URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2014, 17:55

Şi-au turat motoarele la maxim: Copiii au făcut senzaţie la Rally Sprint (FOTO)

În ciuda ploii, împătimiţi ai maşinilor cu motoare tari s-au strâns, sâmbătă, în parcarea fostului sediu al Vămii Oradea, de pe Şoseaua Borşului, pentru a participa la prima etapă a campionatului Rally Sprint, care îmbină viteza cu îndemânarea.

Potrivit organizatorului Adrian Cristea, la eveniment s-au înscris 27 de participanţi de toate vârstele, din Oradea, Satu Mare, Baia Mare sau Cluj, care au concurat în două manşe a câte 4 ture. "Se ia în considerare timpul cel mai bun din cele două manşe. Concurenţii sunt împărţiţi în 5 categorii: juniori, respectiv 4 categorii de motoare. Juniorii merg până în 1600 cmc, dar celelalte categorii sunt începând cu 1100 cmc până la peste 2000. Cea mai tânără concurentă are 10 ani", a precizat acesta.

Vedetele întrecerii au fost copiii, ca de pidă un băieţel de 12 ani din Baia Mare, practicant de performanţă al acestui sport, a cărui maşină a fost special adaptată raliurilor.

"Numai cutia de viteze costă peste 2000 de euro", a spus organizatorul. De altfel băieţelul, David Tarţa, este şi cel mai tânăr pilot atestat de Federaţia Română de Automobilism Sportiv, fiind cunoscut pentru numeroasele premii pe care le ia în concursurile din ţară şi străinătate.

Senzaţie a făcut şi mezina celor înscrişi din concurs, Natalia Iocsak, din Satu Mare, care abia se vedea de după bordul maşinii pe care o conducea. Deşi în manşa a doua a luat o bordură şi a fost penalizată cu 5 sutimi, mica şoferiţă s-a comportat profesionist, luând virajele cu îndemânare. După incident, nici măcar un cauciuc delimitator al pistei nu a mutat de pe loc. "Micuţa conduce foarte bine, mult mai bine decât unii adulţi care s-au înscris în concurs", a lăudat-o un alt organizator.

Marea majoritate a maşinilor participante la eveniment, de la Golf 1, până la BMW-uri din anii 90, au fost adaptate acestor tipuri de curse, însă au fost şi unele maşini "de stradă" care au concurat numai de dragul competiţiei.

Câştigătorii Rally Sprint au fost: Clasa Juniori - David Tarţa, locul I, Leontin Iocsak, locul II, Sergiu Tirpe, locul III; Clasa II: Sorin Fâşie, Ioan Iocsak, Nicolae Stan; Clasa III: Doru Găvruţa, Andrei Uram, Mihai Vezendan; Clasa IV: Cristian Heredea, Kalman Kalman, Dan Albuş; Clasa V, cu motoare de peste 2000 cmc: Ioan Tirpe, Florin Stecka, Andrei Uram.

Întrecerile de sâmbătă au făcut parte din prima etapă din cele 4 programate ae Campionatului de Rally Sprint. Etapa a coincis cu împlinirea a 110 ani de Automobil Club Român, principalul organizator.

Citiţi pe această temă şi articolul "Întrecerea viteziştilor: Debutează primul campionat local de Rally Sprint"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON