URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2017, 18:39

Avertisment al unui fost ministru al Sănătăţii: Unificarea cărţii de identitate şi a cardului de sănătate poate dăuna grav pacientului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatorul UDMR Bihor Cseke Attila, fost ministru al Sănătăţii în Guvernul Boc, în cadrul căruia a promovat introducerea cardului de sănătate, critică proiectul propus acum de către Ministerul Afacerilor Interne privind includerea datelor electronice din acest document într-un altul, şi anume în cartea de identitate a tuturor cetăţenilor români.

„Nu suntem împotriva informatizării administraţiei, dimpotrivă, am fost un promotor al cardului de sănătate, dar propunerea unificării acestuia cu cartea de identitate prezintă câteva probleme importante”, a explicat Cseke într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi.

Senatorul bihorean a amintit că proiectul privind unificarea cardului de sănătate cu cartea de identitate nu este nou, existând încă din vremea guvernării USL, în 2013. „UDMR şi atunci a atras atenţia că se putea crea o interferenţă în utilizarea datelor medicale înscrise în cipul cardului de sănătate de către personalul MAI, neautorizat să aibă acces la ele”, a spus Cseke.

Parlamentarul a explicat că în cipul cu datele medicale din cardul de sănătate există informaţii privind diagnosticul de risc vital (precum hepatită ori cancer), privind bolile cronice ale titularului (ca de pildă diabetul), ca şi acordul declarat la notar pentru folosirea organelor în vederea transplantului după decesul titularului.

„Toate aceste informaţii ţin de intimitatea persoanei şi constituie secrete profesionale medicale, la care puteau avea acces angajaţii MAI, conform proiectului din 2013. Acum s-ar elimina aceste informaţii din noul document, ca să nu existe riscul interferării bazelor de date. Mai mult, s-ar elimina din documentul unificat şi informaţia privind calitatea de asigurat sau neasigurat la CAS a persoanei, ceea ce este o informaţie elementară, cardul de sănătate nici nu avea sens fără această informaţie”, a spus Cseke.

Senatorul a afirmat că, pe de altă parte, proiectul actual al MAI păcătuieşte şi prin faptul că nu garantează eficienţa noului document unificat. „Cardul de sănătate a avut multe sincope în funcţionare, au fost zile întregi când nu a funcţionat. Acum, după ce s-au cheltuit bani pentru implementarea lui, se cheltuiesc alţii pentru noul document, dar cine garantează că noul sistem va funcţiona fără sincope?”, a subliniat senatorul Cseke Attila. „Noi (n.r. – UDMR) vom insista să primim răspunsuri la aceste întrebări”, a încheiat el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON