URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2021, 20:30

Primăriile din Bihor, obligate de Prefectură să transmită online ședințele consiliilor locale și să arboreze drapelul național

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prefectul Dumitru Țiplea avertizează primăriile din Bihor că au obligația transmiterii online a ședințelor consiliilor locale pentru a crește gradul de transparență decizională.

Potrivit unui comunicat dat publicității marți de Prefectura Bihor, această instituție a trimis tuturor primăriilor o circulară în acest sens, demersul având la bază sesizări vizând funcționarea consiliilor locale, de la redactarea deficitară a documentelor supuse dezbaterilor până la asigurarea transparenței desfășurării reuniunilor și a solemnității acestora.

Alegătorii trebuie să știe

„Aspectele de nerespectare a legii vizează în special modul în care se desfășoară ședințele de consiliu local - fără a se asigura rigurozitatea redactării materialelor de ședință, a minutelor proceselor-verbale, a hotărârilor adoptate, precum şi fără a asigura transparența activității consilierilor locali în timpul ședințelor de consiliu, a ședințelor comisiilor de specialitate etc”, precizează comunicatul Prefecturii.

Conform circularei către primării, „alegătorii trebuie să cunoască modul în care sunt utilizate în concordanță cu intereselor lor atât resursele locale, cât și cele bugetare alocate de autorităţile centrale în scopul funcţionării administraţiei”.

În informare sunt enumerate și explicate o parte din reglementările legale privind desfășurarea ședințelor de consiliu local, care arată că ședinţele sunt publice, cei interesaţi trebuie să aibă acces la procesele-verbale, proiectele de hotărâri, hotărârile, precum şi la instrumentele de prezentare şi de motivare a acestora. De asemenea, cetăţenii cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială (UAT) respectivă trebuie să aibă posibilitatea de a asista la şedinţele consiliului local şi de a le urmări pe internet, iar la lucrările consiliului local pot asista şi lua cuvântul, fără drept de vot, inclusiv orice persoane interesate.

Platforme la alegere

Prefectura a atenționat primăriile, de asemenea, că „este obligatoriu ca în Regulamentele de organizare și funcționare a consiliilor locale să fie reglementat că ședințele acestora să fie transmise public, pe internet, sau prin orice alte modalități care să vină în sprijinul cetățenilor care doresc să asiste la lucrările ședințelor”, dar și că „pentru ca prevederile legii și ale regulamentului propriu să poată fi aplicate, primăriile sunt obligate să asigure funcționalitatea paginilor oficiale de internet”.

În transmiterea live a ședințelor, Prefectura recomandă utilizarea aplicațiilor de social media sau de streaming (de tipul Facebook, Zoom etc.), pentru a fi ușor accesibile cetățenilor interesați.

Circulara transmisă primăriilor mai precizează că primarii şi secretarii generali vor fi responsabili cu implementarea cât mai urgentă a aspectelor sesizate și că, începând cu luna august, Prefectura va monitoriza modul în care se asigură transmiterea ședințelor consiliilor locale. 

Cu Imn și drapelul național

Pe de altă parte, circulara subliniază și necesitatea solemnității ședințelor de consiliu local, prin respectarea însemnelor naționale (intonarea Imnului de stat la începutul acestora și arborarea drapelului national), precum și conducerea activității de către președintele de ședință (nu de către primari, de pildă), pentru ca acestea să se desfășoare în condiții decente și de legalitate.

Acest aspect a fost luat în considerare de Prefectură în condițiile în care în multe primării ale localităților din nordul județului, cu edili UDMR, drapelul național nu era arborat și Imnul de stat nu era intonat la începutul ședințelor consiliilor locale.

Menținerea deficiențelor sesizate va avea drept consecință inițierea, potrivit legii, a demersurilor privind aplicarea de sancțiuni disciplinare față de persoanele responsabile.

“Trebuie să asigurăm accesul cetățenilor la lucrările ședințelor și posiblitatea ca aceștia să fie informați prin mijloace moderme și accesibile cu privire la deciziile luate. Vom proceda la verificarea amplă a modului în care aleșii locali își respectă obligațiile legale şi responsabilitățile care le revin față de cetățenii pe care îi reprezintă în consiliul local. Este unul din cele mai importante aspecte în reforma administrativă pe care o pun în aplicare pas cu pas de la începutul mandatului”, a transmis prefectul Dumitru Țiplea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Multe obligații pe lege, de care nu țin cont aleșii.
Cum ar fi ca primarii să-și vadă de lungul nasului, să priceapă ce-i democrația și separarea puterilor? Le-ar mai scădea adrelanina și le-ar crește responsabilitatea. Primarii nu sunt obișnuiți cu normalitatea, iar unii dintre ei cred că le sunt subordonate consiliile locale și chiar le conduc de parcă aleșii ar fi de umplutură doar.
Postat 14 Iulie 2021, 06:33 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON