URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2014, 19:39

Principele Radu la Oradea: A lansat trei cărţi şi a premiat elevii olimpici (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Câteva zeci de elevi orădeni au avut parte, miercuri, de o lecţie specială: principele Radu, soţul principesei moştenitoare Margareta, le-a vorbit, în sala mare a Inspectoratului Şcolar Judeţean, despre importanţa cititului şi frumuseţea poveştilor copilăriei.

După ce inspectorul şcolar general Daniel Negrean le-a spus elevilor că poveştile şi cărţile le pot fi cei mai buni prieteni, elevii au aflat de la principele Radu că, în Uniunea Europeană, România este pe ultimul loc la achiziţia de cărţi. "Românul cheltuie 3 euro pe an pentru cărţi", a spus principele. "Este o performanţă de la o ţară care, din mai multe puncte de vedere, cultural, economic, a fost deschizătoare de drumuri, să ajungă acum, când nu mai este niciun motiv de rămas în urmă, pe ultimul loc", a continuat acesta. "Însemnătatea cărţii vă completează educaţia într-un fel pe care niciun profesor nu o poate face", le-a mai zis Radu al României elevilor orădeni. Apoi, acesta s-a adresat profesorilor şi părinţilor, spunându-le să le cumpere cărţi copiilor.

La îndemnul inspectorului general Daniel Negrean, principele a premiat cu cărţi zece olimpici orădeni la limba şi literatura română şi la cultură şi spiritualitate, după care a urmărit o scenetă a unor elevi de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan.

Întrucât întâlnirea dintre principe şi elevi a avut drept scop şi promovarea colecţiei "Cărţile copilăriei", apărută la editura Curtea Veche, copiii şi-au putut cumpăra volumele cu poveşti pentru ei la preţuri reduse, iar apoi au primit şi autografe.

De la IŞJ Bihor, principele Radu a plecat spre Teatrul Regina Maria, unde a lansat trei cărţi regale: "Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare", de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, "Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003", de ASR Principele Radu al României, şi "Crăciunul regal", de Alteţele Lor Regale Principesa Margareta şi Principele Radu al României. La teatru a fost întâmpinat de directorul Daniel Vulcu, iar printre cei care au format audienţa evenimentului s-a numărat Episcopul Greco-Catolic Virgil Bercea, şeful Direcţiei pentru Cultură Lucian Silaghi ori preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Ioan Lucian.

Despre două din cărţile lansate au vorbit poetul Ioan Moldovan şi şefa Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, care n-au avut decât cuvinte de laudă. "Important pentru autor sunt ţara, familia şi acest ataşament profund faţă de familia regală. Este o carte în care cad măştile", a spus Ligia Mirişan despre volumul semnat doar de principele Radu.

Principele le-a spus orădenilor că se bucură să fie la Oradea, singurul oraş unde există un teatru denumit după Regina Maria şi unde regina are şi o statuie în mărime naturală. Apoi, Radu al României a vorbit despre cărţi, cu precădere despre "Crăciunul regal", volumul neprezentat de antevorbitorii săi. Cartea prezintă sărbătoarea Crăciunului în familia regală, încă din 1866, când tânărul Principe Suveran Carol găzduia, în palatul de pe Calea Victoriei, primul Crăciun în România. "Dacă un om al bisericii, un olimpic, un politician sau un om de afaceri ar fi scris despre Crăciun, cartea ar fi avut valoare literară. Dar când e scrisă de Coroană însăşi, înseamnă mai mult decât literatură", a spus principele. După lansare, Radu al României a oferit autografe doritorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON