URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2012, 17:32

Adio, SOS Dogs! Fundaţia de protejare a câinilor comunitari părăseşte Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fundaţia SOS Dogs, specializată în protecţia câinilor comunitari, se retrage din Oradea după 9 ani de colaborare cu municipalitatea. Organizaţia a fost nevoită să îşi restrângă activitatea datorită sistării fondurilor din partea finanţatorului englez.

"Având în vedere faptul că finanţatorul ne-a anunţat că nu ne mai poate aloca fonduri, suntem în situaţia de a nu ne mai putea continua activitatea", a declarat pentru BIHOREANUL Carol Lazar, directorul SOS Dogs Oradea.

Lazar susţine că organizaţia îşi va continua activitatea, însă la un nivel mult mai redus. "Ne vom ocupa de localităţile mai mici. Vom avea o clinică mobilă şi vom face sterilizări în comunele din jurul Oradiei sau în oraşele din judeţ, în baza unor colaborări punctuale cu primăriile", a spus directorul SOS Dogs.

Activitatea da, angajaţii nu!

Iniţial fundaţia intenţiona să se retragă din Oradea de la 1 august, dar la cererea municipalităţii a acceptat decalarea termenului până pe 1 septembrie, pentru ca Primăria să poată face toate demersurile pentru preluarea activităţii de către Administraţia Domeniului Public.

"Am discutat cu directorul ADP, Liviu Andrica, care şi-a asumat această responsabilitate. În cursul lunii iulie Consiliul Local va hotărî preluarea activităţi SOS Dogs, urmând ca din august să se facă preluarea activelor de la adăpostul de câini, iar din septembrie gestionarea problemei câinilor comunitari să revină exclusiv municipalităţii", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Şeful executivului local a declarat că ADP va prelua activitatea de colectare şi sterilizare a câinilor comunitari dar nu şi pe cei 11 angajaţi ai fundaţiei. "ADP va avea posibilitatea să preia un medic veterinar. În rest, se va ocupa de această activitate cu angajaţii pe care îi are", a declarat primarul.

Cheltuieli de 12.000 euro pe lună

Ilie Bolojan a mai spus că municipalitatea a fost înştiinţată încă de la începutul anului că fundaţia urmează să îşi restrângă activitatea ca urmare a încetării finanţării. "Anul acesta am avut de deja două întâlniri cu partenerul englez. Acesta ne-a spus că cheltuie cam 12.000 euro pe lună şi că nu mai poate susţine această cheltuială. Partenerul a cerut Primăriei 8.000 euro lunar ca să continue colaborarea, ofertă cu care nu am putut fi de accord. Suma este prea mare", a declarat Bolojan.

Edilul a mai spus că odată cu preluarea gestionării problemei câinilor comunitari municipalitatea va propune din nou Consiliului Local adoptarea unei hotărâri privind obligativitatea sterilizării câinilor comunitari, dar şi a celor cu stăpân. "Cine are câine va trebui să îl sterilizeze sau, dacă nu doreşte, să plătească o taxă. Din aceşti bani Primăria va plăti hrana câinilor din adăpost, va amenaja noi ţarcuri pentru plimbatul câinilor şi altele", a zis primarul.

Municipalitatea a mai încercat să promoveze în vara anului trecut o hotărâre similară privind controlul reproducerii câinilor de pe domeniul public şi privat dar s-a lovit încă din faza de dezbatere publică de opoziţia puternică a organizaţiilor de protecţia animalelor şi a consilierilor locali ai PDL şi ai UDMR. Proiectul de hotărâre va fi supus din nou dezbaterii publice în vara acestui an, după ce municipalitatea va prelua activitatea SOS Dogs.

22.938 de câini sterilizaţi

Colaborarea dintre Fundaţia SOS Dogs şi municipalitatea orădeană a demarat în anul 2003. Pricipalul finanţator al acestui proiect a fost de-a lungul celor 9 ani omul de faceri britanic Robert Coates Smith, directorul şi fondatorul Fundaţiei pentru Protecţia Câinilor Comunitari, care şi-a asumat alături de un grup de sponsori susţinerea organizaţiei.

Fundaţia gestionează două centre permanente de preluare a câinilor în Oradea şi Marghita, iar din 2008 un al treilea în Beiuş. Organizaţia şi-a propus ca până la finalul anului 2012 să ajungă la un număr de 30.000 câini sterilizaţi, din care 70% animale care au un stăpân.

Conform evidenţelor fundaţiei, până la 19 martie 2012 fundaţia a sterilizat, vaccinat şi repus în libertate 22.938 de câini şi a organizat mai multe târguri de adopţii în urma cărora patrupedele şi-au găsit un stăpân.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
oradea mare
tinand cont ca peste 90% din caini oradenilor sunt metisi au fost prea putini la sedinta,nimeni nu se leaga de provenienta cainilor ,nu putem starpi problema fara a opri imultirea lor,acum o sa eutanasiem o gramada la care o sa le ia locul alti caini proventi de la oradeni,aia de pe strada tot de la oradeni provin,sa nu uitam ca oradea bihorul este renumita la inmultitorii si samsari ,traficanti de caini fara stapan adica fara acte de provenienta a rasei,cea ce se vrea este un loc unde sa se spele niste bani de la primarie constant adica eutanasiem oricum vin alti caini,sa va fie rusine.Pe de alta parte si sos dogs este o vaca de muls de aici tot scandalul
Postat 13 August 2012, 11:06 de fery
caini oradeni
ar trebui sterilizati toti caini cu sau fara stapan ,pana cand o sa invete 99%din oradeni sa creasca un catel
Postat 16 Iulie 2012, 13:55 de oradean get beget
aceiasi problema
si ca oradeanu mai sunt si alte mi de persoane si tare curiosi sunt unde sau dus acei bani,dar plangem ca nu avem bani pentru sos dog,sa va fie rusine
Postat 16 Iulie 2012, 12:33 de alt oradean
caini
da si eu am un rottweiler si am platit 100 ron la asociatie taxa de caine periculos,bani din care sar putea intretine sarmani caini fara stapan si cred ca totul depinde de primarie cum vor pune problema
Postat 16 Iulie 2012, 12:27 de oradeanu
cel mai bine
sunt de accord,daca tot promoveaza caini,da sa se ocupe si de urmasi lor,pai caini aia de pe strazi tot din caini lor provin in mare parte
Postat 16 Iulie 2012, 12:08 de csaby
tot caini nostri
foarte bine ca tot au incasat zeci de mii de euro in utimi 10 ani in numele cainilor din taxe si expozitii si donatii si sponzorizari
Postat 16 Iulie 2012, 12:00 de olimpiu
caini nostri
am inteles ca asociatia chinologica o sa-i preia,ca tot se acupa de caini
Postat 16 Iulie 2012, 11:51 de pisty
SOS DOGS
Sunt de acord cu donarea unor sume(ex 10 RON/fam) prin As. Proprietari, CU LISTELE LA VEDERE , predate direct unor reprezentanti SOS DOGS chiar in sedintele Asociatiilor de Propr, cu P.V. ASTEPTAM SOLICITAREA SCRISA SI AUTENTIFICATA DE SOS.DOGS. Incepeti cu Iosia Nord, ca este aproape. Succes !
Postat 15 Iulie 2012, 18:46 de Eugenia Abrudan
CERERE CĂTRE PRIMAR
Toată stima pentru ce s-a realizat în Oradea în problema câinilor comunitari. Dacă toate marile oraşe din România ar fi avut şansa de a colabora cu o astfel de fundaţie ca SOS DOGS acum alta ar fi fost situaţia la nivel naţional. Din păcate mulţi trepanaţi nu înţeleg de fapt ca li s-a întâmplat în ultimii ani şi de la nivelul inferior al educaţiei fac aprecieri barbare privind modul de acţiune pe viitor. Nu ne putem considera un popor civilizat nici măcar prin prisma modului de abordare al acestei probleme. De neînţeles mi se pare reacţia imediată a primarului proaspăt reales, care nu aavut măcar curiozitatea de a cere părerea unor specialişti sau de ce nu chiar să organizeze un referedum pe această temă. Oare câte familii există în Oradea, familii care se pot plimba liniştite pe stradă fără a fi în pericol de a fi muşcate de către un câine nesterilizat aşa cum se întâmplă de obicei în celelalte oraşe care n-au beneficiat de expertiza unor specialişti. Vedem pe diferite ANIMAL PLANET sau alte posturi câtă atenţie acordă comunităţile locale pentru protecţia animalelor nu numai al câinilor. Oare 10 lei pe an de fiecare familie din Oradea ar însemna prea mult pentru CIVILIZAŢIE?
Postat 12 Iulie 2012, 15:41 de ALEXANDRU
trist
Sunt trist sa vad asa ceva, sunt din oradea si nu demult m-am mutat in Bucuresti aici se poate vedea lipsa unei asemenea fundatii!!! 8.000 eur nu este mult deloc in bucuresti / sector se investeste 3-4mil eur si nici macar nu se vede, clar nu pot face o comparatie intre cele 2 orase dar nici nu imi doresc sa fiu muscat de un caine cand sunt la plimbare. Acest om merita o statuie !!!
Postat 12 Iulie 2012, 09:49 de cristi
Cu adevarat o pierdere enorma pentru Oradea!!!!
Nu inteleg cum ar putea sa nu fie apreciata activitatea SOS DOGS! Pentru mine a insemnat foarte mult dupa 15 ani de strainatate sa revin intr-un oras (SINGURUL DIN TARA!) care a stiut prin metode decente si neviolente sa rezolve situatia cainilor fara stapan. Regret enorm retragerea asociatiei si restrangerea activitatii lor. Personal, in cateva luni, cand voi fi stabila la Oradea ma voi oferi ca voluntar alaturi de cei ramasi in prima linie. Sa iti pese de caini nu inseamna ca nu iti pasa de om... dimpotriva, ar trebui sa invatam (dar nu am pretentii de la romanasii neiesiti din tarcul primitiv al Romaniei barbare) ca numai daca naturii ii este bine, ii poate fi bine si omului. "Romanu-i frate cu natura" e nu numai o vorba desueta, dar pare aproape batjocoritoare in conditiile de fata. Regret enorm plecarea SOS DOGS din Oradea. Sa speram ca nu se va alege praful in urma lor ca de tot ce e bun in lumea asta!
Postat 12 Iulie 2012, 08:42 de Raluca
bla bla
Mare branza. Au strans si ei o parte din cainii din oras si ii tin vagabonzi pe camp. Plin e de ei in comuna Cetariu in zona satului Sisterea ca domnul englez care e patron asa intelege el sa se ocupe de situatie. Si pe langa asta orasul tot plin e de caini (sterilizati/nesterilizati). De sterilizat poate sa faca primaria contract cu orice cabinet veterinar si se rezolva dar sper sa ii rezolve Bolo prin eutanasiere. Legat de milionul de euro investit de englez in caini incerc sa-mi imaginez cati oameni ai strazii bagau cate-o paine unsa pe sub nas si ce perioada dar na, cainii sunt importanti.
Postat 11 Iulie 2012, 21:54 de bla bla
UNA CALDA si UNA RECE
Deci SOS Dogs cheltuiau (cheltuie) 12.000 (12 mii!?) de EUR pe luna (52.800 RON pe luna) (daca am converti exclusiv in mancare ar rezulta 5800 kilograme de hrana de top pentru caini!). Acum ei sunt de 9 ani in Oradea deci daca presupunem un cost de functionare al asociatiei de 10.000 EUR / luna (la inceput poate erau cheltuielile mai mici) x 9 ani x 12 luni rezulta 1.080.000 EUR (nu e greseala- un milion de euro!). Au tratat 22.938 caini (sa zicem 25.000 ca poate nu au avut o evidenta clara). Rezulta ca fiecare catel ar fi trait 9 ani pe banii fundatiei 42 EURO pe catel. Astea sunt cheltuielile efectuate de sponsor, fara donatii (apropo sper ca nu doresc sa fie despagubiti pt. adaposturile facute prin sponsorizare de RER Ecologic si bani de la Primarie anul trecut - dar ce nu se poate la noi?! Ma gandesc ca la asociatie au activat iubitori de animale care nu doresc sa faca avere din activitatea dumnealor. E bine ca Primaria a hotarat sa preia aceasta activitate, poate ar trebui implicate si alte organizatii neguvernamentale (iubitoare de animale - Asociatia Chinologica etc.). Speram ca nu vom vedea despagubiri uriase catre SOS Dogs. Dar sa impui sa castrezi toate animalele doar ca sa nu mai faca pui mi se pare inuman (altfel sa plateasca taxe acesti iubitori de animale). Maine trecem la taxe pe familiile cu mai multi copii ca uzeaza prea mult jucariile din parcuri? Aberant Sper ca Bolojan sa nu i-a decizii de capul lui si sa faca apel la tratatele de administratie locala si la practicile din orase europene, macar sa asculte de consilierii cu coloana verticala care au o parare mai de bun simt.
Postat 11 Iulie 2012, 19:16 de Adi Oradeanul
primarul amenda
Si-acuma poate vine bolo cu ideile lui: sterilizare obligatorie sau taxa sau amenda. Altceva nu stie oricum...Era mult 8mii de euro? dar pentru mii de banci aruncate aiurea prin oras sunt bani? penru parcometre de zeci de mii de dolari bucata are bani?
Postat 11 Iulie 2012, 19:09 de walk
mare pacat ca pleaca !
Pacat ca aceasta organizatie dispare din Oradea. Sunt acolo niste oameni cu adevarat iubitori de animale, dedicati activitatii organizatiei. Acum trecand la "stat" praful se alege de ea . Animalele vor fi chinuite cu foamea si omarate pe capete noaptea. In locul celor iubitori vor veni hingherii macelari, animale mai feroce ca si cainii fara stapan. PACAT !!!
Postat 11 Iulie 2012, 18:48 de scortosul
Pacat
Imi pare rau sa citesc asa ceva, chiar era o asociatie ce isi facea treaba in Oradea. Imi pare rau ca Primaria nu a putut sa ii ajute. Banuiesc ca e prea tarziu sa mai facem donatii :(
Postat 11 Iulie 2012, 18:01 de Adelina
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON