URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2018, 12:14

Premieră: Primăria Sînnicolau Român a scurtat drumul spre Oradea după un avertisment dat unei ONG care s-a opus proiectului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sute de localnici din Sînnicolau Român care navetau la Oradea străbătând 37 de kilometri pe o rută ocolitoare (prin comunele Girişu de Criş, Tărian şi Sântandrei) au, de o săptămână, o alternativă mai scurtă, un drum nou de doar 14 kilometri care iese în Livada de Nojorid, realizat de Primăria comunei în ciuda opoziţiei unei organizaţii ecologiste.

De grija... păsărilor

În 2014, Primăria Sînnicolau Român a câştigat o finanţare de 7,02 milioane lei de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, pentru modernizarea unor drumuri din comună şi pentru asfaltarea vechiului drum de pământ ce leagă comuna de Oradea prin satul Livada de Nojorid, dar până anul acesta nu a reuşit să obţină avizul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor din cauza Milvus Grup, custodele sitului Natura 2000 ROISCI 0103 Valea Alceului, traversat de drum.

Organizaţia, cu sediul la Târgu Mureş, a invocat pericolul ca şoseaua să dăuneze unei colonii formate de câteva perechi de vânturei de seară, o specie de răpitoare care ocupă cuiburile altor păsări, prezentă în zonă între lunile aprilie şi octombrie, când migrează spre Africa. „Prin asfaltare, acest drum ar intra în categorie drum ucigaş. Ar creşte rata mortalităţii păsărilor”, motiva reprezentantul organizaţiei, Nagy Attila, într-o adresă trimisă Primăriei comunei.

Ameninţare cu Justiţia

După cum BIHOREANUL a scris în toamna anului trecut, proiectul trebuia finalizat până la finele acestui an, în caz contrar edilii din Sînnicolau Român fiind obligaţi să returneze fondurile către Ministerul Dezvoltării. Dată fiind opoziţia Milvus Group, Primăria a comandat o evaluare de impact care a demonstrat că asfaltarea drumului nu ar „ucide” păsările, vânturelul de seară fiind, de altfel, o specie care „nu este sensibilă la traficul rutier”. Concomitent, Primăria a avertizat organizaţia, arătând că în cazul pierderii fondurilor va intenta un proces pentru a obliga Milvus Grup la plata daunelor.

În final, nu s-a ajuns aici, Consiliul Judeţean Bihor organizând o mediere în urma căreia a convins organizaţia din Mureş să nu se mai opună drumului, astfel încât APM Bihor a emis acordul de mediu, iar firma care a câştigat licitaţia, Drumuri Bihor, a finalizat lucrarea.

Cale pentru dezvoltare

„Mă bucur că am reuşit să facem acest drum, avantajos pentru toată lumea. Legătura dintre comună şi oraş s-a scurtat de la 37 la 14 kilometri, ceea ce înseamnă că oamenii fac economie de timp şi de carburanţi, iar maşinile Pompierilor şi Ambulanţei ajung mai repede la intervenţii. Dar acest drum permite şi o mai bună punere în valoare a peste 5.000 de hectare de terenuri agricole la care proprietarii ajungeau cu dificultate”, a declarat BIHOREANULUI primarul Dumitru Munge.

Edilul a adăugat că Primăria a mai câştigat încă un proiect, de 1 milion de euro, prin care va construi un drum agricol, şi unul pentru modernizarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare, iar acum se pregăeşte pentru introducerea gazului în comună. „Sperăm că aceste proiecte vor aduce noi investitori şi noi locuri de muncă, aşa încât să crească bunăstarea locuitorilor”, spune Munge.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON