URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Octombrie 2013, 13:39

Legaţi de glie: Taxe uriaşe pentru studenţii orădeni care vor să se transfere la alte universităţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca să-i facă pe studenţii orădeni să se gândească de două ori înainte de a se transfera la alte instituţii, conducerea Universităţii din Oradea a decis să mărească taxa specifică. Astfel, dacă până acum un student care vroia să se transfere la o altă universitate plătea o taxă de 500 de lei, de acum va trebui să scoată din buzunar o sumă egală cu taxa anuală de şcolarizare de la specializarea respectivă.

Asta înseamnă, de pildă, că un student de la Medicină se va putea muta la o altă universitate doar dacă plăteşte 6.500 de lei. La Litere o astfel de taxă este de 2.300 de lei, iar la Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial de 2.500 de lei. Taxa mărită este, evident, o modalitate a conducerii Universităţii din Oradea de a determina studenţii orădeni să rămână să studieze aici.

"Migrare" în masă

Noul cuantum al taxei a fost aprobat de Senatul universitar în cea mai recentă şedinţă, la propunerea conducerii executive a Universităţii. Potrivit surselor BIHOREANULUI, mărirea taxei a fost declanşată de o situaţie neobişnuită de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, unde o grupă de studenţi s-a transferat la Cluj Napoca.

Fenomenul migrării se întâmplă an de an la Medicină, iar explicaţia este simplă: tinerii dau admiterea la Oradea şi la Cluj Napoca, iar dacă nu intră la Cluj, fac un an sau doi de studii aici, apoi se transferă. În urma lor rămân locuri libere la FMF-ul orădean, care astfel cauzează pierderi financiare facultăţii, şi lasă profesorii fără ore. Drept urmare, decanul FMF, Florian Bodog, a fost unul dintre cei care a militat pentru mărirea cuantumului taxei de transfer.

Propunerea s-a aflat, sâmbăta trecută, pentru a doua oară pe masa senatorilor universitari. La prima dezbatere, studenţii din Senat au reuşit să convingă senatorii să respingă propunerea. Totuşi, Consiliul de Administraţie al instituţiei a retrimis-o în Senat, motivând că şi alte universităţi taxează la fel transferul la o altă instituţie, iar în şedinţa de sâmbătă, la care a participat şi rectorul Constantin Bungău, modificarea a fost aprobată.

Senatorii universitari şi-au dat acordul asupra taxei, însă cu condiţia ca studenţii care sunt nevoiţi să se transfere să fie scutiţi de taxă. Astfel, cei care îşi vor depune cererile de transfer la decanat, vor trebui să precizeze de ce pleacă la altă universitate, iar dacă motivele mutării sunt plauzibile, nu vor plăti niciun leu pentru transferul lor. Rămâne de văzut cum vor interpreta, însă, decanii motivele transferurilor... 

"Nu aşa se ţin studenţii!"

Cert este că taxa mărită a atras, după cum era de aşteptat, nemulţumirea studenţilor orădeni. Contactat de BIHOREANUL, vicepreşedintele studenţilor din Senat, Romeo Filip, a precizat că taxa nouă este "exagerat de mare". "Nu aşa se ţin studenţii în Universitate", a precizat Filip. Acesta admite că transferul studenţilor poate da peste cap calculele financiare ale unei facultăţi, însă spune că nu o taxă uriaşă este soluţia. "De la 500 de lei la 6.500, cum e la Medicină, e de neconceput", a spus Filip.

Cum taxa de transfer se va putea aplica doar la finalul anului universitar, căci până atunci studenţii nu se pot muta, reprezentanţii studenţilor din Senat vor lua legătura cu studenţi din alte centre universitare, pentru a afla cum se procedează la ei. "O să facem tot posibilul chiar să eliminăm această taxă", a mai spus tânărul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Management de "Sorbonica". Ep. ”Berliner Mauer” de ”Sorbonica”
I. ”Nu aşa se ţin studenţii!” 1. Mare dreptate are cel care a spuso. Cu atâta ”materie cenuşie” bine bugetată pe m2 nu s-a sesizat acest aspect? 2. Faptul că nu puţini studenţi orădeni migrează la UMF Cluj-Napoca, respectiv la alte Universităţi, nu este vina lor; 3. Despre adevăratele cauze ale acestei migraţii, factorii de decizie din UO ne pot spune ceva? II. Soluţii (arhicunoscute) care pot reduce semnificativ acest fenomen deloc onorant: 1. O selecţie conformă a cadrelor didactice şi auxiliar didactice = educaţie de calitate. Şi finlandezii, nu doar studenţii români, ştiu că sistemul ”P.C.R.&Secu&sons” supradimensionat (şi) în unele instituţii de învăţământ de stat şi particulare din România, dăunează grav calităţii actului educaţional; 2. Atragerea de fonduri pentru dotarea conformă a laboratoarelor, atelierelor-şcoală şi staţiilor-pilot extrem de necesare desfăşurării unei bune activităţi de: învăţământ/cercetare/microproducţie şi nu pentru înfiinţarea a tot felul de ”cooperative” pentru păpat bani UE/RO (de către cine trebuie) şi cu finalitate relativă pentru student/absolvent.
Postat 07 Octombrie 2013, 16:22 de stefan
studentii?? cine?
Cica, studentii reprezentati in Senatul Universitatii. Ati mai auzit de ei in ultimii 2 ani? V-a spun eu: NIMIC! Activitatea lor este egala cu ZERO! Ultimii studenti reprezentanti au fost Dume si Serbanescu, care macar faceau scandal. Acum Tau este sub influenta lui Giurgiu si Dume, dealtfel un student de nota 6 si ceva. Are mai multe restante decat participari la sedinte. Iar Filip, unalt muzician, dupa modelul Serbanescu!
Postat 06 Octombrie 2013, 17:05 de Senator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON