URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2015, 14:40

Final de traseu: A murit Octavian Bot!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul Octavian Bot, unul din cei mai activi politicieni locali, a încetat din viaţă, sâmbătă, 18 iulie, după o agonie de aproape patru zile, timp în care a fost incoştient, în comă.

Octavian Bot a încetat din viaţă cu câteva minute înaintea orei 14.00, după cum au declarat BIHOREANULUI surse medicale."Decesul a fost constatat oficial de către medicul de gardă de la secţia unde a fost internat, doctorul Mihai Florea, cauza consemnată fiind stopul cardio-respiratoriu", arată sursa.

Dispariţia lui Bot a survenit la capătul a două săptămâni de spitalizare în care deputatul s-a aflat sub supraveghere la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, din cauza agravării stării de sănătate, afectată în ultimii cinci ani de o boală oncologică.

Ştirea morţii politicianului a apărut o scurtă perioadă, miercuri, pe site-urile locale, înainte ca decesul să fi fost declarat oficial, stârnind confuzie chiar şi la nivel naţional, Bot fiind un personaj cunoscut în politica înaltă. Gruparea din care acesta a făcut parte, ALDE, a transmis public un mesaj de condoleanţe, pe care apoi a fost nevoit să şi-l retragă, invocând o "impardonabilă eroare".

În urmă cu cinci ani, Octavian Bot fusese diagnosticat cu leucemie, fiind şi operat şi tratat în străinătate. În ultimele două luni, însă, boala intrase într-o fază galopantă, care l-a ţintuit la pat.

"Domnul Bot suferea de o afecţiune oncologică în formă rară pe care şi-a tratat-o în urmă cu cinci ani la Viena, dar care a recidivat. În ultima lună s-a simţit tot mai rău, iar de o săptămână era internat în spital", a povestit BIHOREANULUI consilierul parlamentar Mircea Teaha.

Octavian Bot s-a născut în 1 ianuarie 1951, la Păuleşti (Bihor) şi a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Institutul Politehnic din Timişoara în 1975. Înainte de 1989, a fost, după stagiatură, vreme de peste două decenii, profesor la liceele Sinteza şi Gojdu. Era căsătorit şi avea o fiică, care e de meserie notar.

După revoluţie, Octavian Bot s-a implicat puternic în viaţa publică, deţinând, pentru o scurtă perioadă, în 1990, chiar funcţia de primar interimar al municipiului Oradea. Într-o lume populată de mediocrităţi, s-a făcut repede remarcat prin inteligenţa sa, spiritul viu şi limba ascuţită, fiind un adversar de temut în planul polemicilor şi al discursurilor publice.

Prin trecerea de la un partid la altul, şi-a format şi faima de "traseist", termen pe care l-a respins însă cu vehemenţă, subliniind că el a rămas de fapt fidel, constant, valorilor liberale. Bot a fost membru PAC, CDR, PL 93 (inclusiv vicepreşedinte naţional), PNL (inclusiv membru al Biroului Politic Naţional), PNL-CD, UFD, AP (vicepreşedinte naţional la toate trei), PDL, iar în utlima perioară membri al PLR, actual ALDE (formaţiunea iniţiată de Călin Popescu Tăriceanu).

Octavian Bot a fost deputat în legislaturile 1992-1996, 1996-2000 şi 2008-2012. În actuala legislatură, ce a început în 2012, a fost ales deputat într-un colegiu din Bucureşti, pe listele PNL, după refuzul liberalilor bihoreni de a-l accepta pe listele locale.

Ultima ieşire publică a deputatului s-a înregistrat în luna ianuarie a acestui an, când, într-o conferinţă de presă la partid, s-a lansat în noi atacuri la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, pe care l-a etichetat drept "preşedinte gafeur", "nepregătit" şi "jenant", precum şi a PNL, despre care afirma că nu are nimic în comun cu partidul Brătienilor.

Tot atunci, Bot critica şi Alianţa pentru România Curată că "ia bani fără să facă nimic", după ce la finele anului trecut îi oferise premiul - ironic - de "Traseistul anului 2014". Întreaga sa carieră politică, în care a schimbat zece partide, nu a făcut decât să fie consecvent ideilor de dreapta, traseişti fiind cei care "îşi schimbă radical orientările", susţinea Bot.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
om platit generos ca politican, varza ca realizari
ce anume a realizat acest om pentru comunitatea orasului sau pt judet, ca nu mi-e clar?! ati prezentat data nasterii, liceu, partide - dar fapte marete?! a trecut dintr-o barca in alta in interes politic/personal? nu-mi dau seama de ce e asa de important acest personaj... de fapt ar fi un singur motiv - anii indelungi in care a fost platit grosolan din banii publici, el activand ca actor deputat si in alte indeletniciri la fel de banoase!
Postat 18 Iulie 2015, 23:40 de roger
sincere condoleanțe
printre multe altele avea o sclipire a sa, o aură specială, pe care foarte puțini o înțelegeau... Dumnezeu sa-l odihnească!
Postat 18 Iulie 2015, 20:45 de vg
O\
ACUMA SIGUR DACA ESTI SANATOS LA CAP NU PO-TI SA DE BUCURI DE MOARTE NIMANUI NICI A DUSMANULUI INSA ACUMA SA NE APUCAM SA-L LAUDAM PENTRU FELUL IN CARE A FACUT POLITICA DACA ASTA S-AR NUMI POLITICA DA NU CRED MAI DE GRABA FUGA DUPA CIOLAN CE SA MAI VORBIM DE LIBERALISM SA FIM SERIOSI 10 PARTIDE UN SINGUR TEL CIOLANUL ACUMA O SA-L LAUDE POPA PROBABIL DA NOI CE SA MAI ZERO BARAT PENTRU ORAS JUDET PRIMARIE ETC ASATA A FOST CA POLITICIAN IN REST CONDOLEANTE FAMILIEI.
Postat 18 Iulie 2015, 19:30 de sss
RIP
Condoleante familiei
Postat 18 Iulie 2015, 18:15 de Tinas
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON