URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 10 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Aprilie 2012, 15:42

Banii de la Guvern împărţiţi după partid: Ţîrle cu grosul, Bolojan cu "mirosul"...

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine împarte parte îşi face! În pragul campaniei electorale, Guvernul Ungureanu a spart puşculiţa ca să dea bani pentru lucrări administraţiilor locale şi judeţene conduse de oamenii PDL.

Distribuirea celor 648,2 milioane lei din Fondul de rezervă bugetară alocat de Guvern pentru completarea veniturilor administraţiilor locale s-a făcut pe criterii de partid, grosul banilor fiind împărţiţi între democrat - liberali.

Conform Hotărârii de Guvern semnată de premierul Mihai Răzvan Ungureanu miercuri şi publicată, vineri seară, în Monitorul Oficial, Consiliul Judeţean Bihor, condus de preşedintele Radu Ţîrle, proaspăt revenit în PDL, a primit printre cele mai mari sume.

Ţîrle se poate lăuda că a atras în judeţ nu mai puţin de două milioane lei. Aceaşi sumă a mers la Consiliile Judeţene din Alba Iulia, Arad, Bistriţa - Năsăud, Botoşani, Cluj, Tulcea şi Timiş, toate conduse de reprezentanţi ai PDL.

În contrapartidă, reprezentanţii UDMR, partenerii democrat liberalilor la nivel central, au obţinut pentru Consiliul Judeţean Covasna ce mai mare sumă din ţară: 4,8 milioane lei!

În total, în Bihor au primit bani din Fondul de rezervă al Guvernului 54 de unităţi administrativ-teritoriale, din care 30 sunt conduse de reprezentanţi ai PDL şi 25 au primari UDMR, în timp ce doar cinci unităţi administrativ-teritoriale cu primari PNL au primit asemenea fonduri, doar trei cu edili PSD şi una singură condusă de un reprezentant al PC.

Cele 55 de unităţi administrativ-teritoriale conduse de primari PDL şi UDMR au primit în total 18,175 milioane lei, iar cele 9 unităţi conduse de primari din PNL, PSD şi PC au primit 1,4 milioane lei.

PDL şi UDMR iau partea leului!

Cum era de aşteptat, în Bihor grosul banilor au fost luaţi de primarii PDL. Cea mai mare sumă, 1,4 milioane lei, a mers la Primăria Marghita urmată, la mare distanţă, de comuna Sânmartin (580.000 lei). Oraşul Ştei a primit 500.000 lei, la fel ca şi comuna Sântandrei, iar oraşele Vaşcău şi Nucet au primit câte 375.000 lei, respectiv 370.000 lei.

Nici UDMR nu s-a lăsat mai prejos. Oraşele Salonta, Săcueni şi Valea lui Mihai, conduse de primari ai Uniunii, au primit fiecare câte 800.000 lei, iar comuna Borş şi-a rotunjit veniturile cu 320.000 lei.

Oradea, la coadă...

Distribuţia fondurilor pe criterii politice a dus la situaţia şocantă ca Primăria Oradea, condusă de liberalul Ilie Bolojan, să primească doar 40.000 lei. Suma este cu atât mai scandaloasă cu cât este de 10 ori mai mică decât fondurile alocate unor comune conduse de primari democrat-liberali precum Balc, Căbeşti sau Tărcaia.

Practic, municipiul reşedinţă de judeţ a primit de la Guvern aceiaşi bani ca Primăria Spinuş, mai puţin decât administraţia locală din Popeşti (50.000 lei) şi sub jumătate din cei 85.000 lei cât au luat fiecare dintre comunele Copăcel şi Finiş, toate conduse de primari ai opoziţiei.

De altfel, în majoritatea cazurilor localităţile conduse de primari ai opoziţiei au trebuit să se mulţumească cu puţin sau chiar nu au primit bani deloc. Spre exemplu, conduse de primari liberali, administraţiile locale din oraşele Aleşd şi Beiuş nici măcar nu apar pe listă. Pentru Guvern, ele nu există...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
36 Comentarii
PDL
Postacii pedelisti s-au suparat cumva? Au uitat cum era cand se pipaiau cu Udemerishtii??? Cine iubeste si lasa, e fatuca pedeleasca....:)))) PS Pasteti fericiti "mah" oua portocalii :)))
Postat 09 Aprilie 2012, 22:47 de kaboom
ce bani ????
Să fim serioşi, municipiul Oradea a fost cel mai avantajat la distribuirea sumelor de echilibrare bugetară, care s-au transmis prin consiliul judeţean în martie a.c. iar pe parcursul anului trecut, aproape toate proiectele municipalităţii au beneficiat de cotă parte, virate de la nivel naţional, la fiecare cofinanţare locală necesară aplicaţiilor curente de finanţare. Pentru edificare, luaţi desfăşurătorul de plăţi şi încasări de la primărie. Aşa că nu minţiţi, că vă bate Cel de sus, chiar daca nu are legtura directa cu Tarle ! CJ este condus de Ţîrle+PNL+UDMR care, la ultima rectificare, a dat la Oradea tot grosul. Bolojan, in loc sa ia banii si s-ai foloseasca cum trebuie, i-a alocat pentru Republicii 10, adica pentruu o cladire revendicata si retrocedata ungurilor mizercordieni. Vedem aceasta schema oare a cata oara ?? Ei bine, ne mai trebuie bani si pentru drumurile judetene deja incepute anul trecut, nu numai pentru casele si bisericile catolice si reformate din Oradea. Ne-am saturat de nesimtirea si hotiile astea !
Postat 09 Aprilie 2012, 01:04 de nail
secret
mah kaboou, esti mult mai prost decat e necesar...ai creierul cat o nuca. si aia putreda.
Postat 09 Aprilie 2012, 00:13 de santinel
aha
crapa gunoiul kaboou si nu a luat Transilvania !!!!! hehehehehhehehe....
Postat 09 Aprilie 2012, 00:06 de Loaici
buda si pesta porcina peste iredentismul unguresc
HHHHHHAHAHAHAHA.........Arda-va focul, GUNOAIELOR ! JIGODII SEPARATISTE !
Postat 08 Aprilie 2012, 23:54 de pt mda, gozborul imp
pt kaboou (mda)
CJ este condus de Ţîrle+PNL+UDMR care, la ultima rectificare, a dat la Oradea tot grosul. Bolojan, in loc sa ia banii si s-ai foloseasca cum trebuie, i-a alocat pentru Republicii 10, adica pentruu o cladire revendicata si retrocedata ungurilor mizercordieni. Ei bine, ne mai trebuie bani si pentru drumurile judetene deja incepute anul trecut, nu numai pentru casele si bisericile catolice si reformate din Oradea. Si noi ne-am saturat de nesimtirea si hotiile voastre !
Postat 08 Aprilie 2012, 23:49 de gozbori nesimtiti
bai kaboou
dejectiilor, SUNTEM CU OCHII PE VOI si la momentul potrivit va vom scoate si din gaura de sarpe !!! ti s-a spus mai jos !
Postat 08 Aprilie 2012, 23:44 de @mda
Hai sa fim noi
Nu sunt KABOOM, si nu sunt nici ungur. Sunt un roman satul sa dau biruri care pur si simplu nu se mai vad. Kiss 'em goodbye! Adica, odata ce le-ai dat - la revedere! Mergeti prin Pipera sau Snagov, daca vreti sa va vedeti banii! Sau eventual in Craiova, Suceava, Bacau etc. EU VREAU SA PLATESC PENTRU BIHOR. Si eventual Cluj, Alba, Sibiu, Timis, Arad - cu conditia ca si ei ar plati pentru mine. NOI suntem cei care conteaza pentru noi! Nu capusele din Moldova, Oltenia si restul Sudului. Nu ma incalzeste cu NIMIC ideea de Romania, mai mult ma intereseaza de binele meu si al copiilor mei! Am fost 100% sincer in ceea ce am zis aici. Deci, da-o naibii de nationalitate - traiasca traiul bun! Si bunul simt! Hai TRANSILVANIA !!! LIBERTATE !!!
Postat 08 Aprilie 2012, 23:33 de mda
ce bani ?
CJ este condus de Ţîrle+PNL+UDMR care, la ultima rectificare, a dat la Oradea tot grosul. Bolojan, in loc sa ia banii si s-ai foloseasca cum trebuie, i-a alocat pentru Republicii 10, adica pentruu o cladire revendicata si retrocedata ungurilor mizercordieni. Ei bine, ne mai trebuie bani si pentru drumurile judetene deja incepute anul trecut, nu numai pentru casele si bisericile catolice si reformate din Oradea.
Postat 08 Aprilie 2012, 19:45 de atentie la vot
?????
ce cladire ? e o ilegalitate flagranta ! in primul rand ca imobilul nu a apartinut ungurilor mizericordeni sau cum le spui. e un imobil al Statului Roman !
Postat 08 Aprilie 2012, 19:41 de oradean
mah kaboou
cladirea de pe Republicii pt care acum biro r. da cu subsemnatul la procuratura sau despre retrocedari gen cadea, etc ...
Postat 08 Aprilie 2012, 19:36 de kisshubooulibasaung
Pt. BOOM
De acord, ca principiu, cu asigurarea printr-o ipotecă imobiliară. Doar ca principiu, pentru că şi eu am o casă pe care vreau să o pun la punct, că a început să-i cadă rău tencuiala. Şi sunt de acord s-o ipotechez primăriei dacă mi-o repară pe bani publici. Aşa şi cu Republicii 10. După retrocedare este o clădire privată. Ca şi casa mea, a ta şi a altora. Dar bunul simţ îmi spune că nu pot să apelez la banul public pentru ninteresul meu privat. Apropo ... bunul simţ nu-l caracterizează nici pe Bolojan şi nici pe ungurii mizerdicordieni. Mai ales în acest caz. Iar capitolul din care se face plata de la bugetul local nu are nici o relevanţă, tot ban public este şi se constituie tot din taxe şi impozite.
Postat 08 Aprilie 2012, 19:30 de Carp III
cretinule
n-ai uitat dar esti escroc. este o trasatura specifica... a fost un exemplu. ca el mai sunt destule, magarule. hehehehehhe.....
Postat 08 Aprilie 2012, 19:26 de @Boom-kaboou
@nail
Las-o mai moale cu manipularile astea de doi bani.Banii destinati pt cladirea din Republicii 10 fac parte din sumele alocate cultelor bisericesti.Adica in loc sa le dea banii care li se cuvin prefera sa-i investeasca in reabilitarea cladirii.Primaria a ipotecat cladirea pt a fi sigura ca recupereaza suma.Ideea e buna pt ca oricum cladirea trebuie renovata inainte sa se accidenteze cineva.Iar sumele de bani le revin de fapt si de drept tuturor cultelor.A fost un articol amplu despre acest subiect dar tu mizezi pe faptul ca am uitat.Ei bine nu am uitat.
Postat 08 Aprilie 2012, 18:53 de Boom
pt gunoaiele iredentiste, separatiste, izolationiste !
dejectiilor, SUNTEM CU OCHII PE VOI si la momentul potrivit va vom scoate si din gaura de sarpe !!!
Postat 08 Aprilie 2012, 18:10 de !!!
iredentismul ungureasc
in nebunia lor, iredentistii unguri, au incercat si mai incearca inca, prin diferite actiuni sa puna mana pe Transilvania. varianta asta esuata, expirata, cu banii e doar una. in fapt, ungaria a furat, a jefuit din Transilvania, exploatand, jefuind, discriminand si nedreptatindu-i pe romani sute de ani. pana la urma s-a facut dreptate, iar iredentismul unguresc isi traieste acum agonia, uitand-se cu ochi rai, rosii, la avutul altora.
Postat 08 Aprilie 2012, 17:56 de pt. $$$$$$$
@kaboou (mda), gunoiul separatist-izolationist
ce cultura ai tu ma, gozule ? cultura furtului, a nesimtirii si a escrocheriei grofilor venetici ? astea nu ne caracterizeaza pe noi, romanii cinstiti (exceptie fac doar cozile de topor, rebuturi care oricum reprezinta un procent extrem de mic). marsh in pusta si faceti acolo separatism, daca va permite cineva.
Postat 08 Aprilie 2012, 17:38 de $$$$$$$
@nail
dar cladirea de pe Republicii pt care acum biro r. da cu subsemnatul la procuratura sau despre retrocedari gen cadea, etc ... astea cum s-au facut ?
Postat 08 Aprilie 2012, 17:26 de $$$$$$$
buda si pesta porcina peste iredentismul hunguresc
mah kaboou, de ce a intrat ungaria in faliment ? la care Poarta dau ungurii bir ? de ce voteaza ungurii, indivizi profund anti-romani, pt ca asa cum bine zicea cineva mai jos, salariile sunt cele mai mici din tara iar despre coruptia si hotiile celor pe care ungurii ii aleg tot timpul, vehiculandu-le tot felul de mizerii izolationisto-separatiste, s-a tot scris pana si in bihoreanul, despre care nu putini spun ca sunt trompetele udemeristilor sau ziarul unguresc, udemerist de limba romana ! mah, sugaciule, acestea sunt cauzele care ne trag si incearca sa ne traga in urma cu sute de ani.
Postat 08 Aprilie 2012, 17:19 de @kaboou-sugaciulgozb
Nu va mai mirati. deschideti ochii si alegeti cum trebuie.
CJ este condus de Ţîrle+PNL+UDMR care, la ultima rectificare, a dat la Oradea tot grosul. Bolojan, in loc sa ia banii si s-ai foloseasca cum trebuie, i-a alocat pentru Republicii 10, adica pentruu o cladire revendicata si retrocedata ungurilor mizercordieni. Ei bine, ne mai trebuie bani si pentru drumurile judetene deja incepute anul trecut, nu numai pentru casele si bisericile catolice si reformate din Oradea.
Postat 08 Aprilie 2012, 17:04 de nail
pt kaboou, gunoiul frustrat
bai dejectie, du-te si pune vama la m.a.t.a in pyzda pe undeva pe la Tisa ! huu..... gunoi frustrat! Bihorul are cele mai mici salarii din tara iar ungurii voteaza numai cretini izolationisti, separatisti. nu vor sa vorbeasca romaneste.
Postat 08 Aprilie 2012, 17:02 de pt kaboou
Asa ne trebuie!
Fratilor, nu fiti orbi! Degeaba ne intrecem in gasirea explicatiilor, cauza e una singura: Bihorul cotizeaza la bugetul central sume mult mai mari decat cele de care beneficiaza prin astfel de \"alocari\". Intr-un cuvant, platim bir la Poarta! Asa ca, nu erau chiar deplasati cei care ziceau - mai in gluma, mai in serios - sa se puna vama la Brasov! Adevarul e ca, pentru noi - transilvanenii, Romania nu este decat o frana in calea progresului. Pur si simplu avem alta cultura... Prin independenta Transilvaniei (fie si numai financiara), am fi beneficiarii DIRECTI ai fondurilor cotizate ca impozite si taxe. Adevarul e ca, sunt deja aproape 100 de ani de cand Romania ne trage inapoi. Ma intreb cat va mai trece pana vor fi destui cei care isi dau seama de asta. Destui pentru a schimba ceva. Astept pareri!
Postat 08 Aprilie 2012, 15:19 de mda
fix egal cu minus
Nu inteleg unde e problema...Se stie ca aia din PDL fura de rup. Asa ca, desi primariile pedeliste au primit bani, braviiiiii cetateni din aceste localitati, vor vedea tot atatia bani cati au vazut cei din localitatile aflate sub ocupatie liberala, pesedista etc...Vreau sa vad urmatorii domnitori, daca schimba sistemul asta rupt in freza. Sunt 99% sigur ca nu :) 1% e hazard...
Postat 08 Aprilie 2012, 13:35 de kaboom
@. Poate fara tinere de minte
Veneticul asta de gibon, ce a adus bihorenilor cand a fost secretar general al guvernului PeNaL ?! Sau ce proiecte a sustinut cand a fost prefect ? A dat jos jaluzelele de la ,,cusetele'' vamesilor....un fas ! Da' cum ajunse preamare, cum se itira si proiectele, precum ciupercile dupa ploaie ! Ce ti-e si cu parandaratul asta....A venit coldus si l-am facut om, noi, prostimea, face-l-ar DNA-ul vedeta la stirile de la 7 !
Postat 08 Aprilie 2012, 11:37 de aiurel
pretul vanzarii
3.700-pretul cu care s-a vandut barnau de la cefa pdl-ului!
Postat 08 Aprilie 2012, 10:05 de risc
@safe, @mru si altii fara minte
Ati uitat PeNaLilor cand tariceanu si armeanu aruncau cu banii precum la manelisti cata mu*e a primit Bihorul/Oradea ?! Ati uitat ca popa ciordel era vice la senat si prieten de betii cu orban al mic si n-a adus un leu pt. drumurile din judet ? Si acum vor sa ne faca bine cu forta ! (Si) de aia suntem aici, ca au toti retardatii drept de vot si aia care nu tin minte nici cum ii cheama ))) = :
Postat 08 Aprilie 2012, 08:33 de .
JOS bolojan !
fara de partid [07.04.2012, 17:03] CJ este condus de Ţîrle+PNL+UDMR care, la ultima rectificare, a dat la Oradea tot grosul. Bolojan, in loc sa ia banii si s-ai foloseasca cum trebuie, i-a alocat pentru Republicii 10, adica pentruu o cladire revendicata si retrocedata ungurilor mizercordieni. Ei bine, ne mai trebuie bani si pentru drumurile judetene deja incepute anul trecut, nu numai pentru casele si bisericile catolice si reformate din Oradea.
Postat 08 Aprilie 2012, 05:33 de JOS bolojan !
ca de obicei...bihoreanul spune adevarul doar pe jumatate...
In niciun mandat pana acum Oradea nu a primit atatia bani de la CJ ca si in ERA Bolojan-Tirle. Ceea ce nu stiu multi oameni este ca Oradea primeste oricum bani de la guvern cu dedicatie speciala si ca treaba CJ este sa distribuie banii primiti catre primariile din judet spre care nu vin bani decat de la CJ sau din fonduri europene. Ce s-a intamplat in ultimii ani a fost anormal si consider ca pentru prima oara in ultimii 4 ani CJ a distribuit fondurile cat de cat corect. Prin alocarea celor mai multe fonduri catre Oradea s-a creat un dezechilibru in care orasul nostru "inflorea" iar restul judetelui aproape ca murea de foame.
Postat 08 Aprilie 2012, 04:58 de cinevacuvalva
amarasteanu
Meritati sa suportati, ca de la baSe lua ti TEPI Ceausescu a fost un mic, mic , copil comparativ cu TEPARUL Rominilor . Fara mobilizari in strada nu vom scapa de acest tata al lui Ceausescu , diferenta va fi ca nu va fugi la Targoviste pt. ca ica traieste Gelu V Voiculescu va alege o locatie numai de el si de Elena stiute ......Heloooooooo
Postat 07 Aprilie 2012, 20:40 de MRU
MIE ......
Mie GREATA !? SCARBA !? LEHAMITE !? de ceea ce se intampla ? Nu , in nici un caz . Sunt stari care nu mai exprima , aceste lucruri . Pentru care ,starile pe care le genereaza nu au verbe in dictionarul limbii romane .
Postat 07 Aprilie 2012, 20:26 de politicos
sa crape pedistii!
sa nu uitam ca pentru asta trebuie sa le multumim votantilor basescieni! niste boi.
Postat 07 Aprilie 2012, 18:46 de mircea
sa crape pedistii!
CENZURAT
Postat 07 Aprilie 2012, 18:39 de sena
Ii cade mustata fara bani in campanie
Cu cate fonduri europene si cofinantari se lauda grasanul? In martie a fost al treilea pe lista si a avut grija sa imparata fondurile cu firmele favorite!
Postat 07 Aprilie 2012, 18:10 de Huda Facariu
Bani fara de partid
CJ este condus de Ţîrle+PNL+UDMR care, la ultima rectificare, a dat la Oradea tot grosul. Bolojan, in loc sa ia banii si s-ai foloseasca cum trebuie, i-a alocat pentru Republicii 10, adica pentruu o cladire revendicata si retrocedata ungurilor mizercordieni. Ei bine, ne mai trebuie bani si pentru drumurile judetene deja incepute anul trecut, nu numai pentru casele si bisericile catolice si reformate din Oradea.
Postat 07 Aprilie 2012, 17:03 de Musca
Ală gogonată !?!
Să fim serioşi, municipiul Oradea a fost cel mai avantajat la distribuirea sumelor de echilibrare bugetară, care s-au transmis prin consiliul judeţean în martie a.c. iar pe parcursul anului trecut, aproape toate proiectele municipalităţii au beneficiat de cotă parte, virate de la nivel naţional, la fiecare cofinanţare locală necesară aplicaţiilor curente de finanţare. Pentru edificare, luaţi desfăşurătorul de plăţi şi încasări de la primărie. Aşa că nu minţiţi, că vă bate Cel de Sus chiar dacă nu are comunicare directă cu Ţîrle.
Postat 07 Aprilie 2012, 16:55 de Carp III
Betia puterii.
Acesta este modelul descentralizarii administratiei publice promovat si sustinut de regimul basescian. Primarii puterii se imbata cu apa rece, dar, cu siguranta, nu vor mai avea aceasta placere. Aceasta mita electorala nu va schimba soarta alegerilor din acest an, iar cei care au comis abuzuri vor raspunde pentru batjocura banului public.
Postat 07 Aprilie 2012, 16:26 de SAFE
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON