URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Aprilie 2014, 14:01

Şcoala altfel: Expoziţie cu însemne vechi de 12.000 de ani de pe costumele populare din Bihor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
La început a fost sfera, coloana, rombul şi spirala. Apoi simbolurile au devenit tot mai complexe până apariţia "ţâţânilor lumii", reprezentare a unui romb având deasupra şi dedesupt câte o jumătate de romb. Vechi de 12.000 de ani motivul se regăseşte inclusiv pe vase din ceramica de Cucuteni, pe costumele populare din Bihor, pe ştanţele cu care îşi ornează caşcavalul ciobanii din zona Sibiului şi a fost preluat inclusiv de sculptorul Constantin Brâncuşi la celebra sa Coloană a infinitului.

Profesorul orădean Alexandru Sanislav organizează cu sprijinul Colegiului Teoretic "Onisifor Ghibu", luni, de la ora 18:30, la Galeria de Arte Vizuale din strada Republicii 12, vernisajul expoziţiei "Semnele cerului - 12.000 de ani de înscrisuri şi însemne moştenite din vatra vechii Europe".

În cadrul expoziţiei, vor fi prezentate 20 de printuri realizate de artistul fotograf Harris Wallmen, cu detalii ale acestor ornamente preluate de pe piese din colecţia etnografică a profesorului Sanislav.

"Fotografiile lui Harris Wallmen te obligă să vezi altfel aceste simboluri străvechi. Când vezi un cântăreţ sau un dansator în costum popular este una dar când descoperi toate aceste detalii şi ştii că sunt simboluri vechi de mii de ani sentimentul este absolul şocant", a spus profesorul orădean.

Expoziţia de la Galeria de Arte Vizuale va ţine trei zile şi a fost organizată în acest interval pentru ca elevii orădeni să o poată vizita în cadrul săptămânii "Şcoala altfel". Vizitatorii vor fi plăcut surprinşi să constate rădăcinile străvechi ale portului popular românesc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Simboluri
Astfel de activitati, culturale, educationale, informative, care dovedesc prezenta romanilor in Transilvania si Ardeal innca de acum mai bine de 12.000 de ani, ii aduce in pragul disperarii pe ungurii iredentisti, revizionisti care au incercar din rasputeri sa falsifice istoria romanilor. Bine, ungurii astia n-au fost nu sunt si nu vor fi sanatosi la cap niciodata. Nu e o noutate ca fac spume la gura acum.
Postat 05 Aprilie 2014, 17:20 de Book
ungure, citeste:
"La început a fost sfera, coloana, rombul şi spirala. Apoi simbolurile au devenit tot mai complexe până apariţia "ţâţânilor lumii", reprezentare a unui romb având deasupra şi dedesupt câte o jumătate de romb. Vechi de 12.000 de ani motivul se regăseşte inclusiv pe vase din ceramica de Cucuceni (Bihor), pe costumele populare din Bihor". Aşadar dovezi ale continuitaţii românilor în Bihor, vechi de 12.000 de ani. E limpede ca şi lumina zilei.
Postat 05 Aprilie 2014, 16:55 de @"razvan t..."
Continuitatea daco-romanilor in Ardeal.
Continuitatea daco-romanilor pe aceste meleaguri este dovedita peste tot in zona Bihorului, respectiv a Ardealului. ungurii migratori, au sosit tarziu, razboindu-se cu unii si cu altii pt a le lua teritoriile. Nu au incercat sa fure teritorii doar romanilor. La fel au incercat ungurii sa le fure teritorii si celorlalte natiuni vecine tarii noastre.
Postat 05 Aprilie 2014, 16:45 de 2K14
Bravo Bihoreanule, la Cacaceni s-a inventat civilizaţia!
Ha, ha, ha, ha, ha ...! Pana si Miculestii sunt socati de asta!
Postat 05 Aprilie 2014, 16:25 de Boss
12.000 de ani într-un tembel !?!
Mai urmează să înregistreze la OSIM <rombul>, ca simbol al Bihorului şi a unor locuitori patetici de-ai săi !?! 6.000 de ani li s-a părut puţin şi atunci ce s-au gândit în stilul amatorului contemporan: dublăm miza, că poate avem noroc cu proştii care cred orice !?! În orice caz stimabile Simai Dan, jurnalist contemporan, la Căcăceni (sau Cucuceni cum i se spune din jenă acum) nu se inventase nici iarba pe vremea aceea, nici pterodacitilul zburător măcar, ce să mai vorbim de nişte umanoizi care ar fi fabricat ceva vase între două partide de vânătoare !?!
Postat 05 Aprilie 2014, 16:21 de Carp III
O mica observatie!
Stimate domn Simai,Cucuceni este satul natal al fratilor Micula ,apartine com Rieni, deci tarii Beiusului,ne este ft binecunoscut,si nu avem stiinta a fi un centru al culturii ceramice, nici macar al olaritului.Probabil ca este vorba de Cucuteni,localitate in care s-au descoperit intr-adevar vestigii culturale ceramice preistorice,dar aceasta localitate este pe langa Iasi.Cu toate scuzele!
Postat 05 Aprilie 2014, 16:04 de Razvan Theodorescu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON