URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2015, 17:06

5 la 1. Orădenii vor fi obligaţi să planteze cinci arbori de patru metri pentru fiecare pom tăiat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru fiecare arbore tăiat din oraş orădenii vor trebui să planteze alţi cinci.

Potrivit regulamentului privind activităţile de tăiere, transport şi valorificare a lemnului, rezultat din spaţiile verzi şi alte terenuri aflate în proprietatea municipiului, adoptat joi de Consiliul Local, fiecare dintre arborii plantaţi va trebui să aibă o înălţime de minim patru metri, circumferinţa de 12 centimetri şi înalţimea de un metru de la sol.

"Arborii vor fi prevăzuţi cu balot de pământ şi vor avea tulpina dreaptă, nederiorată şi fără ramuri rupte", se menţionează în declaraţia de luare la cunoştinţă a obligaţiilor de plantare care va trebui completată în prealabil de fiecare orădean care doreşte să taie un arbore.

Potrivit regulamentului, adoptat cu unanimitate de voturi, fiecare cerere de tăiere va fi analizată în teren de reprezentanţii municipalităţii în cinci zile de la depunere. Tot angajaţii Primăriei vor stabili şi speciile de arborilor care vor fi plantaţi în locul celor scoşi în funcţie de fiecare amplasament.

La fel, cosmetizarea, de orice fel, a arborilor de pe spaţiile verzi ale oraşului se va face doar în prezenţa specialiştilor horticoli şi în perioadele optime pentru tăierea coroanei.

Potrivit regulamentului, nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă între 500 şi 1.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 1.000 şi 2.000 lei, în cazul persoanelor juridice.

La picnic (doar) în Silvaş

În cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au mai aprobat, tot cu unanimitate de voturi, regulamentul privind desfăşurarea activităţilor de picnic în Oradea, care sancţionează cu amenzi între 500 şi 1.500 ieşirea la iarbă verde în alte părţi decât în zona Silvaş.

Prin picnic se înţelege orice activitate de recreere, desfăşurată în zone de afluenţă publică consacrate pe domeniul public ori privat al statului ori municipalităţii de una sau mai multe persoane şi care presupune consumul de băuturi sau alimente precum şi aprinderea sau nu a focului.

Zona de picnic Silvaş, cu program de funcţionare între orele 8 şi 23, va fi amenajată cu intervenţii minimale, va fi delimitată clar şi dotată cu coşuri pentru colectarea selectivă a deşeurilor şi locuri de parcare.

Aprinderea focului în zona de picnic Silvaş se sancţionează cu amendă între 200 şi 1.000 lei, desfăşurarea de astfel de activităţi în alte zone se amendează cu sume de până la 1.500 lei, iar simpla aruncare a unui chiştoc pe jos se pedepseşte cu amendă de până 6.000 lei.

Agenţii poliţiei locale vor fi obligaţi să facă zilnic măcar o verificare a zonei, pentru a veghea la respectarea regulamentului de funcţionare a acestei activităţi.

Totul se mătură

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi şedinţe, aleşii orădenilor au mai aprobat încheierea unui act adiţional al Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de salubritate prin introducerea de suprafeţe noi, de la alei, trotuare şi poduri parcări şi piste pentru biciclete.

Pe lista obiectivelor de curăţat se numără, printre altele, podul Constantin Prezan, cu rampele aferente, pista pentru biciclete Borş – Oradea, cu cele trei tronsoane aferente, respectiv trotuarele şi platforma grădinii publice Ciuperca, aflată încă în lucru.

Potrivit evidenţei municipalităţii, suprafeţele suplimentare de salubrizat menţionate în actul adiţional se referă la 17.800 metri pătraţi de carosabil, 53.600 metri pătraţi de trotuare şi 1.230 metri pătraţi de parcări, alei şi platforme.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
sa tesem frumos... :D
Foarte tare asta cu "micul padurar" :))))))))))) Mi-a amintit de "sa tesem frumos", "nu te supara frate" si alte jocuri ale copilariei ! :))) Deosebirea crunta este ca unul ca asta se joaca de fapt cu orasul nostru !!! :)
Postat 22 Noiembrie 2015, 10:47 de AgentulTermic
retardat
@pioneza: Du-te si trateaza-te, idiotule!
Postat 22 Noiembrie 2015, 09:45 de hateretards
O porcarie tipica ad-tiei penale a alui nea ilie!
In mintea bolnava a biraului si lucrul corect arata rau! Dupa ce a facut prapad, mai ceva ca celebrul kerestoy, nea ilie impune altora ce trebuia sa faca el! Un exemplu din alte zeci : a ,,ras" peste 300 de nuci pe Borsului. Vorbesc de pomi mari, pe rod, din soiuri de elita. Totul a fost incarcat si carat in Italia. Nu l-a luat nimeni de urechi pe nea ilie, asa ca golanul, vazand ca Oradea e sat fara caini (sa traiti, dom' procuror MAN Ciprian Florentin!), a dat-o inainte, a taiat/,,toaletat" tot! Acum vazand ca nu mai are ce taia, ne impune sa plantam, sa aiba el unde sa se joace de-a micul padurar!
Postat 22 Noiembrie 2015, 06:24 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON