URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Septembrie 2017, 17:07

UDMR vrea să readucă firmele mijlocii de la regiuni la judeţe şi se opune strategiei de dezvoltare teritorială a României

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că partidul său are în lucru două teme mai vechi, dar revenite în actualitate, ambele privind centralizarea statului.

Contra centralizării

Cseke a afirmat că grupurile parlamentare ale UDMR vor depune în două săptămâni un proiect pentru modificarea Codului de procedură fiscală, astfel încât prin lege să fie statuată anularea transferului administrării contribuabililor mijlocii de la judeţe la regiuni, transfer operat în urmă cu doi ani.

Preşedintele UDMR Bihor a amintit că ANAF a mutat administrarea firmelor mijlocii în baza unei prevederi referitoare la o posibilitate în acest sens, dar principiul general este că acestea trebuie administrate acolo unde îşi au sediile, inclusiv cele secundare.

De altfel, anul trecut toţi parlamentarii din Bihor s-au opus mutării de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice la Direcţia Regională a Finanţelor Publice Cluj a administării celor 1.082 firme mijlocii din judeţ. Tot anul trecut, UDMR a cerut revenirea la situaţia anterioară, în numele subsidiarităţii, principiu în baza căruia un serviciu public trebuie gestionat la nivelul cel mai apropiat de cetăţean.

Cseke a spus că prin proiectul UDMR va fi înlăturată în mod expres posibilitatea ca administrarea firmelor mijlocii să fie făcută la nivel de regiune şi va fi reglementată obligativitatea ca acest lucru să aibă loc la nivel judeţean. "Practic, să revenim la ce a fost înainte", a spus şeful UDMR Bihor, adăugând că partidul său se opune centralizării.

Contra măririi decalajelor

Pe de altă parte, Cseke a vorbit joi şi despre strategia de dezvoltare teritorială a României şi proiectul de lege pentru amenajarea teritoriului naţional pe reţele de localităţi, concepută anul trecut de fostul ministru al Dezvoltării Regionale, Vasile Dâncu, dar preluată de actuala guvernare, în ciuda opoziţiei UDMR.

Strategia ar urma să clasifice localităţile în funcţie de mărimea populaţiei şi importanţa socială, economică şi administrativă: municipiul Bucureşti - capitală de importanţă naţională şi europeană, poli regionali şi respectiv secundari cu potenţial transnaţional (cu peste 250.000 locuitori şi respectiv peste 100.000 locuitori), poli judeţeni principali (cu peste 40.000 locuitori) şi secundari (peste 20.000 locuitori), poli rurali principali (5.000 locuitori) şi simple comune.

Cseke a anunţat că, deşi vechiul proiect a fost clasat în Parlament înainte de alegerile din decembrie 2016, el a fost preluat cu modificări nesemnificative de actuala guvernare, fiind înaintat Senatului cu două luni în urmă, astfel încât urmează să fie votat la finele toamnei. UDMR se opune lui deoarece, în loc să reducă decalajele dintre diversele zone şi localităţi ale ţării, le va accentua.

Clujul, peste Oradea

Preşedintele UDMR Bihor a explicat că din start criteriile alocărilor financiare pentru diversele proiecte vor favoriza zonele şi localităţile deja dezvoltate în detrimentul celor mai puţin dezvoltate.

"S-a introdus o metodologie de evaluare a proiectelor pentru investiţii până în 2035, iar dacă un proiect va fi conform strategiei va primi din start 10 puncte, dacă nu 0 puncte. Dacă proiectul este propus de un pol regional principal cu potenţial transnaţional (n.r. - cum este Clujul), va primi din oficiu 10 puncte, dacă va fi propus de un pol secundar (n.r. - cum e Oradea) va primi doar 7 puncte", a spus Cseke.

El a afirmat că vor fi avantajate astfel, din start, regiunea Bucureşti-Ilfov, precum şi polii regionali principali - Cluj, Iaşi, Timişoara, Craiova, Constanţa, Piteşti, Braşov şi Ploieşti. Cseke a mai dat ca exemplu felul în care proiectele propuse de comune pol rural de dezvoltare, precum Suplacu de Barcău, vor fi favorizate faţă de cele propuse de Marghita, centru urban cu rol zonal.

"Viziunea aceasta este inacceptabilă pentru UDMR. Vom face sute de amendamente. Dacă viziunea nu se schimbă, noi nu vom susţine acest proiect", a încheiat Cseke.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON