URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2016, 13:53

Puşi pe curăţenie! Poliţia Locală şi Garda de Mediu vor confisca maşinile celor care aruncă gunoaie (FOTO)

Puşi pe curăţenie! Poliţia Locală şi Garda de Mediu vor confisca maşinile celor care aruncă gunoaie (FOTO) Foto: Poliţia Locală Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care au de gând să-şi arunce clandestin deşeurile rămase în urma unor lucrări de construcţii sau demolări pe un teren din jurul municipiului ar trebui să se gândească de două ori.

Poliţia Locală Oradea şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor au decis să oprească acest fenomen neplăcut şi au format patrule mixte, care vor verifica oraşul şi vor aplica amenzi celor pe care îi prind în flagrant.

Şi amendat, şi fără maşină!

"Avem un protocol semnat de săptămâna trecută, nu ştiu dacă e primul la nivel naţional, dar este printre primele. Obiectul este foarte simplu: prevenirea şi sancţionarea oricărei fapte antisociale pe linia de protecţie de mediu, la nivelul municipiului Oradea. Vom începe cu nişte lucruri care ţin de bunul simţ, vizavi de persoanele care depozitează sau aruncă moloz şi reziduuri rămase din lucrări de construcţii, curăţenie prin curţi şi mai ştiu pe unde, peste tot în oraş, pe domeniul public sau privat, începând de la tomberoane până la terenuri private sau ale municipiului oradea. O faptă total interzisă", a declarat şeful Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, vineri, într-o conferinţă de presă.

Protocolul a fost necesar pentru că poliţiştii locali pot da sancţiuni doar pentru fapte comise pe domeniul public, ori multe din aceste deşeuri sunt aruncate clandestin pe terenuri private de la marginea oraşului. Comisarii Gărzii de Mediu Bihor pot însă să dea amenzi şi pentru astfel de fapte comise pe domeniul privat, ba chiar legea le permite să ia măsuri drastice: confiscarea mijlocului de transport cu care deşeurile au fost aduse acolo. Proprietarul va mai putea apoi să-şi recupereze maşina sau camionul doar dacă îl va cumpăra la licitaţia pe care o vor organiza Finanţele.

Chiar dacă este dură, măsura este necesară, spune Beltechi: "Dacă veţi da o tură pe centura oraşului, veţi vedea ce minunăţii avem, pe partea dreaptă şi stângă". În ultimele şase luni ale anului trecut, Poliţia Locală Oradea a amendat 271 de persoane surprinse când aruncau ilegal deşeuri pe domeniul public, cu un cuantum total de 250.000 de lei, şi alte 934 de persoane au primit avertismente.

Faceţi calculele!

Beltechi a precizat că orădenii au o alternativă ieftină la îndemână: pot să-şi ducă deşeurile din construcţii la halda administrată de Eco Bihor, în cartierul Episcopia, unde plătesc doar 1,3 lei pentru suta de kilograme de moloz. "Vă dau un exemplu: alaltăieri am surprins un cetăţean care a depozitat 70 de saci de moloz pe domeniul public, a luat o amendă de 3.000 de lei, după care a dus deşeurile la Eco Bihor, unde a plătit 26 de lei. Dacă îi sunam pe colegii de la Garda de Mediu, rămânea şi fără camion. Fiecare să-şi facă calculele: e mai ieftin să arunci sau să îl depozitezi cu forme legale? (...) Dacă noi confiscăm un camion care poate costă 20-30.000 de euro, gândiţi-vă cât moloz ar duce de acei bani la Eco Bihor", a exemplificat directorul Poliţiei Locale Oradea.

Directorul Eco Bihor, Pasztai Zoltan, prezent şi el în conferinţa de presă, a precizat la rândul său că molozul predat firmei este concasat şi transformat în materie primă secundară, putând fi folosit ulterior în lucrări de construcţii. "Preţul este unul real: cine are doi saci de 50 kilograme fiecare, face efortul să vină până în Episcopia Bihor, plăteşte 1,3 lei pe acea sută de kilograme. S-ar putea să-l coste transportul până acolo mai mult decât taxa pe care o plăteşte la noi", a precizat Pasztai. Potrivit şefului Eco Bihor, anul trecut aproape 3.000 de tone de deşeuri concasate au ieşit din staţie şi au fost refolosite în construcţii.

Chiar dacă măsura confiscării camioanelor nu va fi deloc pe placul celor sancţionaţi, Beltechi spune că patrulele mixte nu vor face rabat de la fermitate. "Nu mai vreau să văd niciun camion care duce moloz pe strada Meiului, în fostul tancodrom, pe Bihorului sau unde se mai duc", a spus şeful Poliţiei Locale.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor, Monica Crişan, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Legea 211/5011 privind gestionarea deşeurilor şi HG 1061/2008 le permit comisarilor să aplice măsura confiscării vehiculului, însă până acum în Bihor nu a fost nicio maşină şi niciun camion confiscat. "Până acum s-a mers mai mult pe prevenţie şi s-au aplicat amenzi. Pentru o persoană fizică sancţiunile încep de la 1.000 de lei, dar pentru o persoană juridică ajung şi la 40.000 de lei", a declarat Crişan, în aceeaşi conferinţă de presă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Pusi pe curatenie ? Gunoaiele ne dor,nu-i asa ? Care gunoaie ? Toate GUNOAIELE din Oradea .
- În zona întubată a pârâului Pasteur/Paris, dreptul imobilului situat în Oradea , str.dr. L.Pasteur nr.89/A, unde îşi desfăşoară activitatea o unitate de comerţ şi producţie produse de panificaţie,se regăseşte o conductă subterană ce colectează apele menajere din zonă şi deversează apele uzate în cursul pârâului, iar apoi în Crişul Repede.Problema este cunoscuta de CAO,de ABA Crisuri,de Bolojan Ilie, de RONOAqua SRL-proiectant, precum si de ISC Oradea ) Cine isi asuma ,tragerea la raspundere a acestor iresponbsabili(factori de decizie) , din Oradea,care s-au constituit intr-o gasca,cu interese majore in praduirea banului public.Pe str. Santului,apa menajera de la imobilele din zona,iese cu presiune ,pe sub capacul unui camin de pe carosabil, aflat in apropierea imobilului cu nr.1A,dupa care este condusa , prin santuri si conducte,pe sub carosabilul strazii,direct in albia deschisa ,de curand amenajata cu pereu, a vaii Pasteur.Aceasta situatie,este cunoscuta atat de responsabili ai CAO ,cat si de specialistii ABA Crisuri, de Garda de mediu precum si de Bolojan ILie, ordonator prioncipal de credite pe Oradea.Avand in vedere,separarea puterilor in stat,in Oradea,cine isi asuma "riscul,curajul",de a se lua la tranta cu acest grup mafiot,cu acesti corifei,care conduc destinele urbei noastre in aceste timpuri.Si pentru ca nesimtirea acestora nu are limite,toti cetatenii a caror imobile se afla situate sub cotele bransarii la reteaua de canalizare a orasului (reproiectata pe albia intubata a paraului Paris) de "iluminatii" CAO in tandem cu aceeasi RonoAqua SRL - sunt somati sa-si procure Statii de pompare,pentru a se incadra in "normele proiectului".Pai,atunci ce rost a avut toata acesta tevatura cu intubarea ,solutia cu statiile de pompare se putea rezolva ,prin bransarea directa a acestora, la strazile Louis Pasteur sau Doja !.Dar cu Spitalul Clinicx Judetean de Urgenta,fara o statie de preepurare a apei menajere uzate deversate direct in paraul Paris,cum ramane ? Astept raspuns !
Postat 19 Martie 2016, 22:45 de platona
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON