URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2017, 10:09

Consiliul Judeţean al Elevilor: Învăţământul centrat pe elevi, un concept îndepărtat în şcolile din Bihor

La un an de la adoptarea unui Statut al Elevilor, Consiliul Judeţean al Elevilor din Bihor a aplicat un chestionar, pentru a afla dacă se respectă sau nu drepturile şcolarilor. Informaţiile aflate astfel au fost cuprinse într-un Raport privind Implementarea Statutului Elevului la Nivel Judeţean.

Concluziile evidenţiate sunt că mulţi elevi bihoreni se consideră discriminaţi în şcoli, nu au avut nici măcar şansa să participe la o şedinţă de consiliere psihologică sau profesională şi au fost mustraţi abuziv în faţa clasei.

Mai precis, 34% dintre cei 353 de tineri chestionaţi online au semnalat că profesorii de la clasă au folosit însemnarea absenţei în catalog ca mijloc de coerciţie, fapt ce contravine normelor Statutului. Alţi 43% au spus că au fost mustraţi abuziv în faţa colectivului clasei, chiar dacă Statutul Elevului interzice în mod expres acest lucru, iar 72% s-au plans că nu au avut şansa de a-şi exercita dreptul de a acorda feedback semestrial cadrelor didactice.

59% dintre respondenţi au susţinut că au fost discriminaţi cel puţin o dată, în cadrul şcolilor la care învaţă, iar 41% nu au avut ocazia de a-şi exprima opinia cu privire la orele opţionale, fiind influenţaţi de profesori în acest sens.

"Aşadar, putem observa că învăţământul bihorean este dominat în continuare de o mentalitate conservatoare, iar conceptul învăţământului centrat pe elev este încă departe de a fi integrat în şcolile din judeţ", se arată într-un comunicat transmis luni de CJE Bihor.

Raportul CJE Bihor cuprinde şi o serie de recomandări. De pildă, introducerea orei de "Educaţie pentru drepturile omului" pe lista privind alternativele pentru curriculumul la decizia şcolii, în vederea reducerii ratei discriminării în şcoli, elaborarea şi publicarea pe site-ul fiecărei unităţi de învăţământ a unei cereri tipizate în vederea  contestării rezultatelor evaluării la lucrările scrise şi implementarea constantă a unor mijloace de informare cu privire la  respectarea drepturilor elevilor în şcoli.

"Aşa cum se poate observa, Raportul elaborat de Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor nu face decât să releve realitatea nefericită cu care elevii bihoreni se confruntă zi de zi şi să ilustreze lungul drum de la teorie la practică. Suntem dezamăgiţi de rezultatele consultării cu elevii şi garantăm că vom fi în continuare vigilenţi, sesizând orice derapaj şi acţionând pe toate căile legale posibile pentru apărarea drepturilor şi intereselor colegilor nostril", a declarant, potrivit comunicatului, preşedintele CJE Bihor, Răzvan Hercuţ.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON