URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2015, 20:14

Reciclăm împreună! Colectarea selectivă a deşeurilor, o prioritate pentru RER Ecologic Service

Reciclăm împreună! Colectarea selectivă a deşeurilor, o prioritate pentru RER Ecologic Service STRIVIŢI, VĂ ROG! Pentru a fi transportate mai eficient, deşeurile reciclabile ar trebui strivite înainte de aruncarea lor, ca să nu ocupe loc mult în recipiente
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conform Dicţionarului Explicativ Român, reciclarea este prelucrarea anumitor deşeuri în vederea refolosirii lor. Pe cât de simplă este teoria, pe atât de greoaie pare a fi, însă, practica!

Pentru a ajunge la reciclare, un flacon de plastic sau o cutie de carton trebuie să fie ferite de impurităţi, aşa că trebuie adunate separat de deşeurile menajere. Încă din 2010 RER Ecologic Service a pus la punct în Oradea un sistem de colectare selectivă, îmbunătăţit pe parcurs astfel încât niciun orădean să nu găsească vreun motiv ca să nu-l respecte. Tocmai pentru că reciclarea este pentru operator unul dintre dezideratele importante...

Reguli simple

Colectarea selectivă a deşeurilor presupune că, încă din casele lor, orădenii adună separat fracţia umedă, adică resturile menajere, de cea uscată, care se compune exclusiv din deşeuri ce pot fi revalorificate: PET-uri, doze de aluminiu, hârtii, cartoane, sticle, conserve. Tot separat, le aruncă apoi în recipientele puse la dispoziţie gratuit de operatorul licenţiat de salubritate: containere sau pubele de culoare neagră pentru fracţia umedă şi, respectiv, recipiente ori saci de culoare galbenă pentru fracţia uscată.

Mai departe, toate deşeurile trec în responsabilitatea RER Ecologic Service, care a instituit în Oradea trasee pentru colectarea resturilor menajere distinct de cea a materialelor reciclabile. Utilajele colorate în verde şi galben adună exclusiv fracţia uscată, în zile diferite de cele în care sunt colectate deşeurile menajere.

Drumul reciclării

Din utilajele RER Ecologic Service, deşeurile reciclabile ajung pe benzile staţiei de sortare administrate de Eco Bihor. Muncitorii le împart pe categorii, utilajele le balotează, iar apoi societatea le predă firmelor de revalorificare.

Fiecare PET reciclat se regăseşte în statistica anuală prin care municipalitatea trebuie să demonstreze că respectă obligaţiile de mediu şi reduce cantitatea de deşeuri depuse în halda ecologică. An de an, oraşul trebuie să scadă cu 15% această cantitate, singura soluţie fiind reciclarea.

RER Ecologic Service îşi doreşte ca toţi orădenii să înţeleagă această necesitate a colectării selective şi să respecte regulile, dovedind grijă faţă de mediul care ne înconjoară şi faţă de oraşul în care locuim. În caz contrar, ponoasele le vom trage cu toţii, laolaltă, pentru că municipalitatea poate fi sancţionată, iar banii tot de la cetăţeni vor fi luaţi...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Colectarea selectiva este o prioritate
Felicitari pentru initiativa, acum este este nevoie de sustinere continua si asigurarea unei cat mai bune colectarii. Astfel de masuri trebuie implementate si accelerate in toate localitatile tarii in conditile necesitatii asigurarii unui minim de 50% deseuri reciclate. Altfel vom plati amenzi pentru interesul scazut pentru aceasta problema globala. Locatarii isi pot asigura cosurile de selectare mult mai usor acum, inclusiv online.
Postat 23 Septembrie 2016, 23:18 de costeam
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON