URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Iunie 2012, 08:32

Şpăgari pe jantă: Fostul adjunct de la RAR, trimis în judecată pentru corupţie

Şpăgari pe jantă: Fostul adjunct de la RAR, trimis în judecată pentru corupţie UNA MICĂ. Arestat pe 21 ianuarie de Tribunalul Bihor, directorul adjunct al RAR Bihor, Mihai Domocoş (foto), era pus în libertate câteva zile mai târziu de Curtea de Apel Oradea pe motiv că şpaga era... prea mică. Or fi ştiut mai bine de la ce sume în sus şpaga-i şpagă...
Şpăgari pe jantă: Fostul adjunct de la RAR, trimis în judecată pentru corupţie ŞPAGĂ DE PITĂ. "Nu mai este taxă. Mulţam la Dumniezo, dacă te duci acasă cu 50 de lei în buzunar, să ai de pâine şi de o bere şi de io ştiu ce-ţi trebuie, ş asta îi bine!". Potrivit înregistrărilor DNA, pe 20 ianuarie 2011, cu câteva ore înainte să fie încătuşat, fostul adjunct al RAR Bihor, Mihai Domocoş, se plângea de activitatea din ce în ce mai redusă a instituţiei, care i-ar fi micşorat şpaga zilnică la 50 de lei. Un mărunţiş...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru inginerul de la RAR 50 euro. 800 euro pentru persoana cu hadicap pe numele căreia se face înmatricularea şi 300 euro pentru intermediar. Atât erau "taxele" plătite de şoferii care voiau să fie planificaţi peste rând la omologarea autovehiculelor ori să beneficieze de reduceri sau chiar de scutirea de la plata taxei de primă înmatriculare.

Asta pentru că, în schimbul unei "atenţii", se găsea câte o persoană cu handicap care să-şi asume rolul de proprietar al unui bolid în locul adevăratului deţinător, scăpându-l astfel şi de impozitele locale.

Afacerea a fost "falimentată" în noiembrie 2010 de procurorii DNA, care au plantat un investigator în circuitul şpăgilor, dându-i o maşină la înmatriculat, şi punând sub supraveghere timp de două luni telefoanele tuturor angajaţilor RAR şi poliţiştilor de la Înmatriculări...

Turnătorul, fost poliţist

Afacerile derulate la RAR Bihor, dezvăluite de BIHOREANUL în ianuarie anul trecut, au ieşit la iveală după un denunţ formulat în noiembrie 2010 la DNA de un ex-poliţist, Petru Cornea, apropiat al lui Mihai Domocoş, pe atunci adjunct al şefului RAR Bihor, căruia îi intermedia şpăgile de la proprietarii de maşini.

Potrivit denunţului, proprietarii de maşini care voiau să profite de vechea taxă de primă înmatriculare, decartau câte 50 euro lui Domocoş, prin intermediar, plus o atenţie pentru inginerii care făceau omologarea, punând banii în talonul maşinii, în scrumieră sau în preşul din dreapta. La un calcul simplu, având în vedere că erau zile în care se rezolvau peste rând chiar şi 150 de maşini, doar pentru Domocoş comisioanele treceau de 500 euro. Zilnic.

Şpagă de handicap

Potrivit lui Cornea, angajaţii RAR luau şpăgi şi pentru deprecierea taxei de primă înmatriculare, stabilite tot la omologare. De departe, însă, cea mai profitabilă era omologarea maşinilor pe numele unor persoane cu handicap locomotor de gradul 1, scutite atât de plata taxei de primă înmatriculare, cât şi de cea a impozitului anual.

Intermediarii le găseau celor interesaţi un handicapat dispus să-şi treacă numele în hârtii, contra unor sume între 800-1.000 euro, după care maşina era dotată formal cu dispozitive adaptate nevoilor speciale, iar în final angajaţii RAR, contra unei şpăgi fixe de 100 euro, făceau omologarea. Practic, fotografiau dispozivul din maşină, pentru a avea dovada că şi-au făcut meseria corect, iar intermediarii semnau actele, demontau dispozitivele speciale şi predau maşinile adevăraţilor stăpâni.

Investigator în filieră

În urma denunţului, DNA a pus sub monitorizare activitatea RAR Bihor, iar rezultatele au confirmat în cea mai mare parte acuzaţiile. S-a descoperit că angajaţii lucrau mult peste program, chiar până la miezul nopţii sau la 2 dimineaţa, deşi orele suplimentare nu le erau plătite.

Totodată, interceptările telefonice şi investigatorul sub acoperire infiltrat în filieră au demonstrat că afacerile se derulau exclusiv prin intermediari. Investigatorul s-a prezentat personal la RAR de trei ori, dar abia când a recurs la "garantul" Cornea a reuşit să-şi omologheze maşina. "Cornea a notat pe hârtie, defalcat, toate sumele care trebuie plătite de investigator pentru înmatriculare, pe lângă cele uzuale, fiind incluse 50 euro ,,taxă'' pentru inginer, 800 euro pentru persoana cu handicap şi 300 euro pentru intermedierea înmatriculării", a declarat BIHOREANULUI unul dintre anchetatori.

Şpăgar mărunt, în libertate

Pe 20 ianuarie 2011, adjunctul şefului RAR Bihor, Mihai Domocoş a fost ridicat de la birou, în urma unui flagrant organizat cu ajutorul denunţătorului "împodobit" cu mijloace de înegistrare audio şi video. Cei doi s-au întâlnit în curtea RAR, pentru a discuta omologarea unui Mercedes ML pe o persoană cu handicap şi a unui Range Rover Discovery al cărui proprietar voia să obţină şi o depreciere. "Ţi le fac mâine pe amândouă", i-a răspuns Domocoş "Îţi dau 100 şi ne-mpărţim pă restu! Uite aicea! Na!", i-a spus atunci Cornea, iar adjunctul a luat banii fără să clipească, semn că n-o făcea prima dată. Era însă ultima, căci atunci când să plece, a fost oprit de procurori.

Arestat de Tribunalul Bihor pentru luare de mită, Domocoş a fost pus în libertate de Curtea de Apel Oradea, pe motiv că şpaga era... prea mică. "Este dovedită o singură faptă de luare de mită, iar cuantumul mitei este mic", arătau magistraţii. Asta deşi era evident şi chiar dovedit că şpaga cu pricina era doar o parte din numeroasele sume încasate.

03 ile.jpgPe 22 ianuarie 2011 a fost învinuit, tot pentru luare de mită, şi directorul executiv al RAR Bihor din acea perioadă, Cristian Ile (foto), secretar general al PDL Bihor. Acesta a fost însă anchetat doar pentru o scurtă perioadă căci, nefiind probe împotriva sa, în final a fost exonerat.

Interceptări la Înmatriculări

Ancheta s-a extins şi la poliţiştii Serviciului Permise şi Înmatriculări Bihor, Cornea susţinând că afacerea punerii maşinilor pe persoane cu handicap a avut loc cu complicitatea oamenilor legii, care primeau câte 100-300 de euro pentru fiecare caz.

Şapte poliţişti - Liviu Mortan, Marius Paşca, Cătălin Gabor, Liviu Haragoş, Florian Petrila, Remus Grigorovici, Georgeta-Mariana Nistor şi Stelian Pantea - în frunte chiar cu şeful lor, comisarul şef Alexandru Laza, au fost cercetaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată, iar activitatea şi convorbirile telefonice le-au fost atent supravegheate. Însă pentru că nu s-a găsit niciun indiciu care să confirme suspiciunile, după două luni procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lor.

Dosar declinat

Până în martie 2011, pe lângă Mihai Domocoş, procurorii au pus sub acuzare, ca făptuitori, pentru luare de mită şi abuz în serviciu în formă continuată doi ingineri (Ion Fildan şi Marius Lupaş), 6 samsari de maşini care percepeau şpăgi în numele lor (ex-poliţistul Petru Cornea, Dacian Miculescu, Gheorghe German, Ionel Alexe, Ştefan Bostan şi Cristian Domocoş), plus pe patroana fast-food-ului din incinta RAR, Dormany Brigitta. Prietenă cu Domocoş, femeia era acuzată că îi racola clienţi, contra unui comision de 200 lei pentru fiecare programare peste rând. Pentru intermediari, acuzaţiile erau de trafic de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată.

DNA a estimat şi prejudiciul creat prin omologările frauduloase şi fentarea plăţilor taxei de primă înmatriculare: aproape 1 milion de euro! În aprilie 2011, însă, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a stabilit incompatibilitatea cu dreptul european a taxei de primă înmatriculare (redenumită ulterior de poluare) şi, ca urmare, s-a şi renunţat la perceperea ei. Aşadar, prejudiciul nu a mai putut fi luat în calcul, iar ancheta nu mai intra în competenţa DNA, dosarul fiind declinat Parchetului Bihor.

Mulţi au fost, puţini au rămas

Zilele trecute, procurorii bihoreni au dispus trimiterea în judecată a 5 dintre cele 10 persoane cercetate: Mihai Domocoş şi intermediarii Petru Cornea, Dacian Miculescu, Gheorghe German şi Cristian Domocoş. Dormany Brigitta a scăpat doar cu o amendă administrativă de 1.000 lei, iar Ionel Alexe, Ştefan Bostan şi inginerii Ionuţ Fildan şi Marius Lupaş au fost exoneraţi "pentru lipsa elementelor constitutive ale infracţiunii".

Cât despre şpăgile percepute de inculpaţi, menţionate clar în interceptări şi în unele declaraţii date de şoferi, procurorii nu au reuşit să probeze decât cei 100 de euro filmaţi în timpul flagrantului, sumă confiscată de la adjunctul şefului RAR, care - deşi contactat de BIHOREANUL - a refuzat să facă vreun comentariu.

Singura "notă de plată", în urma afacerii, a rămas pentru "suma generată de cercetările complexe", după cum se specifică în rechizitoriu, sumă ajunsă la 15.000 lei, Adică nici 4.000 euro, cu mult sub şpaga pentru "programările" pe o zi...


LA MODĂ
Handicapaţi cu parc auto

Potrivit rechizitoriului Parchetului Bihor, din ianuarie 2007 (data introducerii taxei de primă-înmatriculare) şi până în ianuarie 2011 au fost omologate în judeţ 1.207 maşini pe numele unor persoane cu dizabilităţi, unii cu câte 7 sau chiar 8 maşini de lux puse pe numele lor, pentru ca adevăraţii proprietari să scape de impozitul auto anual.

De altfel, BIHOREANUL a dezvăluit anul trecut că în Oradea există peste 1.000 de veterani de război, persoane cu handicap sau foşti persecutaţi politic, deţinători de bolizi sau camioane: o pensionară de 92 de ani, din rândul celor persecutaţi politic, avea chipurile un Audi A6, o alta de 81 ani un Audi A8, iar câteva persoane cu handicap deţin alte modele scumpe, precum Chrysler, Jaguar, Jeep Grand Cherokee.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
au descoperit ROmania !
au facut ce fac toti , ei au fost prinsi asta e diferenta:)))spaga ia orice functionar si mai rau se uita si urat la cetateanul care ii hraneste.
Postat 20 Iunie 2012, 19:51 de evrika
aa
dar la ARR pe cand niste arestari? acolo spaga e in floare ,de la directori ,inspectori si pana la cei de la preluarea documentelor la ghiseu
Postat 20 Iunie 2012, 10:36 de aa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON