URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Ianuarie 2017, 18:40

Alarmant: În Peştera Urşilor este o concentraţie uriaşă de radon!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un grup de cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai trag un semnal de alarmă: turiştii care merg în Peştera Urşilor sunt expuşi la concentraţii uriaşe de radon, un gaz radioactiv care favorizează apariţia unor boli precum leucemia sau cancer pulmonar.

În timp ce concentraţia medie în Europa este de 98 Bq (Becquerel)/mc, în peştera din Bihor valorile sunt în intervalul 1.000 - 2.000 de Bq/mc. Drept urmare, oamenii de ştiinţă care au făcut măsurătorile recomandă ca ghizii să petreacă un timp limitat în grotă.

"În peşteri trebuie implementate protocoale pentru expunerea profesională. Este vorba de Peştera Urşilor, foarte vizitată, unde un ghid, în sezonul cald, ar trebui să îşi limiteze circuitele la 12 ore pe lună. În peşteri - Urşilor, Muierii, Polovragi, cele mai vizitate - cu un mare potenţial turistic, valorile sunt în intervalul 1.000 - 2.000 de Bq/mc. Sunt puncte pe traseul turistic unde valorile sunt mari şi unde ar trebui staţionarea limitată pe durata unui circuit turistic, poate chiar evitate anumite zone, iar ghizii şi personalul expus profesional ar trebui să fie informaţi şi să îşi limiteze expunerea. Aici este nevoie de o monitorizare riguroasă, anuală, de control anual al dozei", a declarat Alexandra Cucoş-Dinu, managerul Facultăţii de Ştiinţa şi Instituţia Mediului (FSIM) din cadrul UBB Cluj Napoca, citată de news.ro.

Cercetătorii acestei facultăţi au făcut mai multe măsurători, realizând prima hartă de radon din România, care, însă, nu este publică deocamdată.

"Pe baza a aproximativ 5.000 de măsurători de radon interior, media expunerii în România ar fi de 176 Bq/mc, mai mult de 11% din rezultate fiind peste nivelul legiferat, respectiv de 300 Bq/mc. Asta înseamnă că ne situăm într-o zonă de risc ridicat, media europeană fiind de 98 Bq/mc. Măsurătorile au acoperit 42% din teritoriul ţării şi tot ce ne dorim este să completăm harta dacă se poate în acest an, astfel încât să putem identifica toate zonele de risc care înseamnă tot ce este peste 300 de Bq/mc şi unde ar trebui măsurători detaliate şi implementat un protocol riguros de control, adică monitorizare, prevenţie şi remediere unde este cazul. Este vorba de prevenire în cazul construcţiilor noi, în zonele cu potenţial urbanistic, dar şi de remediere a construcţiilor vechi", a mai spus Alexandra Cucoş Dinu.

Managerul FSIM a precizat şi că în 180 de şcoli, grădiniţe şi primării monitorizate din Alba, Timiş şi Suceava a fost înregistat un nivel ridicat de radon.

Potrivit profesorilor care au realizat studiul, cea mai simplă metodă de a evita efectele negative al radonului este aerisirea corectă a încăperilor.

Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului şi care este emanat prin sol. Potrivit datelor OMS, peste patru milioane de decese au drept cauză poluarea cu radon. Pe de altă parte, în cantităţi foarte mici, radonul este folosit în diferite terapii pentru tratarea inflamaţiilor şi durerilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
REPLICA
`turisti care merg in Piata Ursilor` !:))=)) Care turisti merg in Piata Ursilor? ca si noi am vrea sa mergem nu de alta!:))=))Redactia Bihoreanul faceti bine de corectati greseala ` Piata ` cu Pestera`!:))=))Acesta este opinia lui Romanul _Simplu.
Postat 27 Ianuarie 2017, 10:20 de Romanul_Simplu
What?!
In Jermania, in Francia, sau in orice loc din UE nu iaste radion? Ha?! Te pomeniesti ca de la comunisti o fi toxicitatia asta. Haaaa haaa haaaa. Bun, acuma sa purcedem la Diznilend, cu toti capitalishtii! Plizzzzz, bi siriously!
Postat 27 Ianuarie 2017, 10:14 de Maricel
articol de 2 lei
un articol penibil.
Postat 27 Ianuarie 2017, 09:18 de Iosca
și apa de FELIX e tot RADONICĂ!
pt cine nu cunoaște! mai trebuie stabilit între ce valori, dragi scăldători de FELIX!!! :))))
Postat 27 Ianuarie 2017, 00:00 de ADINA
Cernobal
Atunci se explica si decesele ursilor care probabil hibernau intr-o veselie acolo oarecandva. Practic saracii se bagasera de buna voie intr-un Cernobal natural ,ca sa intelegem si noi mecanismu.
Postat 26 Ianuarie 2017, 18:56 de Iness
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON