URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2017, 00:25

Ploaia, bat-o vina! Protestatarii au scurtat finalul traseului pe strada Republicii, dar au fost entuziaşti până la capăt (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Până dimineaţă radem o musteaţă!" Vremea rea nu a reuşit să alunge protestatarii orădeni din stradă. Sâmbătă, la ora 22, cei circa 5.000 de bihoreni - după organizatori 6.000 - mărşăluiau pe strada Republicii, la intrarea pe pietonalul arterei, cântând "Deşteaptă-te române" la unison cu protestatari din toată ţara.

Ploaia măruntă şi deasă, care dădea peste cap sistemul de focalizare al camerelor foto de la telefoanele mobile cu care participanţii la marş încercau să imortalizeze momentul, a determinat protestatarii să scurteze traseul pe Corso. Coloana nu a mai mers, deci, până în strada Georghe Enescu şi prin Parcul Traian pe sub geamurile Instituţiei Prefectului.

"Continuaţi înainte!"

La intrarea pe pietonal, jandarmii şi organizatorii au deviat maşinile pe strada Dunării bulversând mărşăluitorii din primele rânduri care au vrut să se ia după ele. "Nu pe acolo. Continuaţi înainte. Maşinile ocolesc pentru că nu au voie pe pietonal!", i-a lămurit pe participanţi unul dintre jandarmi.

Rostogolită în faţadele clădirilor, larma vuvuzelelor a tunat de două ori mai tare decât în spaţiul larg al bulevardului. Amplificat de acustica arterei, sloganul "DNA, să vină să vă ia!" a răsunat mai ameninţător decât oriunde pe traseu.

La ora 22:10, coloana, oprită pentru câteva minute la intersecţia cu strada Mihai Eminescu, se întindea până dincolo de capătul pietonalei. Unii participanţi spun chiar că până în apropierea parcului Petofi.

Molipsiţi de atmosfera incendiară, în ciuda celor 8 grade Celsius de afară, protestatarii au ţopăit minute în şir strigând "Cine nu sare, nu vrea schimbare!" fără să le pese de ploaie sau bălţile de pe jos.

Oricum, în Piaţa Unirii, un grup de tineri inimoşi de la Biserica Baptistă Speranţa îi aştepta cu ceai cald. "Am adus patru recipiente de 20 de litri, să ajungă la toată lumea", a spus o tânără. 

În întuneric

Grupuri compacte au ieşit din coloană înainte ca aceasta să pătrundă în bezna din Piaţa Unirii. Pe platoul din centrul oraşului prietenii se recunoşteau mai mult după siluetă pentru că în piaţa centrală nu erau aprinse nici măcar lămpile ansamblului Duiliu Marcu de la statuia voievodului Mihai Viteazul.

Unii protestatari s-au aşezat cu pancartele la lumină lângă peretele bisericii "Sfântul Ladislau" de la capătul podului, alţii au căutat adăpost în staţia de tramvai, alţii s-au risipit care încotro.

"Ne vedem mâine!"

Cu 20 de minute înainte de ora 23, în piaţa centrală erau undeva la o mie de oameni. Cântau "Deşteaptă-te, române!" parcă în ciuda vremii şi a vremurilor.

"Ne vedem mâine! Sperăm să fim de două ori mai mulţi, dată fiind mobilizarea făcută pe reţelele de socializare. Dacă fiecare participant aduce cu el un prieten vom bate orice record", a spus un organizator.

La fel ca în serile precendente bihorenii sunt aşteptaţi duminică în Piaţa Unirii începând cu ora 18. Coloana va porni pe traseu la ora 19:30. Şi, ca de fiecare dată până acum, este de aşteptat să i se alăture orădeni pe parcurs în toate cartierele străbătute. Vorba sloganului: "Nu staţi în casă, dacă vă pasă!"...

Citiți pe aceeași temă și articolele:

Orădeni, beiuşeni şi salontani protestează în Piaţa Unirii: "Toată naţiunea este împotriva acestui guvern de borfaşi!" (FOTO)

Premierul Grindeanu: Ordonanţa nr. 13, privind modificarea Codurile Penale, va fi abrogată. "Nu va intra în vigoare, ca să fiu clar"

"Nu cedăm!" 5.000 de orădeni protestează în continuare împotriva guvernării PSD (FOTO/VIDEO)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ANTIPROTEST
Mă ce ne facem , noi ăştea care nu ieşim cu turma în stradă. FALCĂ de la ARAD ne ia ţara şi noi nu vom mai avea ţară. Mă dacă vor ajunge la guvernare zăluzii cei de la USR (dezmembrători) ai acestei frumoase ţări ce va fi cu aceste meleaguri.
Postat 05 Februarie 2017, 13:47 de Iancu_Remus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON