URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Noiembrie 2009, 18:15

Sindromul Reye

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iniţial sindromul a fost descoperit în 1929, dar nu a primit o denumire distinctă. În 1960 s-a descoperit că boala are efecte grave asupra creierului (comă, delir) şi a ficatului (acumulări de grăsimi).

Sindromul Reye este încă dificil de înţeles. Acesta afectează copiii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 16 ani, apărând în general iarna sau după o gripă. Utilizarea aspirinei în tratamentul gripei pare să aibă legătură cu apariţia acestui sindrom, deşi nu există dovezi ştiinţifice.

Nu există niciun test care să detecteze sindromul Reye. Semnele apariţiei acestui sindrom sunt strâns legate de o infecţie anterioară cu un virus. Fie că este vorba despre o infecţie respiratorie, o diaree cauzată de o inflamaţie, sau de gripă, simptomele acestui sindrom apar la câteva zile după activarea virusului.

În multe cazuri pacienţii sunt trataţi fără probleme, dar în altele au nevoie de o atenţie specială, deoarece starea lor se poate agrava. Simptomele cele mai frecvente sunt ameţeala, greaţa, vărsăturile şi astenia. Copilul poate manifesta un comportament iraţional şi o creştere a frecvenţei respiratorii. Dacă boala se agravează, copilul se poate sufoca, are pupilele dilatate şi este supus riscului de a intra în comă. Ficatul este mărit, iar febra este rareori întâlnită.

Sindromul Reye se manifestă la câteva zile (1-14) după o infecţie virală şi se poate trata. Adresarea la medic este obligatorie.

Atenţie!

Sindromul Reye este rar: un caz la 100.000 de oameni. Este deseori suspectat în situaţia în care copilul a suferit o infecţie virală şi are vărsături sau delirează. Deşi sindromul variază în funcţie de gravitate, el trebuie încadrat în categoria bolilor mortale. Sindromul se manifestă uneori fără complicaţii, alteori poate cauza deces în câteva ore. Acest proces poate fi oprit în orice stadiu şi pacientul se recuperează în 10 zile.

Reţineţi!

Boala care determină apariţia sindromului este contagioasă, iar sindromul în sine nu se transmite unui alt individ. Aspirina şi alte medicamente pe bază de salicilină nu trebuie utilizate pentru tratarea gripei sau a altor infecţii virale. Indiferent de tipul infecţiei, nu este recomandat să administrăm unui copil mai mic de 12 ani aspirină. Aceasta trebuie administrată doar dacă există recomandare medicală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON