ar fi exclusiv pentru împăduriri.

"Sumele colectate în acest fel vor merge doar în Fondul de Ameliorare pentru Împăduriri, astfel că vom avea o destinaţie clară şi ne vom asigura că banii sunt folosiţi cu adevărat şi numai pentru compensarea efectelor poluării, deoarece Ministerul care va avea în subordine pădurile va fi obligat, tot prin iniţiativa noastră, dacă ea va fi adoptată, să prezinte anual un raport cu privire la sumele colectate şi la modul de folosire, impunând astfel o responsabilizare a factorilor de decizie din domeniu şi o transparenţă totală în cheltuirea banilor", a mai spus senatorul Cristian Bodea.

"În actuala formă a timbrului de mediu, la fel ca şi în precedentele forme, indiferent că s-au numit taxă de poluare ori de primă înmatriculare, aveam situaţii aberante din punct de vedere fiscal şi al protecţiei mediului, deoarece nici vechimea autovehiculului, nici tipul motorizării - euro 2, 3, 4 sau 5 - şi nici capacitatea cilindrică nu indicau în mod clar cât poluează un autovehicul într-un an, dar consumul de carburanţi este cel mai bun indicator", a mai explicat senatorul liberal.

Bodea a mai afirmat că această formă de "plată a poluării" se aplică cu succes şi în alte state europene, "Germania fiind recunoscută pentru această practică generatoare de fonduri consistente la bugetul de stat, dar fără a spolia posesorii de autovehicule".

"Impactul socio-economic, în varianta propusă de noi, este în limite acceptate, taxarea cu un ban pe litrul de carburanţi fiind suportabilă de către populaţie şi fără riscul de a declanşa scumpiri în lanţ, dată fiind valoarea infimă adăugată în preţul iniţial al acestora", a spus senatorul Cristian Bodea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Doi piţigoi !?!
Ăştia doi sunt buni de zânzanie în USL. Păcat de ei că au ajuns pe lista indezirabililor care nu vor mai fi în veci parlamentari. Altfel, ce poţi spune despre o iniţiativă care are adeziunea a milioane de români !?! Data viitoare să veniţi cu o propunere prin care nimeni să nu mai plătească taxe şi impozite ... atunci veţi avea cel puţin 15 milioane de aderenţi şi puteţi candida sau ajunge, unul preşedinte şi celălalt premier !?!
Postat 24 Aprilie 2013, 22:26 de Carp III
BRAVO BODEA !! BRAVO BOIERIU !!!
FELICITARI CELOR DOI LIBERALI!!! PDListii si PSDistii NE-AU UMPLUT DE TAXE SI SUPRATAXE!! IN SFARSIT O LEGE FACUTA CU CAP! FELICTARI SENATORILOR LIBERALI!
Postat 24 Aprilie 2013, 15:05 de Aris
buni sunteti!
da, \"minunata propunere\"! nu e de ajuns ca platim in pretul carburatilor si devalizarea bancorex? aia cu fratii paunescu, prietenii basescului si proprietari b1, bleah!
Postat 24 Aprilie 2013, 09:48 de mihnea
taxe
Lolek si Bolek li se potriveste perfect celor doi. Adica sa plateasca toti fraierii iar smecherii care aduc masini de prin Germania si alte tarisoare sa beneficieze. De pe unde au preluat ideile astea??? Liberalii tot liberali. Cat mai multe taxe pe prostime.
Postat 24 Aprilie 2013, 08:15 de horia
@fifi
Nu meditez prostii decat pe bani !
Postat 24 Aprilie 2013, 08:01 de gigi
DUBLA TAXARE !!!
Pai nu se poate pentru ca deja exista taxa de poluare in actualul pret al combustibililor!!!! Aceas "TIMBRU", aceasta taxa poarta diferite denumiri pentru a nu se suprapune ca denumire peste cea care EXISTA deja in pretul carburantilor ea, TIMBRUL fiind de fapt o taxare dubla a aceleasi probleme. FOMITII de guvernanti nu vor renunta la aceste taxe pentru ca au nevoie de multiiiiiiiiii bani sa acopere gaurile din bugetele personale. Intr-un fel ei isi respecta promisiunea de a nu marii valoarea taxelor dar....... dar inventeaza cu frenezie noi si noi taxe , lucru pe care nu l-a promis !!!! Asa ca fraierilor USL-isti tineti curu la bataie !!!!
Postat 24 Aprilie 2013, 07:51 de scortosul
@ gigi
gigi zi-ne tu cum ii cu dreptu' comunitar, ca vad ca esti jenial! te imploram! nu ne lasa in intuneric! lumineaza-ne!
Postat 23 Aprilie 2013, 23:10 de fifi
Doi papagali care nu stiu nici o boaba de economie si de drept
Lolek si Bolek au initiative intr-un domeniu unde sunt plante ! Mai tampitilor puneti mana pe carte sau intrebati un avocat specializat in drept comunitar care o sa va explice de ce nu se poate ce vreti voi.
Postat 23 Aprilie 2013, 21:09 de gigi
Lolek si Bolek
Clovnii astia doi ar fi trebuit sa-i intrebe pe penalii de la finante/buget, chitoiu si voicu, de ce nu se poate aplica ,,ideea" cu 1 ban/litru. Guvernul uslamist are nevoie de bani ca de aer si are nevoie ACUM, nu in 10 ani, sponsorii, militarii, militistii, clientela politica, etc, nu asteapta, isi cer recompensa !
Postat 23 Aprilie 2013, 18:41 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON