URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Octombrie 2013, 18:25

Va fi scandal! Bolojan vrea să comaseze clasele cu elevi puţini pentru a forţa scăderea cheltuielilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Învăţământul orădean se va zgudui din temelii. Primarul Ilie Bolojan a cerut conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor să comaseze clasele cu elevi puţini cu ocazia elaborării reţelei şcolare şi a planurilor de şcolarizare pe 2014.

"Trebuie să creştem numărul de copii din clasele orădene, în principal la învăţământul preuniversitar şi cel în limba maghiară. Sunt un susţinător al învăţământului în limba maghiară, dar nu e normal să ai o clasă cu 11 copii în Cantemir şi alta cu 11 copii în Bălcescu. Vor trebui făcute clase cu 22 de copii, pentru că altfel cheltuielile vor ieşi în decor", a declarat primarul, luni, în cadrul unei întâlniri informale cu jurnaliştii.

Edilul a avut deja o primă întâlnire cu directorii de şcoli şi conducerea Inspectoratului Şcolar, în care le-a cerut să aibă în vedere comasarea claselor cu elevi puţini. "Este o problemă de eficienţă. Nu e normal să stăm în chirie cu clase de 16 elevi când am putea să ne restrângem în imobile aparţinând municipalităţii în clase de 25 de elevi", a spus primarul.

Bolojan a spus că directorii care nu vor lua măsuri de eficientizare vor fi demişi. "Directorii de şcoli care nu vin cu propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei vor fi schimbaţi. Să fie clar, pe mine ca primar nu mă interesează să am în funcţie un director de şcoală membru de partid, ci un director bun, care îşi face treaba", a afirmat edilul.

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că municipalitatea este nevoită să ia măsuri pentru eficientizarea activităţii pentru că sistemul de învăţământ orădean nu se încadrează în bugetul alocat de Ministerul Educaţiei.

"În mod paradoxal, deşi natalitatea a scăzut, numărul de clase a rămas acelaşi. De la 30 de elevi într-o clasă s-a ajuns la 11-15. Sistemul se apără: "Doar n-o să dăm afară profesori". Aşa că s-a redus numărul de copii", a spus Bolojan.

În acelaşi context, Bolojan a reluat ideea reorientării elevilor care nu doresc neapărat să urmeze o facultate, de la liceu către învăţământul profesional. Edilul a mai spus că liceele cu grad redus de promovabilitate la examenul bacalaureat vor trebui transformate în şcoli profesionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Nu ganditi
Pe unii va orbeste sovinismul si vi se blocheaza creierii . Uitati ca prin aceasta comasare BOLO loveste din plin si-n profesorii romani ( cre predau lb. romana, info ed. fizica sau desen) . Prin desfiintarea unei clase ,de exemplu, un prof de romana pierde 4-5 ore din norma didactica saptamanala descompletandu-i-se catedra si va avea toate sansele sa ramana fara paine.
Postat 10 Noiembrie 2013, 08:49 de vidrascu toma
pt.strattera
comenteaza un parvenit,de ce nu te intorci pe meleagurile natale la nivelul tau de cultura
Postat 29 Octombrie 2013, 17:03 de bill
Re: BUS, nu pricepi ironia sau esti nou pe forum si mai prostut?
Daca iti produce durere schimba-ti natia cat mai ai timp si mergi la scoala noaptea, singur.
Postat 29 Octombrie 2013, 10:45 de Strattera
E foame de bani baieti?
"Va rugam sa ne scuzati... NU PRODUCEM CAT FURATI"
Postat 29 Octombrie 2013, 10:35 de cineva
pt.strattera
daca pleaca maghiarii in locul vor venii tiganii, umila ta persoana si primarul aveti niste idei timpite in numele reducerii de costuri,dar de ce primeste 1500 eu salar noul director de la electrocentrale,de ce nu incaseaza restantele de impozit pe cladirii de la toti restantierii poate sa economiseaca banii din alte surse si nu de la copii.
Postat 28 Octombrie 2013, 21:43 de BUS
Vremuri...
Va aduceti aminte de vremurile de inainte de 89 cand se mergea la scoala si in ciclurile gimnaziale si primare si in 2 schimburi? Aia eficienta energetica... Asa se pot reduce cheltuielile.... Daca EXECUTIVULUI (rect-e dl. BOLOJAN) i-ar pasa de oradeni ne-ar "informa" despre clasele cu peste 30 de copii desi legea prevede 25 de copii pe clasa... Da nu-i pasa... Si totusi "Directorii de şcoli care nu vin cu propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei vor fi schimbaţi. Să fie clar, pe mine ca primar nu mă interesează să am în funcţie un director de şcoală membru de partid, ci un director bun "e atributia "Primarelui" sa schimbe directorii? Nu mai bine se lupta sa primeasca mai multi bani de la Minister? Sau mai taia de la "borduri si panselute" si lasa pt. educatie?
Postat 28 Octombrie 2013, 21:03 de Adi Oradeanul
Priceputule care eşti ... dom' educator de aritmetică ...
Ai dreptate primarule, pe maghiari i-ai luat în colimator, pe ei să-i reformezi ... clase cu câte 90-100 de mici unguri orădeni care să facă naveta la Berettujfaly spre exemplu nu ar fi cel mai bine ??? N-ar costa nici un ban, că le faci oricum pistă de biciclete ... iar biciclete ai destule că e plină pivniţa primăriei ...
Postat 28 Octombrie 2013, 19:27 de Strattera
mda
Dar de ce n-ati vorbit mai demult , dle Bolojan ? Acu vi s-a soptit de liberali care se vor directori? De multa vreme trebuia sa stiti. Macar de cand e Chuky- Negrean inspector-sef, liberal de-al dvs.Ca situatia cu clase udmr cu efectiv redus e veche , veche...Vorbind acum sunteti suspect de politicianism mascat.
Postat 28 Octombrie 2013, 19:10 de gyuri
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON