URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Septembrie 2014, 15:58

Salvarea începe de la şcoală: Sute de elevi bihoreni, învăţaţi cum să acorde primul ajutor (FOTO/VIDEO)

Peste 500 de elevi bihoreni învaţă, în cadrul unor cursuri intensive, cum să acorde primul ajutor în situaţii de urgenţă. Profesorii lor sunt 20 de tineri din toată ţara, majoritatea studenţi la Medicină, selectaţi de Asociaţia Serviciul pentru Asistenţă în Situaţii Speciale în proiectul "Resuscitează non-formal!".

Proiectul are două etape: una care s-a derulat în luna august şi care a presupus pregătirea celor 20 de tineri în acordarea de prim-ajutor, respectiv în predarea acestor tehnici elevilor, iar cea de-a doua, care a debutat acum, care îi aduce pe cei 20 de lectori în faţa elevilor bihoreni. "Acest proiect a apărut ca urmare a unei necesităţi reale. (...) Tinerii nu ştiu cum să acorde primul ajutor şi nici nu-i interesează, pentru că li se pare că sistemul e rigid", a precizat responsabilul de proiect, Roxana Şuhanea, miercuri, într-o conferinţă de presă.

Demersul este susţinut şi de medicul Hadrian Borcea, şef al UPU-SMURD Bihor, care a mai ţinut cursuri de prim-ajutor pentru elevi. La Colegiul Naţional Iosif Vulcan, de cinci ani încoace au loc astfel de cursuri opţionale, iar anul trecut medicii SMURD au mers în cinci şcoli din Oradea, cu acelaşi scop.

"E binevenit când copiilor noştri li se oferă aşa ceva de către şcoală şi puţin îngrijorător când se refuză", a declarat dr. Borcea, făcând referire la directorii de şcoli din Oradea care au refuzat propunerea medicilor SMURD de a ţine astfel de lecţii gratuite în faţa elevilor, pe care însă nu i-a nominalizat.

Importanţa lecţiilor este mare, însă, şi a demonstrat-o doctorul Borcea printr-un exemplu: chemat la o intervenţie medicală, a găsit acolo un fiu ce îşi resuscita corect tatăl. Medicul a mărturisit că l-a recunoscut pe tânăr, deoarece era unul dintre elevii care participau la lecţiile de prim-ajutor pe care el le ţinea. "Fiul a ştiut ce să facă. La vârsta aceasta, ei sunt cei mai receptivi pentru acest gen de noţiuni şi informaţii. Totul este cum le structurăm informaţia", a mai spus dr. Hadrian Borcea.

Iniţiatoarea cursurilor de prim ajutor de la Colegiul Iosif Vulcan, profesoara de fizică Sanda Vîrva, a confirmat că liceenii sunt interesaţi de lecţiile de resuscitare. "Am vrea să facem din aceste cursuri o materie opţională, iar după doi sau trei să poată da un atestat serios", a explicat profesoara.

Miercuri, cei 20 de tineri lectori au ţinut cursul de prim-ajutor la Colegiul Naţional Iosif Vulcan, iar joi vor merge la Colegiul Tehnic Vadu Crişului.

Proiectul este realizat de SARTISS în parteneriat cu UPU-SMURD şi Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor şi este finanţat prin programul Tineret în Acţiune, aprobat, gestionat şi monitorizat în România de către Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON