URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2015, 15:07

Bilanţul procurorilor pe anul trecut: 462 crime, aproape 12.000 de furturi și de 4 ori mai mulți corupți decât în 2013!

Anul 2014 a fost unul încărcat pentru procurorii din Bihor și Satu Mare, care au avut în lucru aproape 55.000 de dosare penale din care au reușit să soluționeze puțin peste 24.000.

Cifrele apar în raportul de bilanț al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, prezentat, marți, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din Bihor și Satu Mare, la care au fost prezenți procurorul general al României, Tiberiu Nițu, procurorii Gheorghe Muscalu și Florentina Gavadia și Dan Chiujdea din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și președintele Curții de Apel Oradea, judecătorul Andrei Rus, respectiv șeful Poliției județului Bihor, chestorul Liviu Popa, și cel al Inspectoratului de Poliție Satu-Mare, comisarul șef Florentin Vad.

În raport a fost menționat „cu regret" și cazul fostului șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, suspendat din funcție, arestat și trimis în judecată pentru fapte de corupție, şi se trage un semnal de alarmă, căci cifrele indică o creștere a numărului de infracțiuni comise pe raza celor două județe față de anii precedenți.

Astfel, potrivit unui extras al bilanțului transmis de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, în 2014 au fost anchetate 462 de crime, aproape 12.000 de furturi, cu 30% mai multe decât în anul precedent, dar și 60 de cazuri de corupție, din care 31 de luare de mită, de patru ori mai multe decât în 2013.

Situația prezentată este, însă, pentru două județe, Bihor și Satu Mare, căci documentul transmis de Parchet nu prezintă situația dosarelor pe unități locale de Parchet, sau măcar pe Parchete județene.

Cert e însă că, potrivit cifrelor, anchetatorii au reacționat mai prompt în cazurile care privesc prejudicierea bugetului de stat - infracțiunile la regimul achiziţiilor publice, de evaziune fiscală, de contrabandă -, instituind măsuri asiguratorii pentru recuperarea pagubelor.

Astfel, în cauzele de evaziune fiscală soluţionate în 2014, s-au instituit măsuri asiguratorii în valoare de 45.271.543 lei, de peste 4 ori mai mult faţă de anul 2013, când măsurile asiguratorii luate s-au cifrat la 10.840.275 lei.

"Anul 2014 a fost un an de referinţă, cu impact major asupra întregului sistem judiciar marcat de intrarea în vigoare a Noului Cod penal, precum şi a Noului Cod de procedură penală. Obiectivele prioritare au fost îmbunătăţirea activităţii de urmărire penală şi de supraveghere a cercetărilor penale, prin creşterea fermităţii şi operativităţii, pregătirea permanentă a procurorilor, unificarea practicii judiciare", a explicat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Tiberiu Sigheartău.

Un mare ajutor a venit, a precizat el, din partea specialiștilor antifraudă care îşi desfăşoară activitatea pe raza Curţii de Apel Oradea, care au contribuit la dovedirea evazioniștilor întocmind 133 de rapoarte de constatare, 13 investigaţii financiare pentru indisponibilizarea de bunuri, 8 procese-verbale ca urmare a verificărilor efectuate şi 61 de opinii de specialitate - puncte de vedere solicitate de către procurori.

Cifrele din bilanț dezvăluie faptul că, în 2014, a continuat să rămână mare numărul infracțiunilor la Codul rutier,1509 la număr, cauzele principale fiind consumul de băuturi alcoolice, starea precară a multor drumuri naţionale, insuficienta supraveghere a minorilor de către părinţi, dar și teribilismul unor șoferi.

Consultați în galeria de documente cifrele exacte cu hoții, tâlharii, contrabandiștii și criminalii dovediți de procurorii din Bihor și Satu Mare!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON