URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Ianuarie 2018, 15:33

Politicienii s-au prins în Hora Unirii cu orădenii, să arate că sunt cu poporul "la nevoi şi la durere” (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aproximativ 300 de politicieni şi şefi de instituţii, foşti şi actuali, şi cam tot atâţia "civili", în special de vârsta a treia şi adolescenţi, au umplut miercuri Piaţa Unirii din Oradea, pentru a participa la festivităţile organizate la împlinirea a 159 de ani de la Mica Unire, a Principatelor Române, realizată pe 5 şi 24 ianuarie 1859 prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei şi al Ţării Româneşti.

Onor, Imn, Marş

Dacă în urmă cu un deceniu asemenea evenimente începeau cu întârziere de câteva minute, de data aceasta au pornit cu câteva minute mai devreme, astfel că - după ce garda de onoare a prezentat salutul prefectului Ioan Mihaiu, însoţit de ministrul Sănătăţii Florian Bodog - Imnul Naţional a fost intonat concomitent cu difuzarea Marşului lui Iancu din Turnul Primăriei.

La loc de frunte, lângă oficialităţile din administraţie, s-au aşezat şi capii celor două biserici-surori ale românilor, episcopul greco-catolic Virgil Bercea şi cel ortodox, Sofronie Drincec, acesta din urmă atrăgând privirile datorită paltonului imens, bordurat generos cu blană fină, precum şi căciulii, tot din blană, nu mai puţin uriaşe.

Cu "traducere"

Un sobor de preoţi ai unităţilor militare din Garnizoana Oradea a oficiat slujba Te Deum, după care prefectul a rostit primul discurs, "tradus" în premieră, de un interpret mimico-gestual, pentru persoanele cu deficienţe de auz.

În alocuţiune, prefectul a amintit că Mica Unire de la 1859 şi crearea Principatelor Române a fost "primul pas" spre înfăptuirea Marii Uniri din 1918 şi realizarea României Mari, îndemnând asistenţa să urmeze exemplul generaţiei paşoptiste şi unioniste. "Vă invit să dăm mână cu mână, să ne concentrăm asupra lucrurilor care ne unesc, nu care ne dezbină", a spus Mihaiu.

Un istoric, conferenţiarul Alina Stoica, de la Departamentul de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice, Istorie şi Ştiinţele Comunicării al Universităţii din Oradea, a deplâns "detaşarea" şi "indiferenţa" faţă de Mica Unire a contemporanilor "dezamăgiţi de ceea ce se întâmplă azi".

Acesta a amintit că Unirea Principatelor a fost făcută inteligent, în acord cu Convenţia de la Paris a Marilor Puteri, datorită unui şir strălucit de intelectuali patrioţi educaţi în Occident, precum Vasile Alecsandri, Ion Brătianu, Dinicu Golescu, Costache Negri şi alţii, care "au pregătit minţile şi inimile românilor" pentru ca actul de unire să fie posibil. "Trebuie să fim mândri de diplomaţii noştri de atunci", a spus istoricul.

Aplauze şi apostrofări

După ce ansamblul coral Traian Moşoiu a interpretat trei cântece patriotice, oficialii şi delegaţii unor şcoli au depus coroane şi jerbe de flori, în acordurile Imnului Eroilor, pe soclul statuii lui Mihai Viteazul, primii fiind prefectul Ioan Mihaiu, vicepreşedintele CJ Bihor Ioan Mang şi primarul Ilie Bolojan, flancat de ambii viceprimari, Mircea Mălan şi Florin Birta.

Au ţinut să facă acest gest şi reprezentanţii Garnizoanei, ai asociaţiilor Cultul Eroilor Regina Maria şi ale militarilor în rezervă şi în retragere din Ministerul Apărării şi din cel de Interne, cei ai partidelor (cu excepţia UDMR, care au lipsit, de altfel, cu desăvârşire, chiar şi cei care au funcţii administrative) şi cei ai unor instituţii şi societăţi de stat, dar şi elevi şi profesori de la şcoli precum liceele Eminescu, Gojdu, Aurel Lazăr, Iosif Vulcan, Roman Ciorogariu şi Iuliu Maniu etc.

Unii dintre orădeni au aplaudat ori aprostrofat politicienii prezenţi, fără însă a exagera. Astfel, dacă reprezentanţii Primăriei, Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor şi ai Liceului Aurel Lazăr au fost răsplătiţi cu aplauze în momentul depunerii coroanelor, alţii - ca de pildă şeful PSD Bihor, Ioan Mang - au primit reproşuri. "Domnule Mang, cât mai aveţi de gând să lăsaţi PSD-ul să-şi bată joc de poporul ăsta?", i-a strigat un tânăr din Oradea Civică, neobţinând însă niciun răspuns din partea celui interpelat, deoarece Mang s-a mulţumit doar să-şi întoarcă privirile, rapid, în partea opusă.

Prinşi în Horă

Ultima "scenă" a festivităţii a fost o Horă a Unirii, formată în Piaţă în timp ce unii dintre cei de faţă comentau ştirea decesului deputatului UDMR Verestoy Attila. O parte din politicieni au ţinut să demonstreze în faţa camerelor de luat vederi şi fotografilor că ei sunt cu "poporul", cum spune chiar textul Horei, "la nevoi şi la durere". Totuşi, momentul coregrafic a ieşit cam caraghios pe alocuri, din cauza ritmului prea rapid şi - în cazul unora - a lipsei de vocaţie.

Între politicienii care s-au prins în horă s-au numărat prefectul Ioan Mihaiu, între comandantul Garnizoanei şi o dansatoare de la Ansamblul Folcloric Crişana, şeful PSD Bihor Ioan Mang, de mână cu o dansatoare profesionistă şi cu o poliţistă (acesta dovedindu-se altminteri un excelent dansator), ministrul Florian Bodog, dar şi o consilieră a primarului Ilie Bolojan, Anca Grama, care s-a căznit să-şi ţină pe umăr poşeta ce dădea să-i alunece.

"Mica Unire" a orădenilor s-a încheiat după o oră şi jumătate, când majoritatea s-au grăbit spre maşini şi tramvaie, goniţi de frig şi atraşi spre case de ceasul prânzului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Frumos
Felicitari tuturor!
Postat 25 Ianuarie 2018, 06:38 de Control_Room
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON