URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2010, 13:33

Protest cu succes: cele două şcoli generale din Velenţa nu se mai unesc

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Protestul celor aproximativ 70 de elevii de la Şcoala Generală Alexandru Roman din Oradea nu a rămas fără răspuns. Joi, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Dorel Luca, a anunţat că nu se vor comasa şcolile generale Alexandru Roman cu Lucreţia Suciu.

„Va rămâne Şcoala Alexandru Roman şi în anul şcolar următor. Însă nu pot să spun cum se va gestiona plata salariilor, pentru că deficitul faţă de sumele reale e mare", a spus Luca, în cadrul unei conferinţe de presă. Motivul pentru care şeful IŞJ Bihor nu poate da asigurări privind salariile personalului şcolii este că, din toamnă, Ministerul Educaţiei va finanţa unităţile de învăţământ în funcţie de numărul de elevi. Astfel, şcolile cu elevi puţini, dar cu mulţi profesori gradul I, nu vor avea de unde să-şi plătească salariile, în această situaţie aflându-se Şcoala Generală Alexandru Roman.

Luca a luat în calcul comasarea celor două şcoli pentru că sunt în acelaşi cartier şi „joacă pe acelaşi bazin de elevi", iar numărul şcolarilor din Şc. Gen. Alexandru Roman abia că trece de 200. „Văd că sunt probleme între cele două şcoli, nu vrem să agităm şi mai mult spiritele", a motivat inspectorul şcolar general decizia de a nu mai comasa unităţile.

Dacă Ministerul Educaţiei va impune, însă, ca pentru a fi finanţată, o unitate şcolară să aibă minim 300 de elevi, Luca a spus că va fi necesară o susţinere din partea municipalităţii a şcolii. „Bănuiesc că se va face o rectificare bugetară, pentru că banii care îi vom primi ne vor ajunge doar până în octombrie", a mai zis Luca.

De asemenea, şeful IŞJ a declarat că se aşteaptă ca mai mulţi profesori de la Alexandru Roman să solicite transferul, din cauza acestei situaţii incerte în ceea ce priveşte salarizarea în anul şcolar următor. „Nu ştiu dacă aşa vor face, dar e şi aceasta o portiţă de scăpare".

La conferinţa de presă au fost prezenţi şi câţiva părinţi ai elevilor care învaţă la Şcoala Generală Alexandru Roman. Aceştia au spus răspicat că nu doresc comasarea deoarece la Şcoala Generală Lucreţia Suciu se desfăşoară programul „A doua şansă", în cadrul căruia fac învăţământ primar şi secundar persoanele ce au cu cel puţin patru ani mai mult decât vârsta clasei. „Avem laolaltă cursanţi de 30 de ani cu cei de 15 ani. Aceştia nu au făcut şcoala la momentul potrivit şi fac acum", a explicat Luca. „Dar dacă fetiţa mea va păţi ceva, iar de vină va fi unul dintre acei oameni, ce-mi veţi spune? Că nu e vina dumneavoastră?", l-a întrebat unul dintre tătici pe inspector.

În final, părinţii s-au declarat mulţumiţi de decizia IŞJ. „Cred că se vor găsi şi în toamnă soluţii pentru plata profesorilor", a spus Daniela Ianchiş, una dintre mamele care au şi însoţit, miercuri, elevii la protest.

Citeşte pe această temă şi Elevii de la Alexandru Roman au protestat pentru că nu vor comasare

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON