URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Ianuarie 2017, 16:14

Taxă pentru nereciclare: Orădenii vor plăti în tariful de salubritate şi o taxă către AFM

Taxă pentru nereciclare: Orădenii vor plăti în tariful de salubritate şi o taxă către AFM GUNOAIE SCUMPE. Pentru depunerea unei tone de deşeuri menajere la halda administrată de Eco Bihor orădenii vor plăti de acum nu doar tariful practicat de această companie, de 15,14 euro, ci şi taxa de 80 lei impusă de Administraţia Fondului pentru Mediu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima şedinţă din anul 2017, Consiliul Local Oradea a trebuit să ia o decizie neplăcută, dar necesară: majorarea tarifelor serviciului de salubritate.

Începând din acest an, fiecare primărie din ţară trebuie să achite Administraţiei Fondului de Mediu (AFM) câte 80 lei pentru fiecare tonă de deşeuri depusă la halde, altfel spus pentru deşeurile care nu sunt reciclate. Concluzia? Dacă vor să plătească mai puţin, orădenii trebuie să colecteze materialele ce pot fi refolosite separat de gunoiul menajer.

Ceva mai scump

Taxa de 80 lei (cu TVA inclusă) pentru fiecare tonă de deşeuri aruncată la depozitele ecologice a fost prevăzută încă de la aderarea României la UE, dar aplicarea ei a fost amânată de atunci în fiecare an. În ianuarie 2017, însă, taxa a intrat în vigoare, astfel că fiecare administraţie publică din România trebuie să o achite către AFM.

Ca să acopere taxa, marţea trecută Consiliul Local Oradea a decis majorarea tarifelor practicate de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service. Astfel, de luna viitoare, o persoană fizică va plăti pentru colectarea deşeurilor menajere un tarif lunar de 9,06 lei, cu 6,9% peste tariful actual, de 8,47 lei.

Acelaşi preţ plus taxa

Evident, a fost majorat şi tariful practicat pentru persoanele juridice. Cum acestea, spre deosebire de persoanele fizice, plătesc un tarif pe cantitatea de deşeuri produsă, aşa cum e concepută şi taxa AFM, practic noua taxă se adaugă tarifului practicat de RER. Aşadar, dacă până acum firmele şi asociaţiile plăteau circa 137 lei/tonă (tarif compus din taxa de depozitare la Eco Bihor, de 15,14 euro/tonă, plus tariful de colectare şi transport, de 69,22 lei/tonă), de acum vor plăti aproximativ 199 lei pe tona de deşeuri, ceea ce înseamnă o creştere de 45%.

Toate aceste majorări au fost stabilite de municipalitate ţinând cont de statisticile locale conform cărora în Oradea se aruncă anual circa 74.700 tone de deşeuri, ceea ce înseamnă că oraşul va plăti la AFM o taxă de circa 4,6 milioane lei. Dacă vor să achite mai puţin, orădenii au o singură opţiune: să colecteze selectiv şi, astfel, să depună la haldă mai puţine gunoaie...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON