URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2015, 18:34

Aleşii Bihorului înfiinţează în cadrul Consiliului Judeţean o nouă Direcţie, care să facă proiecte pentru a atrage fonduri UE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După "lupte seculare care au durat mii de ani", adică intense eforturi de negociere între partidele reprezentate în Consiliul Judeţean Bihor, începute cu trei ani în urmă şi finalizate săptămâna trecută, aleşii bihorenilor au trecut la reformarea instituţiei prin care sunt conduse treburile judeţului. Concret, la propunerea preşedintelui CJ, Cornel Popa, consilierii judeţeni au votat marţi modificarea organigramei şi înfiinţarea unei Direcţii al cărei rol va fi exclusiv redactarea şi aplicarea proiectelor cu fonduri europene.

Modificarea organigramei CJ s-a făcut prin comasarea a diferite compartimente din cele două Direcţii, Tehnică şi Economică, în servicii de specialitate, şi tot în cadrul CJ a fost înfiinţată o a treia Direcţie, de Dezvoltare Regională, Programe şi Proiecte cu Finanţare Externă, care va fi formată, la rându-i, din trei servicii: de Dezvoltare Durabilă şi Planificare, de Elaborare a Proiectelor şi, în fine, de Monitorizare şi Implementare a Proiectelor.

Noua Direcţie va avea 25 de posturi, din care 7 vor fi ocupate prin transferarea unor specialişti din structurile actuale, iar ceilalţi prin concursuri. Acestea urmează să fie organizate imediat ce îşi va da avizul în consecinţă Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Până în prezent, doar Primăria Oradea a fost singura autoritate a administraţiei locale din judeţul Bihor care a avut o structură anume însărcinată să elaboreze şi urmărească atragerea de fonduri europene pentru proiecte de dezvoltare locală, şi anume Direcţia de Management a Proiectelor cu Finanţare Internaţională, condusă întâi de Marcel Boloş, între 2008-2012, iar de atunci de către Marius Moş. În ceea ce priveşte CJ, această instituţie a avut doar o direcţie, externalizată, care s-a ocupat cu proiecte transfrontaliere, adică făcute obligatoriu "în pereche" cu autorităţi şi instituţii din judeţul ungar Hajdu Bihar.

Tot marţi, aleşii bihorenilor au actualizat organigramele, statele de funcţii şi regulamentele de organizare şi funcţionare ale unora dintre serviciile publice subordonate CJ, precum Spitalul de Psihiatrie Nucet, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor, Camera Agricolă, Monitorul Oficial, Şcoala de Arte Francis Hubic, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti, revistele Familia şi Varad, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Direcţia Social-Comunitară, centrele medico-sociale din Popeşti şi Nucet şi societatea Pază şi Protecţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Şi pentru cine o să facă proiecte ???
Că localităţile judeţului pot fi beneficiarele directe, în condiţiile în care judeţul nu are mai nimic în proprietate care să facă obiectul acestor fonduri ... ce a fost de inventat s-a făcut iar rezultatele se văd precum orizontul !!! Practic CJ a avut şi are o asemenea structură, nu ar trebui să inventeze mare lucru decât o mai bună colaborare şi responsabilizare între direcţii şi servicii existente, dar cei care se pricepeau au plecat deja în privat, iar cei rămaşi nu au de unde să se înmulţească !!!
Postat 01 Aprilie 2015, 19:45 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON