URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Martie 2014, 07:50

Strategia Universităţii până în 2020: Vrea să devină o instituţie de excelenţă şi să aibă un "campus inteligent"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Universităţii din Oradea şi-a stabilit obiectivele strategice pentru următorii şase ani. În şedinţa din această săptămână, senatorii instituţiei au avizat Planul Strategic de Dezvoltare al Universităţii din Oradea pentru Perioada 2014-2020, propus de Consiliul de Administraţie al instituţiei, condus de rectorul Constantin Bungău.

Ţinte şi obiective

Strategia este structurată în 10 capitole: Strategia instituţională, a Calităţii, a Procesului Educaţional, a Procesului de Cercetare, a Resurselor Materiale şi de Patrimoniu, a Resurselor Umane şi Financiare, a Serviciilor Sociale şi Studenţeşti, privind Relaţiile Internaţionale, privind Parteneriatele şi privind Imaginea şi Comunicarea. "Sunt capitolele după care se fac şi evaluările la nivel european", a explicat, joi, rectorul Constantin Bungău, pentru BIHOREANUL.

În fiecare capitol, rectorul a făcut o prezentare a situaţiei actuale, iar apoi a precizat direcţia de urmat. "Unde suntem acum şi unde dorim să ajungem", a precizat Bungău. Cert este că toate obiectivele sunt menite să ducă Universitatea în rândul universităţilor de educaţie şi cercetare avansată, adică să devină o instituţie de excelenţă.

Parteneriate peste tot

Astfel, Planul Strategic arată că Universitatea îşi propune să îşi orienteze cercetarea ştiinţifică spre domeniile declarate prioritare în strategia naţională de cercetare-dezvoltare şi spre cele în care Universitatea este bine reprezentată. În plus, universitarii orădeni vor trebui să se concentreze şi pe domeniile de "specializare inteligentă", adică Bioeconomie, Tehnologii Informaţionale şi de Comunicaţii, Energie şi Mediu ori Eco-Tehnologii.

De asemenea, un obiectiv este şi dezvoltarea de parteneriate cu alte universităţi din ţară şi străinătate, în vederea realizării unor programe de studii integrate, care să conducă la obţinerea unor diplome comune. Strategia prevede şi încheierea de parteneriate cu mediul economic, social şi politic.

"Foarte important este să dezvoltăm programele de studii în limba engleză, pentru a atrage studenţii din străinătate, care să acopere lipsa studenţilor noştri, datorată evoluţiei demografice", a declarat Bungău. În acelaşi timp, Universitatea trebuie să renunţe la programele de studii neatractive şi să-şi dezvolte Şcoala Doctorală.

Campus altfel

Tot până în 2020, Universitatea ar trebui să aibă un "smart campus", adică un campus inteligent. "Un Smart Campus înseamnă că are funcţii inteligente şi necesare: asigură condiţiile pentru toate activităţile noastre, consum de energie redus, o amprentă de dioxid de carbon cât mai mică, sustenabil şi eficient prin sisteme informatice", a explicat rectorul.

Astfel, campusul universitar va folosi energie regenerabilă şi echipamente performante din punct de vedere energetic, dar va avea şi un sistem integrat IT care să acopere toate necesităţile universitarilor, dascăli sau studenţi.

În plus, rectorul şi-a propus şi obiective "estetice". "Mi-ar plăcea să redau frumuseţea arhitecturală aferentă anului 1900 clădirilor de patrimoniu din campus şi să avem un iluminat aşa cum se impune", a mai spus Constantin Bungău.

În final, însă, toate reuşitele Universităţii din următorii şase ani vor depinde şi de finanţarea instituţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cine stinge lumina?
Asa va fi amprenta de carbon cea mai scazuta si inteligenta nu va avea de suferit. Ajunge mintea sclipitoare a lui Barney sa gaseasca intrerupatorul.
Postat 07 Martie 2014, 21:22 de CO2
institutie de excelenta...cu chiulangii ???
Laudabila initiativa, dar ma intreb cum poate fi viabila atata timp cat sunt tinuti in posturi dascali care nici macar nu dau pe la scoala cu saptamanile ??? Am fiica studenta la Arte , e Dezastru !!!!!!!!!! Da, cu "D" mare. Refuza sa mai mearga la cursuri pt ca ...merge degeaba. Sunt 2-3 dascali care-si fac munca asa cum trebuie, in rest sufla vantul. Unele cadre didactice vin la 9 si pleaca la 9:30, cu toate ca au ore pana la 14-15, etc...daca se deranjeaza sa vina, pt ca in multe cazuri nici macar nu dau pe la facultate. Pentru ce platim noi atunci facultatea copiilor nostri ??? Pentru a avea unii dascali chiulangii din ce sa-si ia salariile??? Asta inseamna excelenta???
Postat 07 Martie 2014, 14:03 de roman
iluminare din strafunduri
Iluminare SMART asa o sa progreseze toti ana lfa betzii de la sorbonica in frunte cu barney si nefasa sa simonica!
Postat 07 Martie 2014, 13:19 de fanica_fara_frica
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON