URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iunie 2017, 17:02

Redescoperă Bihorul pe bicicletă: Bihorenii, invitaţi la pedalat în zona Bratca

Redescoperă Bihorul pe bicicletă: Bihorenii, invitaţi la pedalat în zona Bratca Cascada Boiului, unul dintre obiectivele unde vor ajunge bicicliştii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii pasionaţi de ciclism şi plimbări în natură sunt invitaţi la a cincea ediţie a evenimentului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Drumul Bisericilor de lemn", organizată de Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Consiliul Judeţean Bihor, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Asociaţia Filantropia Oradea şi Asociaţia Unanimis.

Startul evenimentului se va da sâmbătă (1 iulie) la ora 9:30, din faţa Primăriei Bratca. Bicicliştii vor pedala 26,7 km pe un traseu în circuit care străbate drumurile judeţene DJ764D, 108l şi DC 175. Mai precis, traseul trece pe la Primăria Bratca, Centrul Cultural din Bratca, Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Beznea, Biserica de lemn "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Valea Crişului, sat Lorău, Cascada Boiului.

Dificultatea traseului este medie. Un sfert din traseu se va face pe asfalt, 70% pe drum pietruit sau de pământ şi 5% trekking pe traseu uşor prin pădure.

Pe parcursul traseului vor fi vizitate 2 biserici de lemn construite în secolul al XVIII-lea, Valea Boiului şi una dintre cascadele din Valea Boiului. Va fi străbătută pe bicicletă o porţiune din Lunca Crişului Repede, după care se va urma pe jos un traseu marcat cu punct roşu prin pădurea răcoroasă până la cascada din Valea Boiului.

De asemenea, vor fi degustate produse tradiţionale specifice judeţului Bihor pregătite după reţete vechi de harnicele localnice din Bratca, Bezena şi Valea Crişului. Toate obiectivele turistice fac parte din viitoarea Destinaţie ecoturistică Pădurea Craiului, aflată în custodia Centrului pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor. În comuna Bratca, sunt două văi pitoreşti ce curg paralel - Cheile Brătcuţei şi Valea Boiului.

Grupul de biciclişti va fi coordonat pe tot parcursul traseului şi va fi însoţit de o maşină de asistenţă tehnică. "Recomandăm persoanelor sub 14 ani să fie însoţite de cel puţin un părinte care să Ie supravegheze (sau cel puţin o rudă), iar persoanelor peste 14 ani să deţină asupra lor un act de identitate", au transmis organizatorii.

Este necesar ca toţi turiştii să poarte în timpul deplasării cască de protecţie omologată, vestă reflectorizantă şi să transporte pe bicicletă numai copii de până la 7 ani, doar în cazul în care vehiculul are montat în faţa sau în spate un suport special. Bicicleta trebuie să fie echipată în faţa cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate cu lumină de culoare roşie şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeaşi culoare.

Participanţii sunt rugaţi să traverseze drumurile publice numai pe treceri de pietoni, pe lângă bicicletă şi să se deplaseze pe drumurile publice numai unul în spatele celuilalt. Bineînţeles, bicicliştii sunt îndemnaţi şi să nu lase mizerii în urma lor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON