URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Noiembrie 2009, 10:09

Serviţi cu... tradiţie

Serviţi cu... tradiţie CU MÂNA PE LEGUMĂ. În "Nunta falsă" de la Robinson, tradiţia s-a îmbinat cu parodia. Unul dintre cele mai haioase momente ale serii a fost cel în care mireasa i-a jurat credinţă veşnică mirelui, cu mâna pe un... morcov
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vioara prinde glas şi, pe ritmurile marşului nupţial, intră alaiul mirilor. Grăitorul, uşor ameţit, se-mbracă în preot şi cu sutana tapetată cu bancnote, oficiază o "slujbă" de tot râsul.

Apoi, popa devine povestitor de bancuri şi se transformă într-o prostituată abandonată de mire, dar gata să-l seducă din nou.

Pare un scenariu desprins dintr-o comedie, dar de fapt e o nuntă falsă, pusă la cale de patronul Clubului Robinson Country, Laszlo Csaba. Într-o lume în care tradiţia parcă nu-şi mai are locul, orădeanul vrea cu orice preţ să o păstreze, drept pentru care organizează, periodic, câte o petrecere tematică...

Din tată-n fiu - 13 Csaba

13 Csaba.jpgPasiunea lui Csabi nu e deloc întâmplătoare. Originar din Banat, descinde dintr-o familie cu o istorie de aproape două secole în negustorie. În albumul de familie stă la loc de cinste o poză care îl arată ca oaspete al hanului străbunicilor săi pe nimeni altul decât pe Regele Carol al II-lea. "A luat masa la noi, la Herculane. Şi tata, ceangău fiind, a învăţat de la evrei să conducă o "alimentară" şi a venit la Oradea", explică Csabi (foto).

Gena a moştenit-o şi el, iar în ‘95 a înfiinţat clubul Robinson. La început, localul era deschis non-stop, iar cu timpul a devenit cunoscut pentru gurmanzi. Acum, încearcă să devină exclusivist, deschis doar pentru evenimente speciale, aşa cum sunt petrecerile pe care proprietarul vrea să le organizeze cu ocazia fiecărei sărbători tradiţionale. "Când eram mic, la mine Moş Nicolae venea însoţit de spiriduşul cel rău, Krampus, care avea lanţuri şi fugea după fete să le sperie, în glumă. Moşu' le salva. Acum nu mai e aşa şi mulţi au uitat tradiţia care, deşi provine din Banat, se practica şi în Transilvania", zice Csabi.

Fără manele

Orădeanul a dat tonul la "noua" orientare în vară, odată cu prima ediţie a festivalului internaţional de gătit la ceaun, iar săptămâna trecută a organizat o nuntă tradiţională maghiară falsă, "piperată" cu glume şi parodii. Tânăra pereche care şi-a pus pirostriile a fost formată din doi membri ai unui ansamblu folcloric din Borş. Oaspeţii au jucat dansuri tradiţionale ungureşti, iar bucatele au fost pe măsură: cozonaci, supă de pui, tocăniţă, pălincă şi vin de casă... Iar găselniţa a prins.

"La ţară, pe vremuri, toamna, după adunarea recoltei, tineretul şi bătrânetul se strângea, iar oamenii îşi măritau fetele. Încingeau câte un chef şi fiecare aducea câte ceva. În unele zone din Transilvania se organiza sărbătoarea tâlharilor, unde babele se adunau şi făceau descântece să nu li se fure găinile sau sacii cu porumb din pod. Apoi veneau tinerii cu ceteraşii. Profitau de fiecare ocazie să petreacă", povesteşte Csabi.

Cu rezervare

Săptămânile următoare, fie că sunt ortodocşi, catolici sau reformaţi, orădenii vor avea posibilitatea să chefuiască şi mai abitir la Robinson. "Sâmbătă, 28 noiembrie, ne-am propus să facem o cină a porcului ardelenească, cu ocazia sărbătoririi celor două mari onomastice ale acestei perioade la maghiari, Erzsebet şi Katalin. Vor veni şi doi artişti din Debreţin, care vor cânta muzică ţigănească", spune Csabi.

Iar lucrurile nu se opresc aici, patronul având planuri pentru fiecare week-end din decembrie. Chefurile de Moş Nicolae, Crăciun ori Ignat vor fi dublate cu seri de tango, romanţe şi cântece de petrecere. De precizat însă că la aceste evenimente intrarea se face doar pe bază de invitaţie, care se poate procura pentru 50 lei de persoană, sunând la 0744.854.133 sau 0788.802.350, cu cel târziu 48 de ore înainte de petrecere.

O ofertă specială va fi şi de Revelion, când doritorii vor putea petrece la Robinson pentru 150 de lei de persoană, cu un meniu autentic românesc, în cadru rustic. "Nu vor cânta manele, nu-mi trebuie, că alea sunt din sud. Noi vom avea mereu muzică tradiţională. De ce să ne pierdem timpul cu prostii?", zice Csabi. Şi parcă are dreptate, că prea mult timp tradiţia a fost călcată în picioare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON